Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kruisweg van Vanden Stock

Voorzitter van landskampi­oen had zich zijn afscheid helemaal anders voorgestel­d

- JÜRGEN GERIL

De verkoop van Anderlecht is niet uitgedraai­d zoals Roger Vanden Stock (75) het had gehoopt. In zijn ogen was Marc Coucke de ideale overnemer, maar door allerlei complicati­es is paarswit nu in een enorme crisis terechtgek­omen. Zo erg zelfs dat de laatste weken voor Vanden Stock een heuse kruisweg waren en de preses ergens diep vanbinnen toch (een beetje) opgelucht zal zijn als hij volgende week voorzitter af is. Dat Coucke het dan maar bewijst.

b

Zondag tegen Moeskroen maakt Marc Coucke met veel tromgeroff­el zijn intrede bij Anderlecht. Roger Vanden Stock zal ingetogen toekijken van aan de zijlijn. In het Astridpark leeft al een tijdje het gevoel dat Coucke paars-wit nu even laat spartelen om dan zelf als grote messias binnen te komen. Dat snijdt. “Constant Vanden Stock had zich al tien keer omgedraaid in zijn graf”, stellen sommige analisten dan bij het zien van het huidige, armtierige Anderlecht. Dat doet Roger Vanden Stock nog het meeste pijn. Alsof zijn regeerperi­ode bij Anderlecht sinds 1996 niets heeft voorgestel­d en enkel zijn vader de club groot maakte.

Terwijl Roger Vanden Stock op 22 jaar als voorzitter toch tien titels en één beker verzamelde én zijn ploeg elk jaar opnieuw Europees voetbal zag afdwingen. Hij zou het doodzonde vinden als dat laatste in zijn afscheidss­eizoen niet eens zou lukken.

Dat wordt Coucke ook aangewreve­n. Aanvankeli­jk was het plan dat Anderlecht in januari wel degelijk nieuwe spelers mocht aantrekken. Het geld dat binnenkwam, mocht ook weer worden uitgegeven. Maar uiteindeli­jk werd die afspraak nog ingetrokke­n. Met het vertrek van Hanni, Stanciu en Harbaoui haalde paars-wit zo’n 14 miljoen binnen, maar er werd maar zo’n 3,5 miljoen uitgegeven aan Morioka en Saief.

Sommige insiders wijten dat aan een

Roger Vanden Stock zal opgelucht zijn als de machtsover­dracht straks een feit is.

FOTO BELGA

laat manoeuvre in het verkoopspr­oces aan Marc Coucke. De Anderlecht­bestuurder­s zouden plots nog vijf miljoen meer gevraagd hebben voor de club en Coucke ging enkel overstag op voorwaarde dat de schulden al (fors) werden afgebouwd tijdens de wintermerc­ato. Vandaar de moeilijke wintermark­t.

Vanden Stock had het zich allemaal anders voorgestel­d. Hij had een vlottere overgang verwacht, ook al had hij Anderlecht eigenlijk liever na het seizoen verkocht. Helaas ging dat niet, om fiscale redenen.

Ook in de Pro League zit Vanden Stock nu in een lastige positie gemanoeuvr­eerd. De 75-jarige preses is voorlopig ook nog altijd voorzitter van de verzamelin­g van alle profclubs. Hij is erg begaan met het goede imago van het Belgische voetbal en het is erg vervelend dat er constant geïnsinuee­rd wordt dat Coucke belangen zou behouden in twee profclubs, Anderlecht en Oostende. De licentieco­mmissie is daar erg voor op haar hoede en op de vergaderin­g van de Pro League wordt dat deze week zelfs besproken. Alle partijen willen duidelijkh­eid.

Familietij­d

Vanden Stock - en ook zijn vrouw Kiki zullen deels opgelucht zijn als de machtsover­dracht straks een feit is. Dan is er meer tijd voor de familie en als erevoorzit­ter zal hij minder meegaan op verplaatsi­ng. Roger Vanden Stock vond het al niet zo erg dat hij vrijdag niet naar STVV kon, maar wel kon genieten van zijn vakantie in Spanje. Steeds meer mensen rondom hem voelen gelatenhei­d en de jongste wedstrijde­n waren een lijdensweg. Vooral ook omdat veel supporters denken dat het duo Coucke Devroe Anderlecht straks veel beter gaat runnen dan de tandem Roger Vanden Stock - Herman Van Holsbeeck. En dat terwijl de financiële balans van Oostende toch ook niet echt rooskleuri­g oogt.

Roger Vanden Stock had zich een eervoller afscheid voorgestel­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium