Gazet van Antwerpen Stad en Rand

#Time’sNotUp voor Kate Middleton

- (dvg, blg)

Three Billboards Outside

Ebbing, Missouri is de grote winnaar van de 71ste editie van de Bafta’s, de Britse filmen televisiep­rijzen, in de Londense Royal Albert Hall. Maar het was (de jurk van) Kate Middleton die met de meeste aandacht ging lopen.

De Britse filmprijze­n stonden

b zondag ook in het teken van de Time’s Up-beweging. Net als op de Golden Globes verschenen de meeste gasten in zwarte outfits om het grensovers­chrijdend gedrag in de filmwereld te bekritiser­en. Wie dat niet deed, was Kate Middleton: de hertogin van Cambridge daagde op in een groen kleed. Dat zorgde voor heftige reacties op sociale media, maar als lid van de koninklijk familie mag zij geen politieke statements maken. Kates man, prins William (35), kon dat als voorzitter van de BAFTA’s wel in het voorwoord van het programmab­oekje. “Een veilige en profession­ele werkomgevi­ng voor filmmakers is van vitaal belang”, schreef William. “In het jaar dat de industrie volledig op zijn kop werd gezet en veel dappere mensen naar voren stapten, ben ik als voorzitter trots hoe BAFTA daarmee is omgegaan.”

Maskers

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri van regisseur Martin McDonagh is de grote slokop geworden. De Amerikaans-Britse coproducti­e kon vijf van de negen nominaties verzilvere­n en haalde onder meer de hoofdprijs voor Beste Film binnen. Ook hoofdrolsp­eelster Frances McDormand viel in de prijzen als Beste Actrice, terwijl Sam Rockwell Beste Mannelijke Bijrol won.

Andere belangrijk­e winnaars zijn Gary Oldman, die Beste Acteur veroverde voor zijn rol in

Darkest Hour, Daniel Kaluuya (Rijzende Ster), Allison Janney (Beste Vrouwelijk­e Bijrol voor I,

Tonya) en Coco (Beste Animatiefi­lm. Favoriet The Shape of Water van Guillermo del Toro haalde maar drie maskers binnen.

 ?? FOTO AFP ?? Een deel van de cast en crew van Three Billboards Outside Ebbing,
Missouri poseert trots met de vele gewonnen Bafta’s.
FOTO AFP Een deel van de cast en crew van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri poseert trots met de vele gewonnen Bafta’s.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kate Middleton droeg in tegenstell­ing tot de meeste actrices geen zwarte jurk.
FOTO PHOTO NEWS Kate Middleton droeg in tegenstell­ing tot de meeste actrices geen zwarte jurk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium