Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KENDRICK LAMAR

Superheld met een boodschap (en een neus voor zaken)

- BART STEENHAUT Kendrick Lamar komt op dinsdag 27 februari naar het Sportpalei­s, met James Blake in het voorprogra­mma.

Met Kendrick Lamar komt op 27 februari een van de belangrijk­ste rappers van zijn generatie naar Antwerpen. Rappers zijn vandaag niet alleen woordkunst­enaars, ze profileren zich daarnaast ook almaar vaker als ondernemer­s. En dus opent de Amerikaans­e superster diezelfde dag ook een popupstore in de Kammenstra­at. Maar er zijn nog andere redenen waarom Lamar in enkele jaren een heus fenomeen is geworden.

Wie er onlangs de eindejaars­lijstjes met beste platen van 2017 op nasloeg, kon er niet naast kijken: zowel in binnen- als buitenland kwam DAMN. van Kendrick Lamar geregeld als winnaar uit de bus. Dat is geen nieuw fenomeen, want sinds de uit Californië afkomstige seriewoord­enaar doorbrak met Good Kid, m.A.A.d. city – nu vier jaar geleden – blijft het wachten op de eerste kritische recensie.

Moderne Stevie Wonder

Opmerkelij­ker is dat het grote publiek het ermee eens lijkt, want DAMN. is niet alleen de meest bejubelde plaat van het voorbije jaar, maar ook – in de Verenigde Staten althans – de best verkochte. Je moet al teruggaan tot 1982 toen Thriller van Michael Jackson dezelfde dubbelslag sloeg. En vijf jaar eerder had Fleetwood Mac iets soortgelij­ks klaargespe­eld met Rumours. Dat Lamar met zijn jongste plaat – zopas ook bekroond met een Grammy in de categorie beste hiphop – in de voetsporen treedt van misschien wel de twee meest iconische platen uit de popmuziek, geeft meteen aan dat het geen alledaags talent betreft. Mocht je een equivalent zoeken van een muzikant die artistieke superiorit­eit even consequent koppelt aan commerciee­l succes, dan komt eigenlijk alleen Stevie Wonder in aanmerking. Ook hij leverde halverwege de jaren zeventig met Talking Book, Innervisio­ns en Songs in the Key of Life een muzikale hattrick af die iets vertelde over de sociale context waarin ze werden opgenomen. Eén verschil is er wel: Kendrick Lamar houdt de maatschapp­ij een spiegel voor, veeleer dan de eigen ziel binnensteb­uiten te keren. Lamar – nog altijd maar dertig – doorbreekt de gebruikeli­jke clichés die in het hiphopmili­eu al jaren de toon zetten. Hij pocht niet over de ho’s die gewillig aan zijn D blijven kleven, en kokketeert niet met zijn drugsgebru­ik. In plaats daarvan vertelt hij over zijn moeilijke jeugd in Compton, een plek waar criminalit­eit, drugsmisbr­uik en werklooshe­id voor een explosieve cocktail zorgen.

Politiek statement

Hij werpt zich op als een van de meest invloedrij­ke voorvechte­rs van Black Lives Matter. Op zijn vorige plaat To Pimp A Butterfly staat de hit Alright, die intussen zowat het lijflied van de beweging is geworden. “Een nummer over hoop en emotie”, zei hij zelf in een interview met het Amerikaans­e blad Rolling Stone. “Nigga, and we hate po-po” gaat de tekst. “Wanna kill us dead in the street fo sho’/Nigga, I’m at the preacher’s door/My knees getting’ weak and my gun might blow/But we gon’ be alright.” Dat hij het nummer twee jaar geleden in gevangenis­plunje bracht op de Grammy Awards, samen met het al even geëngageer­de ‘Blacker The Berry’, was daar vast niet vreemd aan. De medley werd de dag nadien door de internatio­nale media opgepikt als een sterk politiek statement, ook al omdat hij erin refereerde aan de moord op Trayvon Martin, een 17jarige zwarte student die – ongewapend – in koelen bloede werd neergescho­ten door een wijkpatrou­ille. Over de hele zaak werd nadien op zeer betwistbar­e wijze bericht door de media – in die mate dat NBC zelfs doelbewust een audiofragm­ent van de moord anders gemonteerd had om het slachtoffe­r in een slecht daglicht te stellen. Lamars standpunt liet weinig aan de verbeeldin­g over. “Door dit openlijke racisme wordt de klok vierhonder­d jaar teruggedra­aid.” Maar los van zijn uitgesprok­en maatschapp­ijkritisch­e visie ademt ook de muziek op Lamars platen een rijkdom uit die in hiphop allesbehal­ve alledaags is. De manier waarom hij woorden in zinnen ordent is van die aard dat zelfs Eminem – toch ook niet de eerste de beste op dat vlak – hem zonder verpinken een genie noemt. Daarnaast vallen vooral de beats op. Het Britse toonaangev­ende blad Q omschreef ze niet voor niets als ‘catnip for hip-hopfans who miss the nineties’. Maar nog belangrijk­er: Kendrick Lamar houdt de vinger strak aan de pols. Hij is een man die op zijn platen het hier en nu verklankt. In die mate dat je nu al een hele reeks platen van Afro-Amerikaans­e artiesten hebt die het label post-Kendrick krijgen opgekleefd. Voorbeelde­n? Lemonade van Beyoncé, waarbij de zangeres zich voor het eerst van haar meest sociaal geëngageer­de kant laat zien. Of neem A Seat At The Table van haar zus Solange, nog zo’n emotionele plaat die tegelijk ook een moreel doel voor ogen houdt. En dat is precies wat Lamar ook doet, al laat hij het nooit na om de eigen tekortkomi­ngen én contradict­ies te beklemtone­n. ‘It was always me versus the world’, klinkt het op DUCKWORTH, het slotnummer van zijn jongste plaat, ‘Until I found out it was me versus me’. Complexe ideeën op een heldere, consistent­e manier onder woorden brengen: het verklaart waarom een miljoenenp­ubliek zich met zijn songs kan identifice­ren.

Mens met gebreken

In XXX – een samenwerki­ng met Bono van U2 – schetst hij de geschieden­is van geweld in de Verenigde Staten, en tegelijk verbergt

hij niet dat wraak als emotie hem geenszins vreemd is. Slaan en zalven. Veroordele­n en zélf schuld bekennen. Kendrick Lamar is niet alleen een superster, maar ook een mens met gebreken. Luister naar DAMN. en je kan er moeilijk naast: het drama dat zich in zijn hoofd afspeelt hoeft nauwelijks onder te doen voor de turbulenti­es in de rest van de wereld. Een ander thema dat als een rode draad door zijn jongste plaat loopt is eenzaamhei­d. In een van de weinige interviews die Lamar de jongste jaren gegeven heeft – met de Britse radioprese­ntator Zane Love – legt hij uit hoe dat komt. “Je moet jezelf blijven uitdagen, en de bevestigin­g zoeken dat jij – en niemand anders – de beste bent.” En ook al is er vandaag de dag geen gebrek aan talentvoll­e rappers, de enige concurrent­ie die Lamar anno 2018 te vrezen heeft is hijzelf. Dat bleek onlangs nog tijdens de zestigste Grammy’s, waar hij met liefst vijf awards aan de haal ging. De laatste Belgische zaalshow van Kendrick Lamar dateert al van 2013. Toen kwam hij naar Brussel voor een concert in een uitverkoch­te Ancienne Belgique. Straks staat er tien keer zoveel volk in het Sportpalei­s. En ook al voelt hij zich naar eigen zeggen ongemakkel­ijk bij zijn status als spreekbuis van een generatie, toch kon de rapper het niet laten om in Control – zijn samenwerki­ng met Big Sean – zowat elke grote naam in het genre uit te dagen om het beter te doen dan hem. Tot nog toe zonder resultaat. Vijf jaar later steekt Lamar nog altijd met kop en schouders boven de concurrent­ie uit.

Hij heeft een uitgesprok­en maatschapp­ijkritisch­e visie en zijn muziek ademt een rijkdom uit die allesbehal­ve alledaags is in hiphop. Eminem noemt hem zonder verpinken een genie.

 ?? Kendrick Lamar: “Je moet jezelf blijven uitdagen, en de bevestigin­g zoeken dat jij – en niemand anders – de beste bent.” FOTO RICHARD SHOTWELL/INVISION/AP ??
Kendrick Lamar: “Je moet jezelf blijven uitdagen, en de bevestigin­g zoeken dat jij – en niemand anders – de beste bent.” FOTO RICHARD SHOTWELL/INVISION/AP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium