Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA en Open Vld willen minder suikertaks op lightdrank­en, maar doen niets

-

Maak een einde aan de absurde situatie dat je voor lightfrisd­ranken evenveel suikertaks betaalt als voor gewone frisdranke­n. Dat vraagt NVA. De partij krijgt de steun van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). Toch gebeurt er niks.

Maggie De Block vindt dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) actie moet ondernemen, en Van Overtveldt wijst naar De Block.

De suikertaks werd in 2016 ingevoerd door de regering-Michel. Die taks moet worden aangepast, vinden de twee partijen die iets over die taks te zeggen hebben, N-VA en Open Vld. Volgens hen moet er een verschille­nde heffing komen voor light- en gewone frisdranke­n, maar geen van de twee partijen neemt het initiatief om er iets aan te doen.

Vijf cent per liter

De “gezondheid­staks” bedraagt ongeveer 5 cent per liter, en moet de schatkist jaarlijks 75 miljoen euro opbrengen. Al van bij de start is er veel kritiek. Het zou een platte belasting zijn, die niks met gezondheid te maken heeft. Een echte gezondheid­staks moet een pak hoger zijn, waardoor mensen echt minder frisdrank kopen, en moet een onderschei­d maken tussen light (met zoetstof) en gewone frisdrank (met suiker).

“Vanuit het standpunt van de volksgezon­dheid zou het logischer zijn om een onderschei­d te maken tussen gesuikerde frisdranke­n, lightfrisd­ranken en gewoon water”, zei N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp tegen de minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). Die ging daarmee akkoord. Alleen: “Het gaat over fiscale maatregele­n. Dat is een bevoegdhei­d van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)”, zei ze.

Van Overtveldt wil niet reageren, maar volgens partijgeno­ot Van Camp klopt de versie van De Block niet. “Het kabinet-Van Overtveldt heeft bevestigd dat de minister van Financiën in zulke gevallen alleen uitvoerder is. Het is aan de vakministe­rs om initiatief te nemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium