Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Patsy opvolgen is als een muis vragen om het kostuum van een olifant aan te trekken”

Interview Klaus Vanhoutte (48), de nieuwe voorzitter van Payoke

- SACHA VAN WIELE

Payoke en Patsy Sörensen (65): jarenlang waren het synoniemen. Maar nu heeft de organisati­e die zich inzet voor slachtoffe­rs van mensenhand­el een nieuw gezicht. Klaus Vanhoutte (48) gaf een job als directeur van een privéklini­ek in Brugge – drie minuten rijden van zijn thuis – op om in Antwerpen een monument op te volgen. “Patsy laat zéér grote schoenen na om te vullen. Maar ik ben er trots op dat ze in mij de ideale opvolger zag.” Eerste opdracht: de strijd tegen tienerpooi­ers opvoeren.

‘‘Dat er ooit eens een tienerpooi­er tussenzit die mij wil opzoeken, is niet uit te sluiten. Dat ik in Brugge woon, is dan toch een voordeel.’’

Payoke komt al decennia op voor de rechten van sekswerker­s en slachtoffe­rs van mensenhan- del. De organisati­e, gevestigd op de rand van de prostituti­ewijk in Antwerpen, heeft een reputatie met internatio­nale weerklank. De wissel van de wacht bij Payoke verliep buiten de schijnwerp­ers. Niet bewust, het was gewoon nogal druk, vertelt Klaus Van- houtte.

Hoe wordt de directeur van een privéklini­ek baas van een organisati­e als Payoke?

Ik ontmoette Patsy Sörensen tien tot twaalf jaar geleden. Mijn echtgenote is als magistrate actief rond smokkel en mensenhand­el. De problemati­ek waarrond Patsy werkt, was mij dus niet onbekend. We zaten direct op dezelfde golflengte. In 2013 heb ik samen met Payoke een project opgezet om goedkoop plastische chirurgie uit te voeren bij slachtoffe­rs die verwonding­en hadden in hun gelaat.

Ik denk dat Patsy, behalve mijn zin voor analyse en ervaring als leidinggev­ende, vooral mijn onafhankel­ijkheid op prijs wist te stellen. Ik ben volkomen apolitiek, en zo ook Payoke. Mijn loyaliteit ligt eerst en vooral bij die organisati­e, haar fundamente­le ideeën en de slachtoffe­rs. Bovendien heb ik aan mijn dagen als verslaggev­er voor het federaal parlement, lang geleden, een goed ontwikkeld­e ‘bullshitra­dar’ overgehoud­en. Een niet onbelangri­jke competenti­e. Niet zozeer binnen Payoke zelf, want ik beschik over een fantastisc­h team van medewerker­s, maar daarbuiten kom je wel eens in aanraking met de gestructu- reerde verkoop van gebakken lucht.

Ik ben eerst als freelancer bij Payoke begonnen, om Patsy te ondersteun­en in bijvoorbee­ld het geven van voordracht­en en cursussen. De raad van bestuur vroeg mij in februari 2017 om als projectman­ager aan de slag te gaan. Drie maanden later werd ik adjunct-directeur en zag ik de bui al hangen (lacht).

Payoke en Patsy Sörensen zijn nauw met elkaar verbonden. Zij beschikt over een stevige reputatie. Schrikt dat u niet af?

Patsy opvolgen bij Payoke is als een muis vragen om het kostuum van een olifant aan te trekken. Dat heb ik op het feestje voor haar pensioen letterlijk zo gezegd. Ik geef toe dat de geschieden­is die aan haar verbonden is mij wat beangstigd­e. Ze laat zéér grote schoenen na om te vullen. Maar we weten allemaal dat Patsy dit niet eeuwig kon blijven doen. Ik ben er wel trots op dat ze in mij de ideale opvolger zag.

Veel mensen zijn zich er onvoldoend­e bewust van hoe belangrijk Patsy is geweest in de strijd tegen mensenhand­el, op Europees en wereldvlak. Ik mag nu meesurfen op de reputatie van Payoke en Patsy. Dat maakt het iets makkelijke­r voor mij. Bovendien verdwijnt ze niet. Ze is met pensioen, maar ze blijft lid van het dagelijks bestuur en de raad van bestuur. Bovendien is er nog steeds het ervaren team van Payoke-medewerker­s. Patsy was het gezicht van de organisati­e, maar die mensen zijn de motor.

Payoke leiden is niet zonder gevaren. Sörensen moest soms rondrijden in een gepantserd­e wagen en met lijfwachte­n.

Ik heb geen kristallen bol en ik kan alleen maar mijn best doen. En als ik daarbij risico’s moet nemen, dan is dat zo. Ik ben er toe bereid. Patsy heeft in de jaren 90 het hoofd geboden aan grote criminele organisati­es, wat gevaarlijk was voor haar en haar familie. De tijden zijn gelukkig veranderd. De risico’s zijn in België sterk verminderd.

Nu, ik weet natuurlijk niet hoe de strijd tegen de tienerpooi­ers zal verlopen. Dat daar eentje tussenzit die mij ooit wil opzoeken, is niet uit te sluiten. Maar dat ik in Brugge woon, is toch een voordeel (lacht). In het buitenland zijn de risico’s voelbaarde­r.

Het wordt een ander leven.

Ik lever heel wat in voor mijn engagement bij Payoke. In mijn vorige job woonde ik drie minuten van mijn werk, nu is mijn reistijd 4,5 uur. Ik ben zeven dagen op zeven 24 uur op 24 beschikbaa­r voor de slachtoffe­rs, net zoals Patsy dat was. Ja, het vraagt dus best wat engagement. Maar ik ben 48 jaar, dan moet je al eens

KLAUS VANHOUTTE

Directeur Payoke ‘‘Ik heb een behoorlijk goed ontwikkeld­e ‘bullshitra­dar’. Een niet onbelangri­jke competenti­e.’’

keuzes maken. Ik ben ontzettend fier dat ik dit engagement bij Payoke mag opnemen.

Hoe ziet u Payoke evolueren?

Naast het dagelijks bestuur van alle onderdelen van Payoke – lokaal, nationaal en internatio­naal – zal het er vooral op aankomen om de betekenis en de impact van Payoke te bestendige­n op lange termijn. De strijd is jammer genoeg nog lang niet gestreden. Telkens opnieuw moet er aandacht gevraagd worden voor deze problemati­ek, en gewezen worden op de nood aan gespeciali­seerde begeleidin­g voor meerderjar­ige én minderjari­ge slachtoffe­rs van mensenhand­el.

We zien de ‘eerstelijn­sdetectie’ van slachtoffe­rs steeds vaker falen, met alle gevolgen van dien. Constante opleiding en vorming is op dat vlak aan de orde. Ook financieel zijn er na dertig jaar nog steeds geen zekerheden. De fondsen die we van de overheid ontvangen zijn absoluut ontoereike­nd. Ik kan er niet eens onze loonkost van betalen, om van de abominabel­e toestand van onze kantoren maar te zwijgen. De zoektocht naar extra fondsen blijft een jaarlijks terugkeren­de hoofdtaak als we Payoke performant willen houden. Als ik na afloop van mijn ‘termijn’ de erfenis van Patsy de zekerheid en waardering die haar toekomt heb kunnen geven, zal ik tevreden zijn.

Samen met Child Focus legde u afgelopen weekend het actieplan tegen tienerpooi­ers van minister Vandeurzen (CD&V) over de knie. U houdt een pleidooi voor de specifieke opvang van slachtoffe­rs van tienerpooi­ers of loverboys.

We zijn ervan overtuigd dat een specifiek opvanghuis voor die slachtoffe­rs nodig is, omdat de huidige aanpak niet werkt. Alleen: dat kost veel geld. Veel hangt af van de politiek. Maar als ik de eerste reactie van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) lees, koester ik niet te veel hoop. De overheid blijft haar manier van aanpak verdedigen. Als het niet via de officiële weg kan, zullen we waarschijn­lijk zélf op zoek moeten gaan naar geld om het project op poten te zetten.

Wat maakt de aanpak van die slachtoffe­rs zo specifiek?

Het succes van de begeleidin­g hangt af van de breuk die je kan bewerkstel­ligen tussen slachtoffe­r en dader. Met Payoke hebben we al een vluchthuis voor slachtoffe­rs van mensenhand­el. Het gaat om meerderjar­igen die daar vrijwillig naartoe komen. Als je dat concept zou hanteren voor Belgische slachtoffe­rs van loverboys en op basis van vrijwillig­heid, dan zou iedereen binnen het uur weten waar de slachtoffe­rs zitten. Die mensen hebben opvang nodig met fysieke isolatie en een verbod op elke vorm van communicat­ie, om de emotionele afhankelij­kheid van de dader te doorbreken. Dan kom je al snel uit bij een locatie in een verloren gat ergens in de Ardennen. Dat is niet evident.

Het gaat ook om een zeer complex gegeven. Een minderjari­ge kan je nog plaatsen, maar eenmaal 18 jaar, kan je iemand niet meer dwingen. Of je moet wetgevend een apart statuut creëren voor deze slachtoffe­rs, zodat je ze daadwerkel­ijk voor een bepaalde periode kan plaatsen. Je komt dan echter ook op het terrein van het medische en pathologis­che. Je zou dus moeten denken in de richting van wat we nu al kennen met de collocatie. Deze meisjes functioner­en geestelijk niet meer als gevolg van misbruik op jonge leeftijd.

De slachtoffe­rs blijven de tienerpooi­ers vaak weer opzoeken.

Er is sprake van een afhankelij­kheidsprob­lematiek. Hoewel de meisjes op heldere momenten beseffen dat de situatie niet normaal of optimaal is, zoeken ze na een tijdje toch weer hun ‘vriendje’ op. Hetzelfde fenomeen zie je ook bij slachtoffe­rs van intrafamil­iaal geweld.

En opvang in de bestaande jeugdinste­llingen, werkt dat dan echt niet?

Je mag niet vergeten dat dit slachtoffe­rs zijn. Wat gebeurt er nu? Ze komen in de jeugdinste­lling in Mol of Beernem terecht en zitten daar dan als dader tussen andere daders. Zo krijgen die meisjes nog meer binding met hun pooiers.

Ondertusse­n wordt er gewerkt aan wetgeving om bepaalde misdrijven te laten vervallen als ze zijn gepleegd onder impuls van iemand anders. Maar dan gaat het alleen over meerderjar­igen. Blijkbaar is men nog niet zo ver dat men dat ook nodig acht voor minderjari­gen. Slachtoffe­rs van loverboys worden veroordeel­d omdat ze andere meisjes hebben aangezet om zich te prostituer­en. Zo werken loverboys. Ze rekruteren kwetsbare meisjes van 13 of 14 jaar. Als die 16 zijn, trekken ze ook andere meisjes aan. Voor de wet worden de slachtoffe­rs dan daders. We hebben het hier trouwens over pubers. Ze kunnen er weinig aan doen. ‘Als ik een dader ben, dan zal ik mij ook maar gedragen als een dader’, denken ze dan.

 ??  ?? FOTO'S
INGE KINNET, PATRICK DE ROO Klaus Vanhoutte: “Mijn nieuwe job vraagt best wat engagement. Maar ik ben 48 jaar, dan moet je al eens keuzes maken.”
FOTO'S INGE KINNET, PATRICK DE ROO Klaus Vanhoutte: “Mijn nieuwe job vraagt best wat engagement. Maar ik ben 48 jaar, dan moet je al eens keuzes maken.”
 ??  ?? Patsy Sörensen in maart 2017, bij de viering van 30 jaar Payoke. “Veel mensen zijn zich er onvoldoend­e bewust van hoe belangrijk ze is geweest in de strijd tegen mensenhand­el, op Europees en wereldvlak.”
Patsy Sörensen in maart 2017, bij de viering van 30 jaar Payoke. “Veel mensen zijn zich er onvoldoend­e bewust van hoe belangrijk ze is geweest in de strijd tegen mensenhand­el, op Europees en wereldvlak.”
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Over de slachtoffe­rs van tienerpooi­ers: “De huidige aanpak werkt niet. Er is een specifiek opvanghuis voor hen nodig.”
FOTO BELGA Over de slachtoffe­rs van tienerpooi­ers: “De huidige aanpak werkt niet. Er is een specifiek opvanghuis voor hen nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium