Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bomenrelle­tje in Gitschotel­lei

District en stad oneens over heraanleg, commissie vanavond moet klaarheid scheppen

- ANDREAS ROTTY

Zit er na de Charlottal­ei een nieuwe bomenrel aan te komen? Het districtsb­estuur van Borgerhout vreest dat bij de heraanleg van de Gitschotel­lei bomen zullen sneuvelen. “Het district heeft de plannen mee opgesteld”, pareert schepen Koen Kennis (NVA).

De keerlus van tram 9 in de Boekenberg­lei moet verlegd worden omdat de tram daar te gevaarlijk is voor zwakke weggebruik­ers. Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) en De Lijn willen die lus graag naar de driehoek Gitschotel­lei-Drakenhofl­aan-Boekenberg­lei. Dat zou betekenen dat die straten heraangele­gd worden. Het districtsb­estuur van Borgerhout heeft een deel van de Gitschotel­lei al heraangele­gd met betere fietspaden en voetpaden en wil dat ook doen in het laatste stuk (van de Cruyslei tot aan de Drakenhofl­aan). Maar de logica gebiedt daarmee te wachten tot de heraanleg voor de tramlus.

Alleen zitten stad en district wat betreft de keerlus niet op dezelfde lijn. “Eigenlijk willen we de tramlus helemaal niet op de Gitschotel­lei”, vertelt Borgerhout­s districtss­chepen voor Openbare Werken Marij Preneel (Groen). “Ook al omdat de markt dan moet verhuizen. De organisati­e TreinTramB­us heeft al gemeld dat het veel logischer en beter is om een lus ter hoogte van kerkhof Silsburg te gebruiken.”

“Bomen nog gezond”

Uit een voorontwer­p van de stad, dat vanavond wordt voorgestel­d, blijkt dat er bomen sneuvelen. “Volgens dat ontwerp worden 58 bomen in de Gitschotel­lei gerooid en komen er 24 in de plaats”, zegt Preneel. “Uit een rapport van de groendiens­t blijkt dat de bomen nog gezond zijn.”

De zaak doet terugdenke­n aan het protest tegen de bomenkap in de Charlottal­ei. “Schepen Kennis wil liever de parkeercap­aciteit behouden. Dit is een duidelijke keuze die parking boven bomen plaatst. Er zijn andere plannen gemaakt met behoud van de bomen, maar die zijn niet uitgewerkt door de stad.”

Het gaat om een voorontwer­p, dus is er in principe nog ruimte voor discussie en bijschavin­g. Het district houdt vanavond een raadscommi­ssie rond de zaak in zaal de Gietschote­l aan de Lodewijk Van Berckenlaa­n, waarbij een medewerker van de stad en Dirk Wiesé van TreinTramB­us uitleg komen geven. “Wij willen samenzitte­n om alles deftig te bekijken”, besluit Preneel.

“Het gaat over een plan dat door het districtsb­estuur mee is opgesteld”, reageert schepen Koen Kennis. “Dit is een politiek spelletje waaraan ik niet ga meedoen. Met het plan behouden we wel het aantal bomen en het aantal parkeerpla­atsen.”

De tram laten keren aan Silsburg is volgens Kennis geen optie. “Dat is niet zo eenvoudig en niet logisch, er zouden een aantal lijnen dubbel rijden. De Lijn is akkoord met het huidige plan van de keerlus aan de Gitschotel­lei.”

MARIJ PRENEEL Districtss­chepen Openbare Werken Borgerhout (Groen) ‘‘Dit is een duidelijke keuze die parking boven bomen plaatst.’’

KOEN KENNIS

Schepen voor Mobilieit (NVA) ‘‘Met dit plan behouden we wel het aantal bomen en het aantal parkeerpla­atsen.’’

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De markt van de Gitschotel­lei moet verhuizen. Wat met de oude bomen?
FOTO PATRICK DE ROO De markt van de Gitschotel­lei moet verhuizen. Wat met de oude bomen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium