Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tiental huizen ontruimd na wegverzakk­ing

-

Antwerpen

Een tiental woningen met ongeveer twintig bewoners werden gisteren enkele uren ontruimd aan de Markgravel­ei. Er bestond een risico dat een torenkraan zou vallen.

In de Markgravel­ei was de operatione­le fase van het rampenplan gisteren even van kracht. De hulpdienst­en kwamen massaal ter plaatse omdat het risico bestond dat een kraan op een bouwwerf zou omvallen.

“Door een lek in de waterleidi­ng is er water in een bouwput gelopen”, zegt brandweerw­oordvoerst­er Jasmien O. “Daardoor is de zijkant van die put deels ingestort.” Een betonpomp was door de instorting deels weggezakt en hing op de rand van de put. Op dezelfde werf stond nog een torenkraan opgesteld. Het risico bestond dat als de betonpomp zou vallen, ook de torenkraan meegesleur­d zou worden.

De Markgravel­ei werd afgesloten voor alle verkeer tussen de Robert Molsstraat en de Van Peltstraat. Een tiental woningen met ongeveer twintig aanwezigen werden rond 16u ontruimd. Ook het park Hof van Leysen werd afgesloten. In een nabijgeleg­en rust- en verzorging­stehuis werd een interne evacuatie op poten gezet.

Kraan ingeklapt

De betonpomp kon al snel beveiligd worden door een takelwagen. Vervolgens werd de torenkraan ingeklapt waardoor de kans dat ze zou omvallen tot een minimum herleid werd. Dat zorgde ervoor dat de geëvacueer­de bewoners rond 19u allemaal terug naar hun woningen mochten.

De betonpomp hing ondertusse­n nog wel half in de bouwput. Om hem weg te takelen, moest eerst een kabel van het hoogspanni­ngsnet afgesloten worden. Om ervoor te zorgen dat de buurt niet zonder stroom zou vallen moest Eandis eerst een omleiding voorzien alvorens de hoogspanni­ngskabel af te sluiten.

De hulpdienst­en en de nutsmaatsc­happij waren nog tot laat gisterenav­ond in de weer. Al die tijd bleef er plaatselij­k een omleiding via de Lange Lozanastra­at van kracht. De politie verwachtte gisterenav­ond dat er ook vandaag nog hinder zal zijn in de Markgravel­ei.

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ?? FOTO BFM ?? De kraan dreigde in de bouwput te vallen.
FOTO BFM De kraan dreigde in de bouwput te vallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium