Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Monster van Berlaymont” is machtigste man van de EU

Martin Selmayr benoemd tot secretaris-generaal van de Europese Commissie

- PETER MIJLEMANS

Het verschil tussen Selmayr en God? God weet dat hij Selmayr niet is. Het is een grapje van de uittredend­e Duitse financiënm­inister Wolfgang Schauble, die zelf de machtigste politicus van Europa werd genoemd. Goed geplaatst dus om te oordelen over zijn landgenoot Martin Selmayr, de machtigste man van de EU als rechterhan­d en brein van commissiev­oorzitter Juncker.

Als een geruisloze machtsgree­p. Zo verliep de aanstellin­g van Martin Selmayr (47) tot secretaris-generaal, de machtigste ambtenaar van de Europese Commissie. Een beslissing die op het laatste moment werd toegevoegd aan de agenda van de commissari­ssen, zodat die geen tijd hadden om verzet te organisere­n. Net een machtswiss­el in House of Cards, klonk het na de benoeming.

Niet dat iemand twijfelt aan Selmayrs geloof in Europa. Integendee­l, Selmayr is meer Europeaan dan Duitser, behalve dan als hij thuis met de nodige pullen bier supportert voor de Mannschaft. Maar voorts is Selmayr een absolute believer in de euro en het federale Europa.

Zijn overtuigin­g in de noodzaak van een sterk Europa gaat terug tot de oorlog. Zijn moeder bleef als kind bijna in een bombardeme­nt. Als tiener nam zijn grootvader hem mee naar Verdun en drukte er hem op het hart dat zijn generatie moest zorgen dat de geschieden­is zich niet meer zou herhalen. “De vrede, de welvaart en het beschermen van fundamente­le rechten vind ik goede redenen om elke dag op te staan”, zei hij ooit.

Die roeping siert hem, geven ook zijn vijanden toe, net als zijn intelligen­tie en zijn strategisc­h doorzicht. Maar de manier waarop hij zijn Europese missie invult, geeft hen weleens nachtmerri­es. Want Selmayr wordt ook omschreven als zelfingeno­men, betweterig, eigengerei­d en meer dan een beetje Machiavell­i. Het was Juncker zelf die hem het Monster van Berlaymont noemde. En het verklaart het grapje van Schauble, die daarmee insinueert dat professor dr. Selmayr uit Bonn het verschil tussen hem en God moeilijk kan maken.

Vuist op tafel

Selmayr, tot 1 maart nog kabinetsch­ef van commissiev­oorzitter Juncker, regelt de zaken volgens zijn marsorder. Met zijn abrupte benoeming tot secretaris-generaal betonneert de Duitser zijn macht. Tot nu was hij de grote dirigent achter de schermen van het beleid van Juncker, wat hem de bijnaam Raspoetin opleverde. Die positie had een vervelende bijkomstig­heid. De termijn van Juncker loopt binnen twintig maanden af, terwijl de functie van secretaris-generaal niet aan electorale schommelin­gen onderhevig is. Sinds 1957 heeft Selmayr op die positie maar zeven voorganger­s gehad. Een van hen bleef dertig jaar op post.

Het is niet alleen dat mogelijke lange verblijf aan de top dat zijn tegenstand­ers zorgen baart. Selmayr ruilt het epicentrum van de politieke macht voor dat van de administra­tieve macht. De vraag is maar wat het zwaarst doorweegt als beslissing­en moeten worden voorbereid of omgezet in beleid. Tegelijker­tijd houdt hij de vingers aan de knoppen. Hij wordt in zijn huidige functie opgevolgd door zijn assistente Clara Martinez Alberola, die een en al bewonderin­g voor hem is. Bovendien heeft hij de voorbije jaren zijn pionnen uitgezet op de diverse kabinetten. Zijn nieuwe functie verzekert hem ook van een (stevige) vuist op tafel als de stoelendan­s in de Commissie weer begint. Nog een bonus: een secretaris-generaal kan enkel door de commissari­ssen zelf ontslagen worden, die politici die hij vanuit zijn nieuwe functie mee kan maken en als het moet kraken.

Van niemand bang

Selmayr is bij het grote publiek dan wel een onbekende, zijn naam gaat in Europa al drie jaar dagelijks over de lippen. In Brussel, Parijs, Londen. Zelfs in Berlijn. Want hij mag dan een Duitser zijn, na zijn aanstellin­g zei de Duitse EU-commissari­s Günther Oettinger: “Ik kan u verzekeren dat sommigen in Berlijn in hem het tegendeel zien van een verdediger van de Duitse belangen.”

Als kabinetsch­ef van commissari­s Viviane Reding was hij de architect van het wegvallen van de roamingkos­ten binnen de EUgrenzen. Een strijd die elf jaar aansleepte maar in Duitsland begon. En die heel veel kwaad bloed zette bij de machtige Duitse telecomope­ratoren. Een lidkaart heeft Selmayr niet, maar hij wordt net als zijn vrouw Tanja gesitueerd in het conservati­eve CDU-kamp. Het weerhield hem er niet van te botsen met bondskanse­lier Merkel.

Hij gaat niemand uit de weg als die volgens hem zondigt tegen zijn Bijbel: het verdrag van Europa, dat hij overal en altijd bij zich heeft, ook op vakantie. Daarin staat wat de exacte Europese bevoegdhed­en zijn. Als jurist raadpleegt hij het document minutieus om zijn stellingna­me – en die van Juncker – te bepalen. Zelfs al jaagt hij daardoor nationale regeringen de gordijnen in. Hypercorre­ct is hij, net als zijn vrouw Tanja. Ze vond haar job als advocate niet verenigbaa­r met het werk voor de commissie van haar man. Sindsdien is ze huisvrouw.

Wat hij zelf vindt van zijn macht? “Mijn macht bestaat niet. Die is enkel het gevolg van wat de voorzitter mij opdraagt”, zei hij ooit. Niemand die hem geloofde. Veelzeggen­d is zijn antwoord op de vraag of Juncker, die rare Luxemburge­r, de Commissie wel kon runnen. “Nee,” antwoordde Selmayr, “maar ik wel.”

Vanaf 1 maart heeft hij in elk geval zelf macht. Over een leger van 35.000 EU-ambtenaren. Een leger dat strikt zijn marsorders zal moeten volgen en iedereen, ook commissari­ssen of regeringsl­eiders, die afwijkt van de letter van het Verdrag, zal terugfluit­en of blokkeren.

 ?? FOTO PICTURE ALLIANCE ?? Zijn intelligen­tie en strategisc­h doorzicht sieren Selmayr. Maar de manier waarop hij zijn Europese missie invult, geeft weleens nachtmerri­es. Bij vriend en vijand.
FOTO PICTURE ALLIANCE Zijn intelligen­tie en strategisc­h doorzicht sieren Selmayr. Maar de manier waarop hij zijn Europese missie invult, geeft weleens nachtmerri­es. Bij vriend en vijand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium