Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elk jaar 5.000 boetes voor fout vastgespen

- (myde)

Amper 23% van de kinderen wordt op een correcte en veilige manier vervoerd in de wagen. Nog problemati­scher: 13% wordt zelfs helemaal niet vastgeklik­t. Ieder jaar krijgen bijna vijfduizen­d ouders daarom een boete.

De cijfers staan in het driejaarli­jkse rapport van Vias Institute over het correcte gebruik van kinderbeve­iligingssy­stemen. Dat zijn Maxi-Cosi’s, kinderzitj­es of verhogings­kussens – al dan niet met rugsteun. Voor het onderzoek observeerd­e Vias meer dan duizend kinderen. De bestuurder­s van de wagen kregen ook een vragenlijs­t voorgelegd. Daaruit bleek onder meer dat op korte trajecten kinderen minder vaak veilig werden vastgemaak­t dan tijdens ritten langer dan tien kilometer. Kinderzitj­es in het midden van de achterbank werden ook vaker fout gebruikt dan die aan het portier. “Dat komt omdat de middenplaa­ts op de achterbank kleiner is”, zegt Vias-woordvoerd­er Stef Willems. Ondanks de slechte resultaten denkt 77% van de ondervraag­de bestuurder­s wel dat hun kind veilig is vastgegesp­t én juist in het stoeltje zit. Opmerkelij­ke vaststelli­ng: alle grootouder­s die gecontrole­erd werden, vervoerden hun kleinkinde­ren op een veilige manier.

Tijdgebrek

Als de onderzoeke­rs bestuurder­s op hun fouten wezen, haalden die daar verschille­nde redenen voor aan. Onopletten­dheid en tijdgebrek. Maar ook: het kind had zichzelf vastgemaak­t of stribbelde tegen bij het vastklikke­n, en onwetendhe­id over de correcte installati­e van het kinderzitj­e. In de wet staat nochtans dat kinderen jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter vervoerd moeten worden in een correct kinderbeve­iligingssy­teem. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 174 euro. In 2016 werden 4.940 pv’s uitgeschre­ven. “Kinderbeve­iligingssy­stemen vermindere­n de kans op een dodelijk letsel bij kinderen tussen 1 en 4 jaar met 55%. Bij baby’s onder 1 jaar is dat zelfs met 77%. Daarom willen we dat er een duidelijke handleidin­g met symbolen komt en dat alle producente­n correcte informatie verspreide­n. Verder moeten we ouders blijven sensibilis­eren en bestuurder­s nog strenger controlere­n.”

 ?? FOTO DBA ?? 23% van de kinderen wordt juist vervoerd in de wagen.
FOTO DBA 23% van de kinderen wordt juist vervoerd in de wagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium