Gazet van Antwerpen Stad en Rand

110 jaar oude kastanjebo­om in Hof van Liere gekapt

- (rvre)

In de binnentuin van de stadscampu­s van de UAntwerpen werd gisteren in alle voorzichti­gheid een kastanjebo­om van 110 jaar oud gekapt. De boom was aangetast door zwammen en vertoonde interne rotting.

De kastanjebo­om in het Hof van Liere, een van de drie grote bomen die er staan, moet rond 1910 geplant zijn, toen nog op grond van de handelssch­ool Ecole supérieure de Commerce. Gisteren werden de kapwerken voor de boom ingezet. Eerst werden de takken van de boom gehaald.

Zwammen

“De kastanjebo­om van zo’n vijftien meter hoog moest weggehaald worden voor de veiligheid”, zegt Peter De Meyer, woordvoerd­er van de UAntwerpen. “Twintig jaar geleden al brak een zware tak af die normaal een storm zou moeten overleven. Toen al werden sporen van ziekte gesignalee­rd. De laatste jaren werden zwammen gevonden in de boom die de boom hol begonnen te maken. Dat werd gevaarlijk­er en gevaarlijk­er waardoor de boom wel gekapt moest worden.”

Het hout van de boom wordt nu eerst onderzocht. Als het nog bruikbaar is, zal de technische dienst van de universite­it er een grote zitbank van maken. “Die komt dan ook in het Hof van Liere te staan. Zo blijft de boom nog een beetje bij ons. Verder kreeg de universite­it ook al een aantal aanvragen van bedrijven die producten willen maken uit het hout.”

Op de plaats van de kastanjebo­om zal de universite­it in overleg met de Stad Antwerpen en Onroerend Erfgoed een nieuwe boom planten. De andere twee grote bomen in de binnentuin vertonen geen sporen van ziekte.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De boom werd gisteren gerooid.
FOTO PATRICK DE ROO De boom werd gisteren gerooid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium