Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Match van de waarheid

Antwerp moet in Genk bewijzen dat het in Playoff 1 thuishoort

- STIJN DRUANT, PETER GORIS

Dday voor Royal Antwerp FC vanavond in Genk. Enkel winst houdt de kansen op Playoff 1 gaaf én vooral kan bewijzen dat de Great Old die plek waard is. Ook voor coach Laszlo Bölöni stijgt de temperatuu­r, met een club die in alle geledingen snakt naar een plek bij die ‘beste zes’. “Natuurlijk wil ook ik Playoff 1 spelen”, zegt de Roemeen. Om er licht geïrriteer­d aan toe te voegen: “Maar er gaan geen koppen rollen als we het niet halen, hé.” Waarvan akte.

Antwerp bakt er sinds de jaarwissel­ing te weinig van. Thuis én uit. 4 op 18, ruim onvoldoend­e voor een kandidaat voor Play-off 1. En toch maakt stamnummer 1 nog een kans, met zes ploegen tussen plek 5 en 10 in de stand, op hoogstens 4 punten van elkaar. Winnen van Genk, zesde met evenveel punten, zou een levensbela­ngrijke stap kunnen zijn. “Als we 6 punten pakken, kan dat volstaan”, rekent Bölöni. “Winnen zou ons dus al wat zekerheid kunnen geven. Maar een gelijkspel buitenshui­s is ook altijd goed.”

Te snel groot

De Roemeen wikt zijn woorden. “We hebben ons lot niet meer in eigen handen”, “We hangen af van de andere resultaten”... De clichés vliegen in het rond. De vragen over Play-off 1 blijven hem irriteren. “Het gaat daar al weken, maanden over. Alle vragen gaan over dat ene onderwerp.” Wil hij dan zelf misschien liever Play-off 2 spelen? “Uiteraard zouden we allemaal heel tevreden zijn als we die top zes halen. Ja, ik ook. Maar het probleem is dat iedereen er al maanden zeker van is dat we die Play-off 1 wel even snel zouden kunnen behalen. En dat klopt niet.”

De onderligge­nde boodschap: Antwerp leeft een beetje boven zijn stand. “Men moet zich durven afvragen of we niet te vroeg in de top stonden, niet te snel groot zijn geworden. Want het was goed, maar ook niet heel goed. Vergeet niet dat we de stap van tweede naar eerste klasse moesten zetten en er veel aanpassing­en nodig waren. Nu, het had beter gekund, maar we hadden ook meer fouten kunnen maken.”

Het is duidelijk: Bölöni wil de druk zo veel mogelijk weghouden. Nog steeds. “Hier is altijd druk. En nu niet meer dan tegen Club Brugge of laatst tegen Kortrijk. Of de club daar last van heeft? Overal moet je resultaten neerzetten. En soms gaat dat vanzelf, soms moet je daarvoor lijden.”

Of komt het door de lading nieuwe spelers na de winterstop, waardoor de kern te groot werd? “Nee, zeker niet. De groep presteerde op dat moment al even boven zijn mogelijkhe­den, hé. Daarom moesten we versterkin­gen halen. En dat voor sommigen niet spelen lastig is... Tja, ik heb daar geen last van.”

Dat Bölöni misschien te vaak zijn kern - die het voor Nieuwjaar zo goed deed - door elkaar schudde, wil hij dan ook niet gezegd hebben. “Het klopt dat Antwerp veel punten heeft gepakt met veelal dezelfde groep spelers. En in een ideale wereld zou ik mijn vaste elf kunnen hebben, ja. Maar zo eenvoudig is het niet.”

Hoewel Antwerp zich bij het doelpunten­loos gelijkspel tegen Oostende zaterdag al gretiger toonde, zal Bölöni toch wijziginge­n doorvoeren. “Na die 0-0 heb ik redenen om te wisselen. Het was misschien niet slecht, maar ook niet meer. Goed was het ook niet, onvoldoend­e zelfs. Uitleg? Dat hoeft niet. Onthoud maar dat het ‘niet slecht’ was (lacht).”

En Genk is dan geen geschenk, volgens de Roemeen. “Een erg goede ploeg, alleen al dat middenveld heeft erg veel kwaliteit. Misschien staat die ploeg ook niet echt op de juiste plek. Net als wij, inderdaad.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium