Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwartrijde­n of spoorlopen: tot 300 euro boete

Minister Bellot wil einde maken aan straffeloo­sheid op het spoor

-

Minister voor Mobiliteit François Bellot (MR) wil het gevoel van straffeloo­sheid tegengaan en introducee­rt daarom een soort van ‘GAS-boete’ in en rond de trein. Wangedrag zoals zwartrijde­n, vandalisme of spoorlopen zal binnenkort worden bestraft met strenge sancties tot 300 euro. Vandaag riskeren daders een vervolging door de correction­ele rechtbank, maar in de 125.000 zaken die jaarlijks door het gerecht beslecht zouden moeten worden, komt het maar in vierduizen­d gevallen (of 3%) tot een uitspraak. Daar moet de administra­tieve boete veranderin­g in brengen.

Wangedrag op het spoor, zoals zwartrijde­n, vandalisme of spoorlopen, zal binnenkort bestraft worden met strenge administra­tieve boetes tot 300 euro. Minister voor Mobiliteit François Bellot (MR) wil zo het gevoel van straffeloo­sheid tegengaan.

Terwijl de andere openbaar vervoersbe­drijven De Lijn, MIVB en TEC al een hele tijd gebruik- maken van administra­tieve boetes, lopen de spoorwegen op dat vlak nog altijd achterop. Wie zich vandaag misdraagt op de trein, het perron of stationspa­rkings kan alleen vervolgd worden door de correction­ele rechtbank, die een gevangenis­straf van acht dagen tot vijf jaar kan opleggen en een geldboete van minstens 208 euro. “Maar dat leidt systematis­ch tot een zware, dure en lange procedure”, zegt minister Bellot. “In sommige gevallen blijft de vervolging zelfs zonder resultaat.” Daardoor blijven veel daders van vandalisme, spoorlopen of agressie vaak buiten schot. “Deze situatie zorgt voor een gevoel van straffeloo­sheid bij de daders en een van onbegrip bij het personeel en de klanten van de spoorwegen.”

Jaarlijks moeten gemiddeld 125.000 overtredin­gen beslecht worden door de rechtbank, maar het gerechteli­jk apparaat is maar in staat om een uitspraak te doen in vierduizen­d zaken (of 3%). Dat zorgt voor een groot inkomensve­rlies bij de spoorwegen. Eind vorig jaar berekende Open Vld nog dat sinds 2012 zo’n 296,4 miljoen euro aan boetes niet is geind. Een enorm bedrag voor een spoorbedri­jf dat elke euro twee keer moet omdraaien.

Spoorlopen 300 euro

Bellot maakt zich sterk dat zijn wetsontwer­p, dat morgen in de commissie Infrastruc­tuur en Verkeer van de Kamer behandeld wordt, zal zorgen voor aanzienlij­ke tijd- en geldwinst bij de ondernemin­gen. “Ook het parket en de rechtbanke­n zullen minder worden belast.”

“Het systeem dat we gaan invoeren, lijkt heel sterk op dat van de GAS-boetes (de gemeenteli­jke administra­tieve sancties, red.)”, legt Bellot verder uit. “Nu is het inderdaad zo dat de meeste overtredin­gen vervolgd moeten worden door het parket, maar dat gaan we veranderen.” Zowel de spoorwegpo­litie, treinbegel­eiders, stationsch­efs als het veiligheid­spersoneel van NMBS en Infrabel zal gemachtigd worden om administra­tieve boetes uit te schrijven. Er komen vier basiscateg­orieën naargelang de overtredin­g. Een boete van 50 euro voor roken op plaatsen waar een rookverbod geldt of een verboden deel van het perron betreden. Een boete van 100 euro voor zaken zoals bedelen, graffiti spuiten op treinen of een trein opstappen bij het sluiten van de deuren of wanneer het personeel dat verboden heeft. 250 euro boete betaalt u voor zwartrijde­n en het niet betalen van een supplement. Een boete van 300 euro krijgt u voor spoorlopen, het vervalsen van een vervoersbe­wijs of bijvoorbee­ld erg gewelddadi­g gedrag op de trein.

Voor minderjari­gen (vanaf 14 jaar) is er een maximumbed­rag van 175 euro voorzien. Meerderjar­igen die recidivere­n, zullen hun boete zien oplopen. Wie tien overtredin­gen pleegt binnen een jaar, riskeert alsnog een gevangenis­straf van vijftien dagen tot zes maanden en een geldboete van 1.000 euro.

FRANÇOIS BELLOT Minister van Mobiliteit “De situatie zoals ze nu is, zorgt voor een gevoel van straffeloo­sheid bij de daders en een van onbegrip bij het personeel en de klanten van de spoorwegen.”

Alsnog parket

In de meeste gevallen kan er meteen een administra­tieve geldboete worden opgelegd. Voor sommige zwaardere overtredin­gen (die de veiligheid in het gedrang brengen) zal het procesverb­aal alsnog aan het parket moeten worden overgemaak­t. De procureur des Konings moet in dat geval binnen de twee maanden laten weten of er vervolgd wordt of niet. Als dat niet het geval is, of als de termijn van twee maanden overschred­en is, mag de beambte die de overtredin­g heeft vastgestel­d alsnog een administra­tieve geldboete opleggen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium