Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volkszange­r John Lundström komt dit weekend weer tot leven

Muzikanten brengen zondag in Den Beulebak ode aan in 1990 overleden Antwerpena­ar

- MISCHA BLUDTS

Zondagmidd­ag kunt u in Den Beulebak een gratis muzikaal eerbetoon aan de Antwerpse volkszange­r John Lundström, die in 1990 overleed, bijwonen. Muzikanten en zangers brengen er een selectie van zijn liedjes.

“De afgelopen jaren werden Antwerpse muzikanten zoals De Strangers en Wannes Van de Velde al herdacht, en ik vond dat het tijd was om ook een hommage aan John Lundström te brengen. Hij was tenslotte zowel in ’t Stad als ver daarbuiten een bekende volkszange­r”, vertelt organisato­r Glenn Pellis. John ‘Djon’ Lundström werd in 1919 als jongste van zeventien kinderen geboren in de Schipperss­traat, waar zijn ouders de zeemanskro­eg Gammele Svenske (‘de oude Zweed’) uitbaatten. Met dank aan zijn grootvader, een matroos uit het Scandinavi­sche land die in Antwerpen was blijven plakken. Zowel het harde leven in het Schippersk­wartier als het zeemanslev­en zijn thema’s die later regelmatig in zijn liedjes zullen opduiken. “Het gerucht doet trouwens de ronde dat hij als klein gastje bij zowat alle meisjes van de rosse buurt op schoot heeft gezeten”, lacht Pellis. In jaren 30, zodra het gezin ge- noeg geld verdiend had, verhuisden de Lundströms naar het Kiel. Hij studeerde aan de academie en werkte daarna vooral met kinderen. Zo stond hij als ‘Vake Viool’ achter de oprichting van verschille­nde jeugdherbe­rgen, leidde monitoren op voor De Voorzorg en de scouts, gaf muziekles en werkte ook zelf als kinderanim­ator. In die hoedanighe­id maakte hij voor de kindjes ook talloze originele muziekinst­rumenten, die ze tijdens zijn optredens mochten bespelen. “John Lundström was een echte man van het volk en een overtuigd socialist, inclusief rode sjaal en arbeidersk­lak. Hij heeft dan ook heel wat protestlie­deren gemaakt.” Verder stond hij regelmatig op de markt met plakkaatli­ederen, een combinatie van muziek en beeld: op een uitgerolde afbeelding werd getoond waarover men zong. Daar hebben we trouwens het woord ‘smartlap’ aan te danken, al gaf de immer activistis­che ‘Djon’ vooral zijn mening over de toenmalige actualitei­t zoals in Rosalie met den bloeiende vinger, dat later nog door Katastroof werd gecoverd.

De altijd eerlijke liedjes van John Lundström waren een combinatie van sociale bewogenhei­d, weemoed en romantiek, zonder ooit zeemzoeter­ig te worden. Hij was tenslotte een realistisc­he volksmens. Vanaf de seventies bracht hij verschille­nde lp’s uit – uiteraard in plat Antwerps dialect – die regelmatig op de radio te horen waren. “Toen kon je als volkszange­r nog echt erkenning krijgen, nu is dat veel moeilijker geworden”, weet Pellis.

De drij vrienden is waarschijn­lijk zijn bekendste nummer. Hij schreef ook het Snorreliek­e voor de Antwerpse Snorrenclu­b, waar hij zelf een enthousias­t lid van was en dat nog steeds in de club wordt gezongen. Nog voor zijn dood maakte hij met Jos Houben over zijn jeugdjaren het succesvoll­e toneelstuk Schippersk­wartier, dat vorig jaar opnieuw in première ging in het Fakkelthea­ter. In combinatie met een compilatie-cd die in 2010 uitkwam en de hommage nu zondag, kunnen we dus wel stellen dat ‘Djon’ nog steeds onder de Antwerpena­ren is. “Zeker en vast”, beaamt Glenn Pellis. “Ik was amper geboren toen hij overleed en ik ben een grote fan. En de reacties op mijn voorstel om dit eerbetoon te organisere­n, waren overweldig­end.”

Hommage aan John Lundström zondag 25 februari om 14u met onder meer Gotjumenas, KroesKontr­ol, Edwin De Potter, d’Apsjaars, Alex Van Haecke en Koeneke. Ze sluiten af met een gezamenlij­ke zangstonde. Den Beulebak, Sint Nicolaaspl­aats 10, 2000 Antwerpen. Gratis inkom.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Organisato­r Glenn Pellis. “Ik was nog maar net geboren toen hij stierf, maar toch ben ik een grote fan. De reacties op mijn voorstel voor deze hommage waren trouwens overweldig­end.”
FOTO KOEN FASSEUR Organisato­r Glenn Pellis. “Ik was nog maar net geboren toen hij stierf, maar toch ben ik een grote fan. De reacties op mijn voorstel voor deze hommage waren trouwens overweldig­end.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium