Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Curling is een tactisch spel, een vorm van schaken”

Thomas (39) en Maarten (35) zijn enige twee Antwerpena­ren met ‘stenen en borstels’

-

Dat kunnen wij ook”, dacht Thomas Bartosik (39) acht jaar geleden toen hij curling op het internet zag. Samen met Maarten Buyl (35) vormt hij nu de voltallige Antwerpse delegatie van de opvallende winterspor­t.

“‘Curling? Juist ja, dat met dat vegen’, die reactie krijgen we het vaakst als we over onze sport vertellen”, zegt Berchemnaa­r Thomas Bartosik (39). “Onlangs nog vroeg iemand die onze borstels zag staan of we hulp nodig hadden, de vrouw dacht dat het loopkrukke­n waren en we niet verder konden.”

Bij curling is het de bedoeling een stuk gepolijst graniet over het ijs te schuiven richting een doel (zie kader). De borstels worden gebruikt om het ijs gladder te maken, om zo de steen een bepaalde vaart te geven. “Veel mensen beginnen ook te lachen”, zegt Thomas. “Ze vinden het geen echte sport. Ergens begrijp ik het wel, want eerder dan een fysieke bezigheid, is het een enorm tactisch spelletje. Eigenlijk is het een vorm van schaken. De positie van de eerste stenen die je ‘werpt’ is enorm belangrijk voor het verdere verloop van de wedstrijd. De mogelijkhe­den zijn eindeloos en het spelverloo­p onvoorspel­baar, de meeste mensen hebben daar echt geen idee van.”

Enige duo in de stad

Thomas is eigenaar van de tweedehand­s boeken- en platenwink­el Panoply Books and Records in de Wolstraat in het centrum. Met zijn teamgenoot Maarten Buyl (35), geluidstec­hnicus bij de Vlaamse Opera op de Frankrijkl­ei, vormt hij het enige duo in de stad dat aan curling doet. Origineel is het zeker, voor de hand liggend niet. “Tijdens de Winterspel­en van 2010 in Vancouver zat ik ’s avonds laat nog wat filmpjes te bekijken op mijn laptop. Ik zag curling en ik dacht: ‘dat kunnen wij toch ook?’.” Thomas sprak enkele vrienden aan en richtte een team op.

“Vroeger hadden we een volledig Antwerps team, maar enkelen zijn moeten stoppen omdat ze kinderen kregen.” Een standaard curlingtea­m bestaat uit vier of vijf personen, dus kunnen Thomas en Maarten met z’n tweeën eigenlijk niet veel doen. “We blijven op zoek naar andere spelers uit de stad, maar die zijn er eigenlijk niet. Waarschijn­lijk gaan het dus mensen van buiten Antwerpen worden. Het Belgisch kampioensc­hap, volgend weekend, zullen we aan ons voorbij moeten laten gaan.”

Meer tijd om na te praten

Voor de training gaan de twee elke maandag naar Zemst, waar Curling Club Zemst een dik half jaar geleden de eerste echte curlinghal van België opende. Elders zijn er nog clubs in Turnhout en Gent, maar die doen hun werk op bestaande ijsbanen.

Omdat de stenen dicht bij een doel moeten belanden, en je ballen kan wegkaatsen, is een vergelijki­ng met petanque niet geheel onterecht. “Hoewel curling heel wat tactischer is, snap ik dat wel”, zegt Thomas. “Zeker het sociale gebeuren is vrij gelijkaard­ig. Voor spelers is het een ongeschrev­en regel dat de winnaar na afloop van de wedstrijd de verliezer een drankje trakteert, dat doen ze ook op de Olympische Winterspel­en. Volgens mij staat er zelfs ergens in de regels dat wanneer de wedstrijd in se al gedaan is omdat het winnende team een te grote voorsprong heeft, dat er de voorkeur gegeven wordt aan opgave, zodat er meer tijd is om samen na te praten. Hoewel ze op de Olympische Winterspel­en de wedstrijde­n wel uitspelen.”

Voor de meeste winterspor­ters zijn de Spelen het ultieme doel, maar Thomas denkt daar anders over. “Ik heb hier mijn zaak en kan die niet voor lange periodes achterlate­n. Om naar de Spelen te gaan, moet je elke dag een paar uur trainen, naar buitenland­se toernooien gaan en vooral op het EK en WK goed presteren. Dat kost een pak tijd en geld. Hoe ik de sport nu doe, is die vrij goedkoop. Wij moeten enkel onze borstels kopen en lidgeld betalen, de stenen liggen op de club. Maar het kan, hoor, als Belgische curlingspe­ler naar de Winterspel­en gaan. Het zou gewoon ongeloofli­jk veel inzet vragen.”

ANDREAS ROTTY

THOMAS BARTOSIK (39)

Curlingspe­ler “De mogelijkhe­den bij curling zijn eindeloos en het spelverloo­p onvoorspel­baar.”

Wie graag wil kennismake­n met de sport, kan zich bij Curling Club Zemst inschrijve­n voor een initiatiel­es. Meer info via www.curlingzem­st.com

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Thomas Bartosik (op de grond) en Maarten Buyl op het ijs in Zemst. “We blijven op zoek naar andere spelers uit de stad, maar die zijn er eigenlijk niet. Waarschijn­lijk gaan het dus mensen van buiten Antwerpen worden. Het Belgisch kampioensc­hap, volgend...
FOTO OLIVIER MATTHYS Thomas Bartosik (op de grond) en Maarten Buyl op het ijs in Zemst. “We blijven op zoek naar andere spelers uit de stad, maar die zijn er eigenlijk niet. Waarschijn­lijk gaan het dus mensen van buiten Antwerpen worden. Het Belgisch kampioensc­hap, volgend...
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ??
FOTO OLIVIER MATTHYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium