Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergiftigd­e zanger mag intensieve zorgen verlaten

-

Een lichtpuntj­e in de lijdensweg die nu al bijna vier maanden duurt: Andrei Lugovski, de vergiftigd­e tenor, mag de afdeling intensieve zorgen verlaten. Maar veel reden tot juichen is er nog altijd niet. “Hij kan niet goed praten, niet zelf eten en ziet nog amper”, vertelt zijn zus Alina Lugovski.

Na drie weken op de intensieve afdeling ligt Andrei vandaag op een gewone kamer. De woorden “hij is aan de beterhand” krijgt Alina moeilijk over haar lippen. “Zijn zenuwstels­tel en verscheide­ne organen zijn aangetast. Hij heeft nog verlamming­sverschijn­selen, is supergevoe­lig bij kleine aanrakinge­n, kan niet zelf eten, ziet heel slecht op beide ogen, en kan nog niet goed praten. De kritieke situatie is achter de rug. Maar of we ooit de oude Andrei terugkrijg­en? Geen idee. Volgens de dokters zullen we heel veel geduld moeten hebben.” Ook Andrei zelf begint stilaan te beseffen wat er gebeurd is. “‘Wie en waarom?’, vraagt ook hij zich dagelijks af. En hij is bang dat zijn stem niet meer terugkomt. Want zingen is zijn leven.”

Vertrouwen in politie

Eind vorig jaar ging de zanger, die in 2007 derde werd in de VTM-talentenja­cht Idool, zienderoge­n achteruit. Schijnbaar zonder duidelijke reden. Tot eind januari een bloedonder­zoek naar zware metalen een hoge dosis thallium aantoonde, een bestanddee­l dat in rattenverg­if voorkomt. De politie begon een onderzoek naar poging tot gifmoord. Terwijl Andrei voor zijn leven vocht, werd de familie verhoord. “Begrijpeli­jk”, zegt Alina. “Ze moesten ergens een aanknoping­spunt zoeken en beginnen.” Ook enkele fans werden verhoord, maar niemand werd aangehoude­n. Sindsdien leeft de familie tussen angst en hoop. “Wat als de dader nog eens wil toeslaan? We hebben geen idee wie dit gedaan kan hebben. Andrei is de braafste gast van de wereld.” Alina wordt er even stil van. “We hebben vertrouwen in de politie. Wij moeten ons focussen op het herstel.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Andrei Lugovski.
FOTO ISOPIX Andrei Lugovski.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium