Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Match tegen Genk cruciaal voor plaats Antwerp in Play-off 1

Antwerp valt voor het eerst sinds speeldag vier uit de top zes

- GERT GYSEN, STIJN DRUANT

Antwerp blijft na zes wedstrijde­n nog steeds wachten op de eerste overwinnin­g van 2018. Ondanks een wedstrijd waarin Antwerp zowaar het meeste balbezit opeiste, kwam het tegen Oostende niet verder dan een 00gelijksp­el. Door de vier op achttien na Nieuwjaar valt het nu ook voor het eerst sinds speeldag vier uit de top zes. Vrijdag in Genk is het money time.

“Tegen Genk zullen we de drie punten moeten pakken of anders is het voorbij.” Geoffry Hairemans beseft dat het vijf voor twaalf is voor Antwerp. Bij een verlies vrijdag in de Luminus Arena mag er zo goed als zeker een kruis gemaakt worden over de kansen op Play-off 1. En dat zou hard aankomen bij de hele club. Dan mag trainer Laszlo Bölöni nog honderd keer vertellen dat de top zes geen doel was - het klopt dat de Roemeen dat nooit uitsprak, maar hij is intussen zowat de enige in heel de club - nu nog naast de top zes vallen zou een serieuze kater zijn voor iedereen bij Antwerp. Te beginnen bij grote baas Paul Gheysens. Die heeft intern nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij nog liever vandaag dan morgen tot de top van het Belgische voetbal behoort. In zijn hoofd was Play-off 1 een maand geleden al een evidentie. Als je vanaf speeldag vier tot en met speeldag 26 onafgebrok­en in de top zes staat, zal de ontgoochel­ing groot zijn als je er straks nog naast zou grijpen. “We hebben het aan onszelf te wijten dat we nu afhankelij­k zijn van anderen”, zegt Obbi Oulare. “Als het play-off 2 wordt, dan zullen we dat doen. Tien wedstrijde­n lang. Maar dan is de vakantie nog wel erg ver weg, hé (lacht). Het verschil met Playoff 1 is groot. Leuke matchen, topscouts op de tribunes... Daar doe je het voor als voetballer. Dat beseft iedereen in de kleedkamer. Daarom is de match tegen Genk zo belangrijk. Daar wil ik niet verliezen. Ook al omdat mijn vader me dan een jaar lang lastig valt. Twee keer tegen Genk verliezen, dat mag niet gebeuren. Ik ben alvast extra gemotiveer­d.”

Play-off 1 is eigenlijk nooit een doel geweest voor Antwerp, maar voor Nieuwjaar liep het zo goed dat de club in januari heeft beslist om er alsnog alles aan te doen om in die top zes te blijven. Er kwamen acht nieuwe spelers, onder wie Ritchie De Laet, Sebastien Siani en Jonathan Pitroipa als onmiddelli­jke versterkin­gen met het oog op Play-off 1. Het zou voor iedereen slikken zijn moest er straks plots Play-off 2 gespeeld worden tegen pakweg OH Leuven of Lierse.

Maar goed, het is nog niet voorbij voor Antwerp. Want ondanks de vier op achttien zijn er ook wat strohalmen om aan vast te klampen. Het verloor dit seizoen nog maar twee van de acht matchen tegen clubs uit de G5 én op verplaatsi­ng (22 punten) zijn de cijfers een pak beter dan in eigen huis (16 punten). Goed nieuws als je weet dat Antwerp nog op bezoek moet bij twee G5-ploegen, Genk en Anderlecht. Al was Genk wel één van die twee G5-ploegen die Antwerp kon kloppen. Maar op het veld van de Limburgers kan Antwerp vrijdag wel zijn geliefkoos­d spelletje spelen: loerend op de counter met fysiek spel. Bovendien toonde de ploeg afgelopen zaterdag tegen Oostende dat het nog niet op sterven na dood is. Na de blamage in Kortrijk toonde Antwerp weerbaarhe­id. Meer zelfs: voor het eerst dit seizoen kwam het aan de aftrap met de intentie om de bal op te eisen. Met creatievel­ingen Hairemans en Pitroipa samen op het middenveld én vleugelbac­ks De Laet en Van Damme die hoog stonden. Dat Antwerp ook in staat is om dominant te voetballen, geeft de burger in DeurneNoor­d moed. Maar of de kentering er op tijd komt om Play-off 1 te halen…

Geoffry Hairemans (speler Antwerp) ‘‘Tegen Genk zullen we de drie punten moeten pakken. Anders is het voorbij.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? Antwerp leek tegen Oostende weer de machine van enkele weken geleden. Maar het gewroet en de drang naar voren leverden slechts een puntje op.
FOTO BELGA Antwerp leek tegen Oostende weer de machine van enkele weken geleden. Maar het gewroet en de drang naar voren leverden slechts een puntje op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium