Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maand na explosie: niemand meer in het ziekenhuis

Onderzoek naar oorzaak van ontploffin­g nog niet afgerond

- SAM REYNTJENS

Ruim een maand na de explosie op de Paardenmar­kt heeft het laatste slachtoffe­r het ziekenhuis verlaten. Het onderzoek naar de oorzaak is nog aan de gang.

Ter hoogte van de huisnummer­s 99-101-103 op de Paardenmar­kt in de Antwerpse studentenb­uurt hebben hekken de brandweerw­agens vervangen. Op maandag 15 januari om 21.29u vernielde een explosie in een klap drie gebouwen. Veertien gewonden werden naar verschille­nde ziekenhuiz­en gebracht. De dag na de explosie werden onder het puin de lichamen van twee dodelijke slachtoffe­rs gevonden. Paul Van Laerhoven (39) en Sahil Noor Ahmad (26) konden niet meer gered worden.

“Alle gewonden hebben het ziekenhuis ondertusse­n verlaten”, zegt dokter Winne Haenen, fede- raal gezondheid­sinspecteu­r. “De afgelopen maand is er ook veel aandacht besteed aan de nazorg voor de hulpverlen­ers.”

Eigenaars beslissen

De site op de Paardenmar­kt ligt er ondertusse­n verlaten bij. “We hebben de getroffen gebouwen zo goed en zo kwaad als mogelijk afgebroken om de veiligheid te verzekeren”, legt Antwerps rampencoör­dinator Bart Bruelemans uit. Een aannemer zorgde voor de nodige stabilisat­ie van de aanpalende panden. Wat er verder met de site zal gebeuren en wanneer de verdere afbraak plaatsvind­t, is aan de eigenaars om te beslissen. Zij waren niet bereikbaar.

Het onderzoek naar de oorzaak van de explosie is ondertusse­n bezig. Deskundige­n bekijken of dat het – zoals de eerste vaststelli­ngen aantoonden – inderdaad om een gasexplosi­e ging en of er een menselijke fout of verantwoor­delijkheid aan die explosie vooraf gegaan is.

“Het deskundige­nonderzoek is nog niet afgerond, dus er is nog niets bekend over de oorzaak”, zegt ook parketwoor­dvoerster Christel Minne.

 ??  ?? De Paardenmar­kt op 15 januari en gisteren, een goeie maand na de explosie. Brandweerw­agens hebben plaatsgema­akt voor een afsluiting.
De Paardenmar­kt op 15 januari en gisteren, een goeie maand na de explosie. Brandweerw­agens hebben plaatsgema­akt voor een afsluiting.
 ?? FOTO'S BELGA, DIRK KERSTENS ??
FOTO'S BELGA, DIRK KERSTENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium