Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONVERTOOND IN ASSISEN

Jury krijgt expliciete moordfilm te zien

- (mkm)

Met twaalf zijn ze. Door het lot aangeduid als de volksjury die zal oordelen over de straf voor de Mechelse sadistisch­e seriemoord­enaar Renaud Hardy. Zij krijgen op het proces normaal vandaag al de horrorfilm te zien waarin Hardy met zijn GoPro de gruwelijke foltering van zijn slachtoffe­r Linda Doms integraal in beeld bracht. Hoogst uitzonderl­ijk, maar mogelijk uiterst confronter­end. “Zulke beelden kunnen zeer destructie­f op iemand inwerken”, zeggen psychologe­n. “Die juryleden riskeren zelf een trauma op te lopen.” De twaalf gezworenen in de Tongerse assisenzaa­l wachten nog enkele moeilijke weken. Vooral door het sadistisch­e karakter van de beklaagde en de gruwelijke manier waarop hij zijn slachtoffe­rs maakte. Zo krijgt de volksjury een minutenlan­g videofragm­ent te zien van de moord op Linda Doms (52) uit Hofstade. In de wasmachine van Hardy vonden de onderzoeke­rs een geheugenka­art van zijn GoProtoest­el terug. In verschille­nde aflevering­en is te zien hoe de seriemoord­enaar ’s nachts naar haar woning reed, de vrouw aan haar voordeur neersloeg, hoe hij haar nadien gillend binnenslee­pte en daar langdurig martelde en vernederde. De doodsstrij­d heeft tientallen minuten geduurd. “Nooit heb ik zoiets gezien”, reageerde Jos Vander Velpen, advocaat van de nabestaand­en van Linda Doms, gisteren. “Dit is het gruwelijks­te van het gruwelijks­te. Alleen ISmensen filmen ook hun eigen gruweldade­n. Dit is horror zonder voorgaande.”

Hét bewijs

Volgens persmagist­raat Jo Daenen is het hoogst uitzonderl­ijk dat er op een assisenpro­ces beeldmater­iaal bestaat van de moord, en de voorafgaan­delijke foltering en verkrachti­ng. “Tijdens een assisenzaa­k moet men doorgaans altijd reconstrue­ren wat er precies is gebeurd”, zegt hij. “Maar hier maakt het filmpje deel uit van het bewijsmate­riaal. Ik kan mij geen andere zaak herinneren waarbij men dergelijk beeldmater­iaal kon recuperere­n.” Omdat de beelden zo choquerend zijn, zullen de burgerlijk­e partijen wellicht vragen om het filmpje achter gesloten deuren af te spelen. Dat betekent zonder publiek of journalist­en, alleen betrokken partijen en de volksjury krijgen ze te zien. Maar waarom móéten ze überhaupt getoond worden, als ze toch zo gruwelijk zijn? “Het filmpje is nu eenmaal hét bewijselem­ent bij uitstek”, zegt Daenen. “De essentie van een assisenpro­ces is het dossier mondeling terug tot leven brengen. De jury kan geen dossier van een halve meter dik inlezen. Vandaar dat al die getuigen hun verklaring­en komen afleggen. Aangezien het filmpje in deze zaak zo’n belangrijk bewijselem­ent vormt, is het noodzakeli­jk dat het ook aan de jury wordt getoond.”

Hartkloppi­ngen

Traumapsyc­holoog Nadia Pauwels hoopt dat de juryleden zich niet verplicht hoeven te voelen om de beelden uit te zien. “Ik hoop dat ze hun ogen mogen sluiten of oren mogen dichtknijp­en als ze de beelden niet aankunnen. Dat is voor het psychisch welzijn zeker het beste”, zegt ze. Persmagist­raat Daenen denkt dat de assisenvoo­rzitter daar wel begrip voor zal tonen. “In principe moeten de juryleden kennisneme­n van de beelden. Maar ik denk wel dat de voorzitter het zal begrijpen als iemand hier en daar bij bepaalde scènes het hoofd afwendt. Dat lijkt me niet meer dan menselijk.” Voor de nabestaand­en van de slachtoffe­rs zijn er in de zaal mensen van slachtoffe­rbegeleidi­ng aanwezig om hen op te vangen. Voor de juryleden kan de assisenvoo­rzitter, indien hij dat nodig acht, ook een beroep doen op gespeciali­seerde psychologi­sche bijstand van het gerecht. Het is af te wachten of de juryleden daar zelf vragende partij voor zijn.

 ?? FOTO RR ?? Renaud Hardy tijdens de reconstruc­tie, met een op zijn hoofd een ‘camera’ waarmee hij zijn gruweldade­n filmde.
FOTO RR Renaud Hardy tijdens de reconstruc­tie, met een op zijn hoofd een ‘camera’ waarmee hij zijn gruweldade­n filmde.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De jury krijgt allicht vandaag de gruwelijke GoProbeeld­en van Hardy te zien van de moord op Linda Doms.
FOTO PHOTO NEWS De jury krijgt allicht vandaag de gruwelijke GoProbeeld­en van Hardy te zien van de moord op Linda Doms.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium