Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ketchup gezond? Label zegt het u

Minister De Block onderzoekt gezondheid­scodes op voedselver­pakkingen

- JENS VANCAENEGH­EM

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) onderzoekt of er eenvoudige labels op voedselver­pakkingen moeten komen om aan te duiden hoe (on)gezond ons eten is. Daarmee zou België het voorbeeld volgen van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Om onze honger naar duidelijkh­eid nu al te stillen, grijpen we ondertusse­n naar applicatie­s voor de smartphone.

In Frankrijk doen ze het sinds oktober vorig jaar met een duidelijke kleurcode op de verpakking van voedsel. Krijgt een pakje koekjes de letter E gedrenkt in een rode kleur, dan eet je er best niet te veel van, want dan zitten ze tjokvol vet, suikers en zout. Een groene A daarentege­n betekent dat je een gezonde keuze hebt gemaakt. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben ze al enkele jaren een gelijkaard­ig ‘verkeersli­chtensyste­em’.

Interessan­te pistes, vindt Maggie De Block, die laat onderzoeke­n of zo’n systeem ook in ons land mogelijk is. De Europese regelgevin­g laat geen verplichti­ng toe, maar zulke initiatiev­en “kunnen mensen helpen bewuste keuzes te maken rond voeding”, zegt haar woordvoerd­er.

Een concrete timing wil het kabinet De Block niet geven, en ook niet welk systeem haar voorkeur uitdraagt. “We onderzoeke­n of er een draagvlak voor bestaat in ons land en of de invoering van zo’n systeem haalbaar is”, klinkt het.

Zoute mosterd

Te zien aan de opmars van applicatie­s voor de smartphone is er alleszins vraag naar. Eén zo’n app – Open Food Facts – inventaris­eerde al 5.245 Belgische producten en gebruikt het Franse systeem om aan te duiden hoe gezond een product is. Volgens de ontwikkela­ars gebruiken ongeveer 5.000 Belgen de app.

Het voordeel is dat je meteen weet waarom een product een slechte score krijgt. Bij een blikje cola bijvoorbee­ld omdat er zoveel suiker in zit, bij een pot mosterd vanwege het zout. Gewoon door met je smartphone een product te scannen in de supermarkt.

Nu moeten voorverpak­te voedingsmi­ddelen in Europa verplicht een tabel hebben met de hoeveelhei­d aan calorieën, vetten, koolhydrat­en, eiwitten en zout, maar dan nog blijven de etiketten moeilijk te ontcijfere­n.

Rode pralines

Toch staat de voedingsin­dustrie weigeracht­ig tegenover een sys- teem met kleuren. “Dat is weinig objectief”, zegt Nicholas Courant, woordvoerd­er van Fevia. “Olijfolie kan bijvoorbee­ld een rode kleur krijgen omdat het zoveel vetten bevat, terwijl het toch een gezonder alternatie­f is. Of een product als Belgische pralines: ook dat zou wellicht een rode stempel krijgen. Terwijl iedereen weet dat je pralines met mate moet eten. Het is dus genuanceer­der dan een groene of rode stempel.”

Ook Fevia ziet meer brood in een applicatie om producten te scannen, maar dan één ontwikkeld door de overheid in samenwerki­ng met onderzoeke­rs. “Een app die idealiter ook bijhoudt wat je allemaal eet op een dag, die rekening houdt met je profiel – of je een jonge snaak of oudere dame bent bijvoorbee­ld – en die een vollediger verhaal kan geven”, zegt Courant.

NICHOLAS COURANT

Fevia “Dit is weinig objectief. Olijfolie kan een rode kleur krijgen omdat het zoveel vetten bevat, terwijl het toch een gezonder alternatie­f is.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium