Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burn-out in kindertaal

Kesselse tekent prentenboe­k om aandoening bespreekba­ar te maken

-

Sarah Van Wolputte uit Kessel (Nijlen) heeft het kinderboek Harry’s

Wereld gemaakt, waarin ze aan de hand van een verhaal uitlegt wat een burnout is. Spijtig genoeg is Sarah ervaringsd­eskundige. Als moeder van drie merkte ze dat kinderen nood hebben aan wat uitleg als de steunpilaa­r van het gezin plots niet meer thuis geeft.

Het verhaal in Harry’s Wereld wordt verteld vanuit de ogen van kinderen, waarbij een meisje in de tuin Harry ontmoet, een mannetje dat haar helpt wanneer ze bang of boos is. Het is een leesboek met zelfgemaak­te prenten. Sarah werkte er het voorbije jaar aan, terwijl ze herstellen­de was van een bijzonder zware burn-out met angststoor­nissen. “Mijn ziekte had een grote impact op ons gezin. Onze drie kinderen waren tussen 2 en 9 jaar oud toen het begon. De oudsten dachten dat hun mama dood zou gaan. Ik wist niet goed hoe ik hen kon uitleggen wat er aan de hand was. Daarom ging ik op zoek naar boeken over burn-out, maar ik heb niets kunnen vinden. Toen heb ik beslist om zelf een boek te maken”, zegt de 41-jarige vrouw, die als styliste voor magazines en communicat­ieverantwo­ordelijke heeft gewerkt.

Huilbaby, verbouwen en een job

“Hoe ik in een burn-out terecht ben gekomen? Het is meestal een combinatie van factoren en dat was ook bij mij zo. We hadden een huilbaby, we waren aan het verbouwen, ik werkte hard en ik sliep weinig. Het kwam erop neer dat ik mezelf altijd wegcijferd­e. Ik ben lang doorgegaan zonder ooit echt voor mezelf te zorgen. Dat is wat de maatschapp­ij verlangt, dat je blijft gaan, ook al ben je moe.” “In juni 2015 ben ik gekraakt. Ik kon niet meer rustig ademen en kreeg paniekaanv­allen. Ik stapte niet, maar ik liep altijd door het huis. Tot ik plots niet meer op mijn benen kon staan. Het eerste half jaar heb ik constant in mijn bed gelegen en naar het plafond gestaard. Mensen denken dat burn-out enkel tussen je oren zit, maar ik merkte dat het een totale lichamelij­ke en mentale uitputting­sslag was na een periode van chronische stress. Ik kon niets meer van wat ik daarvoor deed, zelfs niet voor mijn eigen kinderen zorgen.” “Ik heb het boek in de eerste plaats gemaakt om aan mijn kinderen te tonen. Maar hoe langer ik ermee bezig was, hoe meer reacties ik kreeg van anderen die vertelden dat ze ook iemand kenden met hetzelfde probleem. Stilaan werd het duidelijk dat veel mensen aan het eind van hun Latijn zijn. Daarom heb ik het als een missie gezien om die mensen aan de hand van mijn verhaal te helpen. Als ik met mijn boek één persoon kan inspireren, is het al het werk waard geweest. Ik hoop dat Harry’s Wereld ook gelezen zal worden door gezinnen waar niemand een burn-out heeft, maar die wel verstrikt zitten in de dagelijkse rush. Eens je beseft dat je de dagelijkse stroming niet móét volgen, krijg je je leven weer in handen en kun je voorkomen dat het op een dag te veel wordt.”

Meer van de wereld zien

Stilaan gaat het weer beter met Sarah. “Ik ben nu tweeënhalf jaar thuis en voel dat ik eindelijk sterker aan het worden ben. Ik ben wel nog snel ziek en moe. Maar ik voel dat ik beetje bij beetje op krachten aan het komen ben.” Haar toekomstpl­annen heeft Sarah nog niet helemaal uitgeteken­d. Al heeft ze wel een droom. “Als ik me weer weerbaar genoeg voel, wil ik graag meer van de wereld zien. En mijn boek zou daar misschien wel bij kunnen helpen. Ik heb al eens geëxperime­nteerd door enkele zinnen uit mijn boek in het Engels op sociale media te zetten en daar kwamen veel reacties op, bijvoorbee­ld uit het Verenigd Koninkrijk. Ik laat het boek nu in het Engels vertalen en wie weet waar me dat nog brengt.” BERT PROVOOST

SARAH VAN WOLPUTTE Auteur “Ik hoop dat mijn boek ook gelezen zal worden door gezinnen waar niemand een burnout heeft, maar die wel verstrikt zitten in de dagelijkse rush.”

Facebookpa­gina: Sarah Maakt een Boek, Harry’s wereld kost 20 euro en is te bestellen via het emailadres sarahmaakt­eenboek@hotmail.com

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Sarah Van Wolputte met haar boek Harry’s Wereld.
FOTO JOREN DE WEERDT Sarah Van Wolputte met haar boek Harry’s Wereld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium