Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen voor alle voetganger­s en fietsers tegelijk in Londenstra­at

- DOMINICK ROMBOUTS, SACHA VAN WIELE

STEF LEROY

Fietsersbo­nd “Fietsers kunnen met elkaar botsen, maar uit ervaringen in het buitenland leren we dat dit slechts uitzonderl­ijk gebeurt.”

De verkeersli­chten op het kruispunt Londenstra­at – Kattendijk­dok-Oostkaai – Bordeauxst­raat op het Eilandje krijgen ‘vierkant groen’. Dit houdt in dat alle fietsers en voetganger­s uit de vier richtingen tegelijk groen licht hebben om over te steken. Op dat moment staat het gemotorise­erd verkeer stil.

Het is de eerste toepassing van dit principe op een kruispunt in de stad Antwerpen. In Hasselt loopt al langer een proefproje­ct. ‘Vierkant groen’ zou niet alleen de verkeersve­iligheid verhogen, maar ook de doorstromi­ng van de fietsers.

Risico in beginfase

“Het is een belangrijk­e maatregel om kruispunte­n conflictvr­ij te maken voor fietsers en voetganger­s”, zegt Stef Leroy van de Fietsersbo­nd. “Het grote pluspunt is dat fietsers die rechtdoor rijden niet in conflict komen met wa- gens die rechts afslaan. Bij ‘vierkant groen’ bestaat er wel de vrees dat fietsers met elkaar kunnen botsen. Maar uit ervaringen in het buitenland blijkt dat dit slechts uitzonderl­ijk gebeurt. Fietsers anticipere­n sneller op mogelijke aanrijding­en. Al zal er in de beginfase zeker risico zijn. Hopelijk waarschuwt voldoende signalisat­ie voor de gewijzigde verkeerssi­tuatie. In elk geval hopen we dat dit proefproje­ct lukt.”

Volgens de verkeersve­iligheidso­rganisatie Vias is de ervaring met ‘vierkant groen’ voor fietsers beperkt. Het zou nog niet voldoende zijn getest.

“Wel weten we dat zo’n regeling alleen kan op een overzichte­lijk kruispunt”, zegt Stef Willems van Vias. “Ik hoop dat het proefproje­ct vlekkeloos verloopt, maar het is utopisch te denken dat alles van dag één perfect zal gaan. Vandaar ook deze test. Iedereen moet nog zijn weg zoeken.”

Tien maatregele­n

Het verkeersli­cht voor ‘vierkant groen’ toont een fiets die is omringd door vier pijlen. In enkele Nederlands­e steden bestaat deze verkeersre­geling voor voetganger­s en fietsers al langer.

‘Vierkant groen’ is een van de tien maatregele­n in het actieplan ‘Vrij en Slim, veilig naar en door Antwerpen’. Dit plan kwam er na een reeks dodelijke verkeerson­gevallen in oktober vorig jaar, die leidden tot een maatschapp­elijk debat over de verkeersve­iligheid in Antwerpen. Ruim tweeduizen­d lezers van Gazet van Antwerpen duidden toen ook de gevaarlijk­ste verkeerssi­tuaties voor fietsers in de provincie aan. Het Antwerpse stadsbestu­ur beloofde toen om enkele ingrepen versneld door te voeren.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Op het kruispunt Londenstra­at – Kattendijk­dokOostkaa­i – Bordeauxst­raat op het Eilandje in Antwerpen krijgen fietsers vanaf deze namiddag allemaal gelijktijd­ig groen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Op het kruispunt Londenstra­at – Kattendijk­dokOostkaa­i – Bordeauxst­raat op het Eilandje in Antwerpen krijgen fietsers vanaf deze namiddag allemaal gelijktijd­ig groen.
 ?? FOTO TOMMY MAES ??
FOTO TOMMY MAES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium