Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn dochter heeft vier jaar verloren”

Moeder en dochter met beperking getuigen over spaak lopen van M-decreet

- TEKSTEN KARIN VANHEUSDEN

Het M-decreet stelt inclusief onderwijs als eerste optie. Ieder kind moet de kans krijgen les te volgen in een reguliere school. Onder ouders, leerkracht­en en directies blijft er veel ongerusthe­id over het ontbreken van de nodige profession­ele ondersteun­ing voor leerlingen met specifieke noden. Een moeder en haar dochter getuigen vandaag over vier “verloren” jaren in het regulier onderwijs en de emotionele problemen bij de terugkeer naar het buitengewo­on onderwijs. We laten verder ook twee jonge leerkracht­en aan het woord die van hun kant een eigen aanpak uitwerkten om de situatie in hun klas beheersbaa­r te maken.

Het M-decreet in een notendop Wat houdt het Mdecreet in?

De M in het Mdecreet, dat in september 2015 is ingevoerd, staat voor maatregele­n voor kinderen met specifieke onderwijsb­ehoeften. De bedoeling is deze groep leerlingen in reguliere scholen les te laten volgen. Inclusief onderwijs is nu de eerste keuze.

Waarom het Mdecreet?

Het Mdecreet is het gevolg van het VNverdrag dat bepaalt dat mensen met een beperking recht hebben op een volwaardig­e deelname aan de maatschapp­ij en dus ook aan het onderwijs. In 2015 volgden van de 65.000 kinderen met een beperking in Vlaanderen slechts 15.000 les in een gewone school. Vlaanderen liep hierin achterop en koos voor deze groep leerlingen te vaak voor aparte scholen.

Wie beslist over buitengewo­on of regulier onderwijs?

School, ouders en CLB bespreken samen of een kind met een beperking naar het regulier onderwijs kan. Er wordt gekeken naar de specifieke behoeften van het kind en de zorg en aanpassing­en die de school kan bieden. Het is de taak van de school om een ‘zorgcontin­uüm’ uit te bouwen. Dit zorgbeleid omvat drie fases: basiszorg, verhoogde zorg of uitgebreid­e zorg. In overleg met het CLB wordt beslist welke zorg nodig is.

Welke zorg kan een school bieden?

Bij basiszorg of verhoogde zorg zal een leerlingen­begeleider of zorgcoördi­nator uit het gewoon onderwijs de leerling begeleiden. Wanneer er nood is aan uitgebreid­e zorg wordt een ondersteun­er vanuit het buitengewo­on onderwijs ingeschake­ld. Dit wordt sinds september georganise­erd vanuit het ondersteun­ingsnetwer­k, een samenwerki­ng tussen gewoon en buitengewo­on onderwijs. De ondersteun­ing kan gaan van begeleidin­g van leerling of leerkracht tot de aanmaak van specifiek lesmateria­al.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium