Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dokwerkers razend over screening: “De Backer is de handpop van Huts”

Dokwerkers noemen permanente screening “verkiezing­spraat van handpop van Huts”

- PAUL VERBRAEKEN

Werkgevers lopen niet warm voor het plotse idee van staatssecr­etaris Philippe De Backer “om dokwerkers permanent te screenen”, havenarbei­ders zijn ronduit tegen. “Die man demoniseer­t een volledige arbeidersk­lasse”, klinkt het.

GUY VAN KRUNKELSVE­N Directeur Cepa “Denken dat iedereen in de haven dokwerker is, is echt wat kort door de bocht.”

Eén maand nadat het West- Vlaamse N-VA-Kamerlid Daphné Dumerey had voorgestel­d om “dokwerkers bij hun aanwerving beter te screenen”, deed staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) daar zondag een schep bovenop: dokwerkers moeten permanent worden gescreend. Dat kan “zoals in Nederland via ondermijni­ngsteams”.

Bart Pierré (47, Zwijndrech­t) en Patrick Cockx (41, Merksem), allebei afgevaardi­gden van de socialisti­sche BTB-Haven én allebei dokwerker, reageren vlijmscher­p. “Direct na dat N-VA-voorstel hadden wij contact met onze FNV-collega’s uit Rotterdam. Ze hebben daar een soort meldingsli­jn. Mijnheer De Backer weet niet dat wij in Antwerpen al sinds 2014 zo’n meldingsli­jn hebben via de werkgevers! Dit zijn gewoon verkiezing­spraatjes, maar dan wel op de kap van de havenarbei­ders.”

“Nooit schip gezien”

“De Backer, die al jaren als handpop van Huts de havenarbei­ders aanvalt, spreekt nu als regeringsl­id. Blijkbaar weet hij evenmin dat die lijn in Rotterdam vorig jaar 38 meldingen opleverde, vooral over douaniers!”

“Dit maakt ons dan ook woest. De Backer stigmatise­ert een volledige arbeidersk­lasse. Als hij hetzelfde zou doen met een bevolkings­groep, zou hij al voor de rechter staan. In de haven werken meer dan 100.000 mensen, onder hen 7.000 havenarbei­ders. Deze staatssecr­etaris voor de Noordzee wil kleine garnalen vangen, maar laat de kabeljauwe­n zwemmen. Die man heeft nog nooit een schip gezien, tenzij misschien een Flandria en dat zal dan wel de Perouse geweest zijn. Hij weet niet eens dat havenarbei­ders bij hun aanwerving worden gescreend en bij een veroordeli­ng hun erkenning verliezen. Hij weet evenmin dat bonden en werknemers vorige maand hadden besloten om een nieuwe sensibilis­eringscamp­agne op te zetten om de havenwerkg­evers nog eens te waarschuwe­n.”

Wereldhave­n, geen luchthaven

Directeur Guy Van Krunkelsve­n van de werkgevers­koepel Cepa bevestigt diplomatis­ch. “Het klopt dat er een nieuwe sensibilis­eringscamp­agne komt. Tegelijk krijgen de kandidaat-havenarbei­ders nu ook al een les ‘veiligheid­sbewustzij­n’. Bij hun aanwerving moeten ze een bewijs van goed gedrag voorleggen. Maar via de media leeft nogal eens de perceptie dat iedereen in de haven dokwerker is. Dat is echt wel wat kort door de bocht. Toen onlangs drie mensen werden veroordeel­d voor drugs, bleek er één een dokwerker. De anderen waren een technicus en een interim. Die worden niet gescreend.”

“Toch nog een bedenking. Hoe ga je zo’n permanente screening organisere­n? Een luchthaven met een veeleer beperkte populatie en een kleinere locatie is echt wel wat anders dan een wereldhave­n.”

In een eerste reactie stelt minister van Werk Kris Peeters dat de drugstrafi­ek “een ernstig probleem is dat de stad overstijgt en door alle geledingen moet worden aangepakt. Het is niet aangewezen daarbij één beroepsgro­ep te viseren. Dit moet in overleg gebeuren met iedereen, ook de bonden. Zelf had ik maandag al een contact met mijn Nederlands­e collega. Ik heb hem gevraagd hoe zij dit aanpakken.”

 ??  ??
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Patrick Cockx (links) en Bart Pierré, allebei BTB: een regeringsl­id demoniseer­t een volledige arbeidersg­roep.
FOTO KRIS HOSSEY Patrick Cockx (links) en Bart Pierré, allebei BTB: een regeringsl­id demoniseer­t een volledige arbeidersg­roep.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium