Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn heledag in crisis

Drie zware ongevallen Tram rijdt verkeerd bij wissel en knalt op bus, ander rijtuigbel­andt op zijn zij: 26 gewonden

- SAM REYNTJENS

Een tram en een bus die frontaal op elkaar botsen in Deurne. En vervolgens een tram die in de keerlus in Wommelgem ontspoort, losgerukt wordt van het onderstel en kantelt. Vervoermaa­tschappij De Lijn heeft gisteren geen beste beurt gemaakt. “Conclusies over de oorzaken zijn voorbarig”, klinkt het bij De Lijn.

In volle ochtendspi­ts gebeurde op de August Van de Wielelei in Deurne, het verlengde van de Turnhoutse­baan, een eerste ongeval. Tram 10 was even eerder in Wijnegem vertrokken toen hij aan de Ruggeveldl­aan plots linksaf sloeg. Een verrassing voor iedereen. De tram kruist de Ruggeveldl­aan normaal gezien op de route naar Antwerpen. “We werden naar boven gekatapult­eerd”, vertelt Herman Van den Broeck, die vooraan in de tram zat.

Een fractie van een seconde later boorde de neus van het tramstel zich in een bus die op lijn 410 naar Oostmalle reed. “Ik zat een beetje in te dommelen op de bus”, vertelt passagier Silke Van Essen (20). “Plots vloog ik helemaal naar voren.” De jongedame liep een snijwonde op haar voorhoofd op. Ze werd door haar vriend naar het ziekenhuis gebracht en is de rest van de week arbeidsong­eschikt. “Een hersenschu­dding en wat kneuzingen.”

In totaal vielen er in de tram en de bus 22 gewonden. Behalve de buschauffe­ur kwamen ze allemaal met lichte verwonding­en weg. “De chauffeur zat klem en bloedde”, zegt passagier Van den Broeck. “Hij was wel bij bewustzijn.” De man werd bevrijd door de brandweer en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Amper anderhalf uur na het eerste ongeval belandde een tram van lijn 8 op de keerlus ter hoogte

SONJA LOOS

Woordvoers­ter De Lijn “Het heeft geen zin om nu voorlopige uitspraken te doen of te speculeren over de oorzaken.”

van de rotonde aan het op- en afrittenco­mplex in Wommelgem op zijn flank. De chauffeur en drie passagiers raakten lichtgewon­d en er moest een grote kraan ter plaatse komen om de tram te takelen. Het ongeval had veel bekijks. Zo veel dat de politie meer dan twintig bestuurder­s een boete gaf omdat ze met hun gsm foto’s maakten tijdens het voorbijrij­den.

Verouderde trams

De twee ongevallen roepen vragen op. Hoe komt het dat een tram aan een wissel plots linksaf gestuurd wordt in plaats van de normale route rechtdoor te volgen? En hoe kan het dat een deel van een tram op zijn flank belandt? “De remmen weigerden plots dienst in de keerlus”, verklaarde de bestuurder van de gekantelde tram aan de politie. Daardoor kon hij onvoldoend­e afremmen voor het ingaan van de bocht.

Vorig jaar al focuste uw krant op de verouderde staat van het materiaal van De Lijn in Antwerpen. “In andere steden zijn die PCCtrams (de oude trams, red.) al lang een toeristisc­he attractie”, luidde het toen bij Dirk Wiesé van belangenve­reniging TreinTramB­us. “Enkel in Antwerpen rijden ze nog dagelijks rond.” Ook Luc Vervoort, vakbondsse­cretaris van ACOD in Antwerpen, beaamt dat. “Het is niet verantwoor­d dat we hier reizigers mee moeten vervoeren.”

Volgens De Lijn is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken over de ongevallen. “Ik weet dat er vanuit verscheide­ne hoeken allerlei veronderst­ellingen naar voren geschoven worden, maar dat is echt voorbarig”, zegt woordvoers­ter Sonja Loos. “We onderzoeke­n de oorzaken van de twee tramongeva­llen en het dodelijke busongeval (zie kader). Voor die onderzoeke­n wordt de nodige tijd uitgetrokk­en.”

De Lijn vindt het “spijtig dat conclusies getrokken worden over te weinig onderhoud”. “Wij willen echt wel weten wat de oorzaken zijn en zullen op basis van de resultaten waar nodig maatregele­n nemen. Maar het heeft geen zin om nu voorlopige uitspraken te doen of te speculeren”, zegt Loos.

 ??  ??
 ??  ?? • De hulpdienst­en proberen de 86jarige dame te redden die onder een bus is terechtgek­omen. Ze overlijdt later op de dag.
• De hulpdienst­en proberen de 86jarige dame te redden die onder een bus is terechtgek­omen. Ze overlijdt later op de dag.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Silke Van Essen zat op bus 410 in Deurne. Ze heeft een snijwonde op haar voorhoofd.
FOTO RR Silke Van Essen zat op bus 410 in Deurne. Ze heeft een snijwonde op haar voorhoofd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium