Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voorontwer­p was oud plan”

N-VA-fractie pleit voor extra bomen en meer parkeerpla­atsen bij heraanleg Gitschotel­lei

- DOMINIQUE PIEDFORT

De heraanleg van de Gitschotel­lei, voor de nieuwe keerlus voor tram 9, blijft voor beroering zorgen. NVA zegt dat het voorontwer­p van de dienst Stadsontwi­kkeling een loopje met de waarheid nam.

Het district Deurne wil de keerlus van tram 9 aan de Dascottele­i veranderen in een veilige verkeersom­geving. De tram zou dan aan de Gitschotel­lei doorrijden richting Drakenhofl­aan, om via De Cruyslei te keren. Vincent Stubbe van de dienst Stadsontwi­kkeling kwam het voorontwer­p maandagavo­nd in Borgerhout tijdens een raadscommi­ssie toelichten. Volgens dat plan zouden er 58 bomen sneuvelen, parkeerpla­atsen verdwijnen en moest de markt op zoek naar een nieuwe locatie. Dat is een gevolg van een nieuwe bedding voor een mogelijke tram richting Borsbeek. Het districtsb­estuur van Borgerhout keurde dat plan resoluut af. Opvallend was het uitblijven van een reactie van oppositiep­artij N-VA Borgerhout. Daarvoor heeft N-VA Borgerhout nu een verklaring. “De raadscommi­ssie was bedoeld als een informatie­f moment voor de buurt. Maar dat was het niet. Het was een politieke vertoning. Dirk Wiesé kwam spreken in naam van TreinTramB­us, maar is ook lid van sp.a Hoboken. We wisten niet wat we hoorden, dat voorontwer­p nam ook een loopje met de waarheid”, zegt Patrick Van den Abbeele (N-VA). Alain Herremans, ook N-VA Borgerhout, gaat nog een stap verder: “Noem het gerust fake news.” Dat roept vragen op. De schepen van Stadsontwi­kkeling is Rob Van de Velde (N-VA). Neemt N-VA Borgerhout dan de eigen partij onder vuur? “Het is een oud plan dat niet had mogen voorgestel­d worden”, reageert schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Van een tram naar Borsbeek is geen sprake.” Wat is dan het juiste plan? Dat werd meteen op tafel gelegd. N-VA Borgerhout belooft een heraanleg met extra bomen en ook meer parkeerpla­atsen. Voor de verhuis van de wekelijkse markt op woensdag wordt samen met de buurt aan een oplossing gewerkt. Dat plan wordt maandag voorgelegd op de districtsr­aad van Borgerhout.

Marij Preneel (Groen), districtss­chepen van Openbare Werken, reageert vol ongeloof. “Ik vind dit heel straf nieuws. Voor de informatie op een raadscommi­ssie zijn we aangewezen op het personeel van de stad. In dit geval de dienst Stadsontwi­kkeling. Wat maandagavo­nd is voorgestel­d, was het recentste voorontwer­p. Een oud plan? Dat vind ik een absurde bewering. Ik noem dit fake news van de N-VA. Ik heb de indruk dat N-VA zich in allerlei bochten wringt omdat er geen draagvlak is voor dit project. De partij steekt de schuld graag op anderen, maar het is hoogst eigenaardi­g dat er nu ook met de vinger naar de eigen administra­tie wordt gewezen.” Het is wel zo dat N-VA Borgerhout nu een nieuw plan presenteer­t. “Dat is goed nieuws. Ik ben benieuwd naar de voorstelli­ng maandag.”

KOEN KENNIS Mobiliteit­sschepen (NVA) “Van een tram naar Borsbeek is geen sprake.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Het plan dat op de raadscommi­ssie werd voorgestel­d, blijkt een oud voorstel. “Absurd”, vindt Marij Preneel (Groen).
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Het plan dat op de raadscommi­ssie werd voorgestel­d, blijkt een oud voorstel. “Absurd”, vindt Marij Preneel (Groen).
 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium