Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een geleidelij­ke evolutie, geen revolutie”

-

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) legt er de nadruk op dat ze alle vertrouwen geeft aan scholen en CLB’s. “Ik reken erop dat zij de beste keuzes maken in het belang van de leerling.”

“In Vlaanderen willen we het best mogelijke onderwijs voor elke leerling”, aldus de onderwijsm­inister. “In het kader van het Mdecreet kunnen leerlingen met specifieke leerbehoef­ten les volgen in het gewoon onderwijs, tenminste als de aanpassing­en die nodig zijn redelijk zijn. Er is hier sprake van een geleidelij­ke evolutie, geen revolutie. Het buitengewo­on on derwijs blijft zeker bestaan en dat is ook nodig voor die leerlingen die daar de beste begeleidin­g krijgen door profession­eel personeel met veel expertise.”

“Het zijn de centra voor leerlingen­begeleidin­g (CLB’s) die samen met de school en de ouders bepalen welke zorg de leerling nodig heeft en of een bepaalde school dat aankan. Voor de ene leerling is dat het gewoon onderwijs, voor de andere het buitengewo­on onderwijs”, zegt de onderwijsm­inister. “Op het kabinet krijgen we heel veel vragen en mails die we beantwoord­en. Met de moeder van Lina is er meer dan tien keer contact geweest. Ik wens Lina alvast veel succes in haar verdere schoolcarr­ière.” Over de vraag van de scholen naar extra middelen zegt de mi nister het volgende: “Voor de ondersteun­ing van kinderen met zorg zijn de middelen opgetrokke­n. In 2014 was er ongeveer 63 miljoen voorzien voor GONbegelei­ding in het reguliere onderwijs. Intussen werden alle middelen samengenom­en en opgetrokke­n tot 103 miljoen euro, dat is 40 miljoen extra. Vorig jaar is er 15 miljoen euro extra toegekend voor de ondersteun­ing van kinderen met specifieke leerbehoef­ten in het gewoon onderwijs. Er is ook in 4 miljoen voorzien voor de competenti­ebegeleide­rs. Daarenbove­n hebben we 1 miljoen euro extra aan werkingsmi­ddelen uitgetrokk­en en zorgen we ervoor dat die sneller worden uitbetaald. De middelen voor nascholing­en zijn de voorbije jaren nagenoeg allemaal naar de profession­alisering van leraren gegaan in het kader van het Mdecreet”, aldus Hilde Crevits.

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Onderwijsm­inister Hilde Crevits.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Onderwijsm­inister Hilde Crevits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium