Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5.000 euro uit eigen zak voor nieuwe borst

Nieuwe techniek is “esthetisch­e ingreep”

-

Amper een jaar geleden werden de supplement­en voor een borstrecon­structie afgeschaft. Door een nieuwe techniek, lipofillin­g, kan de ingreep nu toch weer oplopen tot 5.000 euro per borst, door de patiënt zelf te betalen.

“Ik koos voor een reconstruc­tie met implantate­n”, zegt Mia, die anoniem wil blijven. In augustus 2017 onderging ze een dubbele amputatie. “Die ingreep wordt terugbetaa­ld. Maar de voorlopige protheses die mijn huid moesten uitrekken, waren verschoven. Daardoor vulden mijn borsten niet mooi op. De chirurg stelde een herstelope­ratie met lipofillin­g voor.”

Sinds kort kan een volledige borstrecon­structie door lipofillin­g. Dat is een techniek waarbij de chirurg prothesen plaatst om de huid uit te rekken. In plaats van de borst dan op te vullen met implantate­n of eigen weefsel gebruikt de arts vetcellen van een liposuctie in de buik of dijen. Dat gebeurt in vier sessies.

De techniek werd al langer gebruikt om reconstruc­ties met implantate­n of eigen weefsel af te werken. Maar voor de operatie van Mia schoof de arts haar een document onder de neus. Aan de operatie waren supplement­en verbonden die niet worden terugbetaa­ld door de verzekerin­g: 1.260 euro, waarvan 880 voor de plastisch chirurg en 380 voor de anesthesis­t. “Lipofillin­g is een esthetisch­e ingreep en wordt daarom niet terugbetaa­ld”, zegt Mia. “Ik wilde geen financiële kater aan mijn ziekte overhouden. Ik heb mijn

reconstruc­tie dus uitgesteld.”

Dilemma

Het volledige traject kan de patiënte tot 5.000 euro per borst kosten. Kom op tegen Kanker kreeg verschille­nde meldingen van patiënten over de kostprijs. “Die financiële last komt boven op alle andere zorgen waarmee borstkanke­rpatiënten worstelen”, aldus Ward Rommel van KOTK. “Een reconstruc­tie hoort bij een kwaliteits­volle behandelin­g van vrouwen met borstkanke­r.” Nochtans leken de torenhoge kosten sinds kort van de baan. Minister van Volksgezon­dheid De Block en de plastische chirurgen sloten toen een overeenkom­st die de esthetisch­e supplement­en, tot 2.500 euro, afschafte. “Het Riziv evalueert die overeenkom­st”, zegt De Block. “De nieuwe techniek wordt daarin meegenomen.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium