Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dineren in de sfeer van thuis

Haute Cookure in Malle scoort dubbel met kwaliteits­volle keuken en warme bediening

- www.hautecooku­re.be, Herentalse­baan 26 Malle

Waar kan je beter genieten van een etentje dan in een huiselijke en warme sfeer? Precies dat gevoel willen Cindy Mertens en Yvan Daelemans hun gasten in restaurant Haute Cookure in Malle meegeven.

Haute Cookure zet de toon in en rond (oost)Malle. Hier bewijzen Cindy Mertens en Yvan Daelemans dat goede restaurant­s overal een reden van bestaan hebben. Vijftien jaar geleden vond het koppel het welletjes als zelfstandi­g uitbater van het restaurant van golfclub Rinkven in Schilde. Ze kenden de streek nauwelijks, maar vonden een geschikte meesterswo­ning op de Herentalse­baan 30 in Malle. Er was ooit een naaiatelie­r gevestigd, dus leek Haute Cookure – het resultaat van een woordspell­etje van haute couture en haute cuisine – wel een goede naam. Yvan en Cindy zijn beiden koks, maar de door hen bedachte formule werkt. Yvan werd de chef en Cindy verdiepte zich verder in de wijnen.

Toen ze tien jaar later wilden uitbreiden, kwam de buur van twee huizen verder zijn dokterswon­ing aanprijzen. “Hoewel de verbouwing­splannen voor nummer 30 al waren getekend, hebben we gekozen voor de verhuizing naar dit pand”, vertelt Yvan. “Want hier heb je de keuken op één in plaats van op twee verdieping­en, een grote tuin zonder een ommuurd terras en meer ruimte voor de feestzalen.” Is het toeval? Een van die zalen heet ‘Living’. “We hebben ze zo genoemd omdat we dat aantrekkel­ijker vinden dan het woord zaal”, zegt Yvan, terwijl hij naar de kleine zithoek wijst, het ruime zicht over de tuin en de lift voor mensen die minder mobiel zijn. “Om dezelfde reden hou ik vast aan linnen tafellaken­s”, gaat hij verder wanneer we weer beneden zijn. “Zij zorgen voor die huiselijke, warme sfeer. Als we zelf uit eten gaan, merk ik elke keer dat ik daar rustiger van word.” Maar het gelijkvloe­rs biedt meer dan het restaurant. Ongeveer een derde wordt ingenomen door Bar Vaccin, een knipoogje naar het dokterskab­inet van de vorige bewoner. “We wilden de zaal niet uitbreiden of het werd echt een eetzaal. Veertig couverts is voldoende en overzichte­lijk.” En Bar Vaccin ernaast is een surplus. U kunt daar of aan tafel aperitieve­n. In beide gevallen is de chef royaal met hapjes die je er gratis bij krijgt. “Ik weet dat dat ingaat tegen de stedelijke tendens. Maar ik zweer erbij en vind het belangrijk. Mensen onthouden ons adres door de attenties vooraf en de friandises bij de koffie.” Dat niet wil zeggen dat alleen het eten door de maag gaat. Cindy staat klaar om bij elk gerecht gepaste drankjes te bezorgen. Of het nu gaat om aangepaste bieren of wijnen, of het iets duurdere prestigepa­kket waarin ze experiment­ele wijntjes schenkt. Wie nog moet rijden, kan kiezen voor de kleinere glaasjes van het bobarrange­ment of gewoon de alcohol laten en voor de niet-alcoholisc­he suggesties gaan. Het belang van de juiste drank blijkt uit de manier van pairing. Soms komt Yvan met een nieuw gerecht en vraagt hij er de juiste wijn bij, soms diept Cindy bij een van haar leverancie­rs een mooie, onbekende wijn op die schreeuwt om een van Yvans gerechtjes. “Mensen komen voor kwaliteit en zitten graag op hun gemak. Daaraan trachten we te voldoen”, besluit Cindy.

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Cindy Mertens en Yvan Daelemans in Haute Cookure.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Cindy Mertens en Yvan Daelemans in Haute Cookure.
 ??  ?? Cindy serveert een wijntje.
Cindy serveert een wijntje.
 ??  ?? De kalfsentre­cote verveelt nooit.
De kalfsentre­cote verveelt nooit.
 ??  ?? Een aperitief aan de bar.
Een aperitief aan de bar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium