Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Merkel en Macron worstelen om de macht met Europees Parlement

Zowel regeringsl­eiders als Europarlem­entsleden willen voorzitter Europese Commissie kiezen

-

Een parlement dat een middenving­er uitsteekt naar regeringsl­eiders en zich meer macht toeeigent: je ziet het in geen enkel land, maar bij de Europese Unie gebeurt het wel. Daar zijn Angela Merkel en Emmanuel Macron met de Europese assemblee aan het armworstel­en over wie straks de voorzitter van de Europese Commissie mag benoemen. En het is het parlement dat de arm van de machtigste man en vrouw van Europa lijkt te gaan omwringen.

Terwijl in België wordt geklaagd over de onmacht van het parlement en verscheide­ne volksverte­genwoordig­ers nu al laten weten dat ze na de verkiezing­en van 2019 willen stoppen, is het Europees Parlement aan een opmars bezig. Eind jaren zeventig was het nog een veredeld adviesorga­an, maar ondertusse­n beslist het over heel veel dossiers gewoon mee.

Niet onder de sloef

En aangezien we weten dat een groot deel van onze wetgeving uit Europa komt, denken we volgend jaar bij de Europese verkiezing­en best eens goed na voor we een bolletje kleuren. “In de nationale parlemente­n liggen de regeringsp­artijen onder de sloef door de partijdisc­ipline. Dat is in Europa niet zo. Daar zijn de fracties veel onafhankel­ijker”, legt Europakenn­er Hendrik Vos (UGent) uit. Het Europees Parlement wil nu, net als de vorige keer in 2014, beslissen wie Europees Commissiev­oorzitter wordt. Puur volgens de regels zijn het de Europese staatsen regeringsl­eiders (in de Europese Raad) die het voorrecht hebben om de opvolger van Jean-Claude Juncker te kiezen. Maar omdat het parlement de voorgedrag­en kandidaat moet goedkeuren, heeft het meteen een sterk wapen in handen. Vier jaar geleden duidden de grote fracties elk een eigen kandidaat aan, de zogenaamde Spitzenkan­didaten, en daar kwam Juncker dan uit als de Europese nummer één. Omdat Juncker de kandidaat was van de grootste fractie, konden Merkel en co. niet anders dan knarsetand­end volgen. “Dit is zeer democratis­ch. Je kunt het parlement toch niet buitenspel zetten?”, merkt Europees Parlements­lid Ivo Belet (CD&V) op. Parlements­voorzitter Antonio Tajani kwam de Europese regeringsl­eiders daar gisteren in Brussel ook nog eens op wijzen. Het thema stond immers officieel op de agenda. De premiers en presidente­n van Europa willen zich niet zomaar gewonnen geven. Bondskanse­lier Merkel niet, omdat ze de machtigste vrouw van Europa is en daarom ook hierover wil meebesliss­en. En de Franse president Macron al zeker niet, omdat hij met zijn partij La République en Marche! tot geen enkele fractie behoort en dus helemaal buitenspel staat. Er wordt wel gefluister­d dat hij een eigen fractie zal oprichten en meteen de liberalen wil opslokken, maar zeker is dat nog niet.

Bijna rechtstree­kse verkiezing

Maar het parlement is van plan geen millimeter te wijken. En dus circuleren voor de kandidaten al volop namen: de Europese Commissari­ssen Michel Barnier (voor de christende­mocraten), Pierre Moscovici (voor de socialiste­n) en Margrethe Vestager en onze expremier Guy Verhofstad­t (allebei liberalen). “Dit is bijna een rechtstree­kse verkiezing van de Commissiev­oorzitter. Wie kan daar democratis­ch tegen zijn?”, zegt Ivo Belet. FARID EL MABROUK

 ?? FOTO EPAEFE ?? Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker. Vier jaar geleden werd hij door het Europees Parlement aangeduid als kandidaat. De regeringsl­eiders konden niet anders dan volgen.
FOTO EPAEFE Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker. Vier jaar geleden werd hij door het Europees Parlement aangeduid als kandidaat. De regeringsl­eiders konden niet anders dan volgen.
 ?? FOTO AFP ?? Angela Merkel.
FOTO AFP Angela Merkel.
 ?? FOTO AFP ?? Emmanuel Macron.
FOTO AFP Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium