Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen separatism­e creëren

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Toevallig twee dagen na elkaar schrijven we over onderwijs dat religieus geïnspiree­rd is en vanuit die inspiratie aan jonge mensen dingen leert die niet stroken met de eindtermen van ons onderwijs en met de algemene waarden van onze samenlevin­g. Gisteren ging het over islamonder­wijs, vandaag over een Joodse school. Gelukkig wordt in beide gevallen opgetreden.

Op de website van de vereniging voor islamleraa­rs Vlerig stond te lezen dat een moslimvrou­w niet met een niet-moslim mag trouwen en dat ze door het dragen van een hoofddoek “door de mannen wordt gewaardeer­d als mens en niet alleen maar als lekker ding”. Twee uitspraken die volgens het Centrum Islamonder­wijs getuigen van een zeer enge interpreta­tie van de islam en die niet overeenkom­en met het leerplan. De website is verwijderd en de leraar die de uitspraken deed, wordt op het matje geroepen.

Dat gebeurt allicht ook met de directie van de school Benoth Jerusalem in Antwerpen. Leerkracht­en krijgen er duidelijke richtlijne­n: er wordt niet gepraat over seks, voortplant­ing, politiek, religie, racisme, niet over het ontstaan van de aarde en er worden geen teksten gelezen “met jongens bij meisjes en omgekeerd”. Het gaat hier om een school die gesubsidie­erd wordt door de Vlaamse Overheid. Minister Crevits stuurt er de inspectie opnieuw op af.

En zo hoort het ook. Zoals onderzoeke­r Johan Lievens in deze krant zegt: “Eindtermen zijn competenti­es die een jongere nodig heeft om te kunnen functioner­en in een seculiere samenlevin­g.” Onderwijs moet jongeren dus opvoeden tot burgers die in deze samenlevin­g hun weg kunnen vinden en die er een bijdrage aan kunnen leveren. Dat wordt voor die jongeren een pak moeilijker als ze bepaalde essentiële kennis niet meekrijgen of aan hen een visie wordt aangepraat die haaks staat op de wetten van de samenlevin­g. Je ontneemt een moslimmeis­je kansen als je haar vertelt dat ze alleen maar waardering van mannen kan krijgen als ze een hoofddoek draagt. Zoals je Joodse meisjes evenveel kansen ontneemt door hen ver van de wereld op te voeden, zonder iets te hebben gehoord over seksualite­it en menselijke relaties en zonder essentiële kennis over aardrijksk­unde, geschieden­is en politiek. Je creëert mensen die alleen maar binnen een bepaalde gemeenscha­p kunnen functioner­en. Je creëert separatism­e en dat is nefast voor elke mens afzonderli­jk en voor de samenlevin­g in haar geheel.

Het is goed dat het Centrum voor Islamonder­wijs en de minister ingrijpen en het is nog belangrijk­er dat deze zaken naar buiten komen en dat er – over de gemeenscha­ppen en godsdienst­en heen – over wordt gedialogee­rd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium