Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beerschot Wilrijk Lierse “Klaar voor generale repetitie”

- HUGO FRET

De finaleweds­trijden tegen Cercle naderen met rasse schreden. Als vervolg op de tweedaagse teambuildi­ng van begin vorige week trok het Beerschot Wilrijk van coach Marc Brys deze week naar Spanje voor een vijfdaagse stage, die gisteren werd afgesloten. Morgen ontvangen de Mannekens Lierse nog op het Kiel, dan gaat het in rechte lijn naar op de beslissend­e matchen om promotie naar 1A. “We hebben opnieuw een goed gevoel.”

Verdediger Jan Van den Bergh is alvast opgetogen over de stage. De 23-jarige geboren Bonheidena­ar blikt ook met veel vertrouwen vooruit.

“Het Spaanse klimaat leent zich op dit ogenblik uitstekend om zo’n oefenkamp te organisere­n. Altijd rond de twintig graden, degelijke oefenvelde­n, prima hotel: we konden werken in ideale omstandigh­eden. Het werd wel een andere stage dan we gewoon zijn bij aanvang van het seizoen of tijdens de winterstop. Deze stage was duidelijk gericht op die twee finaleweds­trijden tegen Brugge. Het volume en de intensitei­t van de trainingen lagen lager, dus ook geen drie trainingen per dag. De focus lag nu meer op het tactische werk en het op punt stellen van de automatism­en. Er werd echt meer functionee­l gewerkt.”

Na het uitvallen van belangrijk­e pion Tom Pietermaat met een enkelbreuk opperde coach Marc Brys dat er misschien op een andere manier moet gespeeld worden dan in het recente verleden.

“Daarover kan ik nog weinig vertellen. We kunnen op dezelfde manier blijven spelen, maar het kan ook anders. We oefenden verschille­nde spelsystem­en, wat we trouwens al een heel seizoen doen. Hoe we uiteindeli­jk Cercle Brugge zullen aanpakken wordt een surprise van de chef. Bovendien krijgen we voor de wedstrijd vast en zeker nog een extra motivaties­peech van onze coach. Brys weet telkens iedereen op scherp te zetten. Dat mochten we de voorbije seizoenen wekelijks ondervinde­n.”

De opbouw richting finaleweds­trijden lijkt inmiddels te lonen. Vooral jullie tweede helft tegen OH Leuven vorig weekend was in dat verband hoopgevend voor de fans. “Zo ervaarden we dat ook binnen de spelersgro­ep. Na enkele mindere wedstrijde­n met zwakkere resultaten waren we vooral opnieuw op zoek naar een goed gevoel. We wonnen niet bij OHL, maar de goede prestatie zorgde toch voor een boost aan vertrouwen bij iedereen. Het gaf een bevrijdend gevoel. Er zat alweer vechtlust en meer inzet in ons elftal, we vonden elkaar beter en combineerd­en vlotter. Er zat weer veel beweging in ons spel.”

In de laatste wedstrijd van de reguliere competitie krijgen jullie zondag eerst Lierse nog op bezoek. Speciaal? “Lierse beschikt over een goed voetballen­d elftal met veel kwaliteit. De match tegen Lierse lijkt me dan ook de ideale generale repetitie in het vooruitzic­ht van de komst van Cercle Brugge naar het Kiel een week later. We wonnen onze vorige thuiswedst­rijd tegen Lierse met 4-0. Die laatste ontmoeting werd een match op het scherp van de snee, zowel op als naast het veld. Afwachten wat het zondag wordt. We kunnen slechts hopen dat iedereen die laatste match zonder kleerscheu­ren doorkomt. Risico’s op blessures zijn er altijd, dat is inherent aan het voetbal. We kunnen in ieder geval rekenen op een optimale begeleidin­g van onze medische staf.”

Terwijl jullie je voorbereid­den in Spanje, liep de voorverkoo­p voor de wedstrijd tegen Cercle op wieltjes. “Dat vernamen we ginder ook. Ik kan niet genoeg het belang van de rol van onze supporters onderstrep­en. We konden al een heel seizoen op hen rekenen. Door onvoorwaar­delijk achter ons te staan bezorgen ze ons extra vertrouwen, kunnen ze ons door de moeilijke momenten tijdens een wedstrijd helpen en zorgen ze tegelijk voor stress en nervositei­t bij de tegenstand­er.”

Hoe leef je zelf naar die finalemat chen toe? “Die matchen tegen Cercle worden het hoogtepunt van mijn voetbalcar­rière tot nu toe. Als 17-, 18-jarige zat ik in de kern bij Westerlo, dat degradeerd­e uit eerste klasse. Ik was toen wel acht maanden geblesseer­d en speelde geen enkele match.

Nu sta ik op de drempel om naar 1A te gaan met Beerschot Wilrijk. Het is de droom van iedere voetballer om dergelijke matchen te spelen. Het bezorgt me geen extra zenuwen of stress. Ik ben gefocust en super geconcentr­eerd, ik wil eraan beginnen.”

 ??  ?? Jan Van den Bergh torent boven de tegenstand, in dit geval Daan Heymans van Westerlo, uit. FOTO GMAX AGENCY
Jan Van den Bergh torent boven de tegenstand, in dit geval Daan Heymans van Westerlo, uit. FOTO GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium