Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste Zoodirecte­ur Jacques Kets voedde in 1847 mensaap Susanna bij hem thuis op

- TOM VETS

’LEVE DE ZOO!’

Tijd voor een feestje met een nostalgisc­h tintje. Arnout Hauben viert 175 jaar Zoo Antwerpen met de docureeks Leve De Zoo!. In elke aflevering staat een belangrijk figuur uit de lange geschieden­is van de Zoo centraal. Vanavond is dat de allereerst­e directeur, Jacques Kets, aangesteld in 1843. “In 22 jaar tijd vormde hij het museum met veelal opgezette dieren voor de adel om tot een dierentuin voor iedereen.”

ARNOUT HAUBEN

Tvmaker “In 1852 kwam olifant Jacqueline per boot vanuit Birma aan. De bevolking had zoiets nog nooit gezien, buiten in een prentenboe­k. Voor haar werd de Egyptische tempel gebouwd, die er nu nog steeds staat.”

Dat er van alles gaande is in en

b rond de Zoo van Antwerpen in 2018, zult u ongetwijfe­ld al gemerkt hebben. Denk maar aan de groots opgezette musical Zoo Of

Life, die later deze lente in première gaat. Maar het 175-jarige jubileum is ook reportagem­aker en meesterver­teller Arnout Hauben niet ontgaan. Vanaf vanavond neemt de man achter Ten

Oorlog en De Helden van Arnout ons op sleeptouw doorheen de rijke geschieden­is van Zoo Antwerpen. “De reeks vertelt chronologi­sch over bekende en belangrijk­e figuren uit de geschieden­is van de Zoo”, zegt Hauben. “We starten bij het begin, met Jacques Kets, de allereerst­e directeur die werd aangesteld in 1843. Hij lag ook mee aan de basis van de dieren-

tuin die nu 175 jaar oud is. Voluit was zijn titel ‘directeur et co-fondateur de la societé de zoölogie d’Anvers’.”

Herten en fazanten

Dat Antwerpen een dierentuin kreeg, hebben we onder meer te danken aan de Nederlande­rs. “Zij hadden sinds enkele jaren dierentuin Artis (gesticht in 1838, red). In navolging van de zoo in Amsterdam wilde ook het Antwerpse stadsbestu­ur een dierentuin. Jacques Kets was de aangewezen persoon om dit te realiseren. Hij was een groot natuurlief­hebber en had ook een collectie opgezette dieren. Het stadsbestu­ur had een lap grond voorzien aan de rand van de stad (de huidige locatie was destijds zowaar de stadsgrens, red.), waar Kets zijn gang kon gaan. Al was de ‘dierentuin’ in het begin niet veel meer dan wat herten en fazanten. Kets woonde zelf in een chalet op het domein”, vertelt Hauben.

Champagne voor aap Susanna

Aanvankeli­jk was de zoölogie enkel iets voor de rijken. De adel kwam er flaneren. Kets had echter plannen om het dierenaanb­od flink te vergroten. “In 1847 werd groots aangekondi­gd dat de Zoo een mensaap zou verwelkome­n. Die aap was Susanna en ze kwam met de boot uit Afrika. Ze woonde niet in een hok, maar bij Jacques Kets in zijn chalet. Susanna werd grootgebra­cht als een mensenkind. Eerst kreeg ze melk, maar soms dronk ze zelfs champagne.”

Voor de bevolking van toen, die een exotisch dier hooguit in een prentenboe­k had gezien, was een aap even indrukwekk­end als een ufo. “Nog indrukwekk­ender werd het in 1852 toen olifant Jacqueline per boot vanuit Birma kwam. Voor haar werd als olifantenv­erblijf de Egyptische tempel gebouwd die er nu nog steeds staat.”

Olifantens­kelet

Jacqueline is er natuurlijk niet meer, maar haar skelet nog wel. Dat werd vijf jaar geleden botje per botje gerestaure­erd. “Kets was destijds een wereldverm­aard taxidermis­t (opzetter van dieren, red.) en had een groot museum met opgezette dieren in de Zoo. Maar daarvan is vrijwel niets overgeblev­en, omdat de technieken van weleer die werden toegepast, niet bestand bleken tegen de tijd. Het werk van taxidermis­ten was destijds ook niet zo makkelijk, want ze hadden geen levende dieren om zich op te baseren qua afmetingen en vormen. Kets had wel het voordeel dat hij goede contacten had in de haven, en aan eigenaars van zeeschepen uit Afrika en Azië vroeg om levende exotische dieren mee te brengen. Op die manier groeide de collectie snel en werd het opzetten van de beesten minder belangrijk.”

KaiMook

Jacques Kets overleed op 80-jarige leeftijd in 1865, maar hij was erin geslaagd om de Zoo in 22 jaar tijd om te vormen van een museum van veelal opgezette beesten tot een levend(ig)e dierentuin.

De andere ‘hoofdrolsp­elers’ in Leve De Zoo! zijn dierenhand­elaar Jacques Vekemans, kunstenaar Rembrandt Bugatti, broeder Jozef Hutsebaut, dokter Agatha Gijzen én Kai-Mook, de bekendste olifant van het land.

 ??  ??
 ?? FOTO DBA ?? Voor de nieuwe docureeks Leve deZoo! vertoefde Arnout Hauben enkele maanden in de Zoo van Antwerpen.
FOTO DBA Voor de nieuwe docureeks Leve deZoo! vertoefde Arnout Hauben enkele maanden in de Zoo van Antwerpen.
 ??  ??
 ?? FOTO ZOO ANTWERPEN ?? Jacques Kets werd in 1843 aangesteld als allereerst­e directeur van de Antwerpse Zoo.
FOTO ZOO ANTWERPEN Jacques Kets werd in 1843 aangesteld als allereerst­e directeur van de Antwerpse Zoo.
 ?? FOTO VRT ?? Arnout Hauben bewondert het Aquarium.
FOTO VRT Arnout Hauben bewondert het Aquarium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium