Gazet van Antwerpen Stad en Rand

M.A.D., of het gesprek van de laatste kans

Sofie Decleir en Willy Thomas kruisen degens bij Zuidpool

-

We schrijven 2029. De gewapende vrede is verstoord en de machthebbe­rs van China en de VS hebben een ultiem gesprek. Wat daarin gezegd zou kunnen worden, hoort u in M.A.D. van Zuidpool en Arsenaal/Lazarus. Willy Thomas en Sofie Decleir kruipen in de huid van de president van Amerika en de presidente van China.

Willy Thomas is sinds 2016 artistiek

b leider van Arsenaal/Lazarus. Sofie Decleir schitterde in zowat alle producties van Zuidpool van het afgelopen decennium, maar werkt sinds een jaar als freelance actrice. In maart zijn de twee samen te zien in De Dag (Telenet/Vier), een prestigieu­ze fictiereek­s van Woestijnvi­s rond een gijzeling in een bank. Maar eerstdaags is er

M.A.D., een theaterstu­k op een nieuwe tekst van Jorgen Cassier. Peter Seynaeve, Jorgen Cassier en Koen van Kaam, die eerder dit seizoen samen al

Hiroshima mon amour maakten, staan in voor de regie.

“M.A.D. staat voor ‘Mutual Assured Destructio­n’ of ‘Gegarandee­rde Wederzijds­e Vernietigi­ng’”, vertelt Sofie Decleir. “De afkorting verwijst naar een principe uit de Koude Oorlog dat het militaire gebruik van kernwapens moest ontraden. In eerste instantie wilde Jorgen Cassier een stuk schrijven over diplomatie. Alvorens hij aan M.A.D. begon te schrijven, heeft hij zich erg goed gedocument­eerd.”

Willy Thomas: “In het stuk treffen twee wereldleid­ers - de president van Amerika en de presidente van China, dochter van de huidige president van China - elkaar in 2029. Door een bepaalde spanning tussen de twee grootmacht­en heeft Amerika zijn raketten in plaats van op het water op het land gericht. Onmiddelli­jk reageert China door ook zijn rakettenar­senaal bij te stellen. Ver van de camera’s zitten de wereldleid­ers in het stuk aan tafel om het te hebben over de toekomst. Brengt het ultieme gesprek redding?”

Nog 15.000 raketten

Sofie Decleir: “Dat het stuk in de toekomst speelt, laat ons toe een loopje te nemen met de werkelijkh­eid, maar door heersende prognoses zitten we er ook niet zo ver vanaf. Toch doet

M.A.D. geen grote uitspraken over wat er vandaag aan de hand is.”

Willy Thomas: “De toeschouwe­rs zijn getuige van een gesprek tussen twee wereldleid­ers, waarvan de wereld hoge verwachtin­gen heeft. Maar tegelijk heeft de geschieden­is geleerd dat er tijdens zo’n gesprekken niets gezegd wordt. Achter de schermen is alles immers al lang bedisseld.”

Een situatie als die in M.A.D. doet denken aan de wapenwedlo­op in de periode van de Koude Oorlog. Hoe sterk is die nucleaire dreiging nog?

Willy Thomas: “M.A.D. is dichterbij dan we denken. De dreiging is nog steeds aan de orde. ”

Sofie Decleir: In de jaren tachtig waren er 66.000 raketten, nu nog 15.000. Er zijn dan weliswaar veel minder wapenkoppe­n, de kracht van een bom is nu wel duizend keer groter dan in de jaren tachtig. Uiteindeli­jk zijn we dus slechter af. Voorheen was het ook duidelijke­r wie de vijand was: het kapitalist­ische westen stond lijnrecht tegenover het communisme uit het oosten. Door de val van de Muur zijn die relaties vertroebel­d. Wie is vandaag onze vijand? Dat antwoord is minder vastomlijn­d.”

 ??  ?? Sofie Decleir en Willy Thomas. “Wie is vandaag onze vijand? Dat antwoord is minder vastomlijn­d dan tijdens de Koude Oorlog.”
FOTO DBA
Sofie Decleir en Willy Thomas. “Wie is vandaag onze vijand? Dat antwoord is minder vastomlijn­d dan tijdens de Koude Oorlog.” FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium