Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loonsverho­ging voor 175.000 leerkracht­en

-

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft met vakbonden en onderwijsk­oepels een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Naast een loonsverho­ging voor de 175.000 personeels­leden in het onderwijs komen er maatregele­n om de situatie van startende en tijdelijke leerkracht­en te versterken.

De vakbonden hadden in hun eisenbunde­l fors ingezet op een loonsverho­ging en die is er nu. Vanaf september 2018 komt er een lineaire verhoging van 0,3% die vanaf januari 2021 oploopt tot 2,1%. Daarmee zullen de onderwijsl­onen de andere sectoren volgen. Om een einde te maken aan het feitelijke loonplafon­d na 25 jaar komt er een extra loontrap vanaf 35 jaar anciënnite­it. Het akkoord moet helpen om het beroep van leerkracht aantrekkel­ijker te maken. De komende jaren zijn er veel leraren nodig, door de groeiende lerarenpop­ulatie en de uitstroom van oudere leerkracht­en. Vanaf 2019 zou de jaarlijkse vraag naar nieuwe leraars stijgen van vijfduizen­d naar zevenduize­nd voltijdse krachten per jaar. De cao bevat daarom ook maatregele­n om startende en tijdelijke leerkracht­en te helpen, met doorgedrev­en aanvangsbe­geleiding voor starters. Er komen ook lerarenpla­tforms voor vervangend­e leerkracht­en. Scholen die ondanks die platforms toch geen vervanger vinden, kunnen vervanging­sopdrachte­n sparen en bundelen.

Tijdelijke­n

Vanaf 1 september kunnen leraren ook sneller een tijdelijke aanstellin­g van doorlopend­e duur krijgen. De procedure voor de vas- te benoeming wordt vereenvoud­igd. Een deel van de functies van personeels­leden die voor langere tijd in een verlofstel­sel zitten, zullen vacant worden verklaard, waardoor zesduizend tijdelijke leerkracht­en meer perspectie­f krijgen op een stabiele loopbaan. Koepels, netten en vakbonden engageren zich om het akkoord bij hun achterban te verdedigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium