Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je weet nooit, het is het enige wat ik voor Nathalie kan doen”

Vader Geijsbregt­s post 27 jaar na verdwijnin­g emotionele oproep op Facebook

- KRISTIN MATTHYSSEN

Op 9 februari zou Nathalie Geijsbregt­s 37 jaar zijn geworden, mocht ze op 26 februari 1991 niet ontvoerd zijn geweest. Vader Eric grijpt beide data aan voor een Facebookop­roep voor nieuwe tips in de cold case.

Nathalie Geijsbregt­s: haar naam zit in het collectief geheugen van elke Vlaming. En bij die naam hoort de opsporings­foto van het tienjarige meisje met de zachte blauwe ogen en de ietwat verlegen glimlach. Je weet dat ze ontvoerd werd, maar hoe ging het ook weer verder?

Alleen nog gedenkstee­n

“Dat is het net”, zegt vader Eric Geijsbregt­s uit Wuustwezel. “Veel mensen weten niet meer dat haar lichaam nooit gevonden werd. Wij hebben geen graf om naartoe te gaan, alleen een gedenkstee­n op de plaats waar ze op 26 februari 1991 rond halfacht ’s morgens aan de Tervuurses­teenweg in Leefdaal (Bertem) door een ‘vijftiger’ in grijze wagen werd meegenomen. Die leeftijd plakte een getuige op de dader, maar het is moeilijk om iemand te schatten. Mocht die vijftig jaar kloppen, dan zou de dader nu al zo’n 77 jaar zijn. Als hij nog leeft, of iemand uit zijn omgeving iets weet, dan mogen we niet te lang meer wachten.”

Donkere periode

Geijsbregt­s grijpt de voor hem emotionele maand februari aan om mogelijke getuigen via Facebook te bereiken. “Het is een heel donkere periode. Een vriend laat zich vrijdag inslapen – hij koos voor euthanasie – en een familielid van mijn petekind is op haar dertigste plots overleden. En dan zijn er nog die twee sleuteldat­a rond Nathalie. Child Focus heeft eens berekend dat je via sociale media slechts zes stappen verwijderd bent van elk vermist kind. De verdwijnin­g van onze dochter onder de aandacht blijven brengen, is het enige wat ik nog voor Nathalie kan doen. In 1991 bestond Facebook nog niet. De mensen hadden zelfs nog geen mobiele telefoon.”

Wachten op een teken

De voorbije jaren kwamen er verschille­nde verdachten in beeld, met als laatste de trucker en kindermoor­denaar Michel Stokx, die in 2001 overleed in de gevangenis van Schevening­en, zonder bekentenis.

“Die piste is stilgevall­en, omdat hij er niet meer is. In Nederland stopt het onderzoek als de verdachte overlijdt. Dat is spijtig, want zijn computer die hij in de cel had, is hierdoor nooit onder- zocht. Maar we mogen niet uitsluiten dat de dader iemand anders is geweest, iemand die mogelijk nog leeft, of die kennissen heeft die nog leven en ons de rust kunnen schenken na al die jaren. Want zonder lichaam, blijft het verwerking­sproces voor ons heel moeilijk. Ik ga niet beweren dat ik die voorbije 27 jaar nooit gelukkige momenten heb gekend, want dan zou ik liegen. Maar het blijft moeilijk. Op 26 februari ga ik om halfacht naar de plaats waar ze verdween. Hopelijk ontvang ik een teken dat ons iets wijzer kan maken.”

Geijsbregt­s doet het ook als steun voor de ouders van de slachtoffe­rs van Marc Dutroux, nu zijn advocaat vorige week bekendmaak­te dat hij de kindermoor­denaar ten laatste in 2021 vrij wil krijgen. “Alleen al het idee dat zo iemand ooit zou kunnen vrijkomen: het houdt niet op voor die ouders.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Eric Geijsbregt­s: “Child Focus heeft berekend dat je via sociale media maar zes stappen verwijderd bent van elk vermist kind.”
FOTO KOEN FASSEUR Eric Geijsbregt­s: “Child Focus heeft berekend dat je via sociale media maar zes stappen verwijderd bent van elk vermist kind.”
 ?? FOTO B ?? Nathalie zoals ze er op haar 28ste zou kunnen uitzien.
FOTO B Nathalie zoals ze er op haar 28ste zou kunnen uitzien.
 ?? FOTO BELGA ?? Nathalie als tienjarig meisje.
FOTO BELGA Nathalie als tienjarig meisje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium