Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste recycleerb­are auto toert door Europa

Nederlande­rs bouwen elektrisch­e wagen uit vlas en bioplastic

- HANS OTTEN

H oe kun je je ecologisch­e voetafdruk verkleinen bij de bouw van een vervuilend vervoermid­del als een auto? Door die uit biologisch­e materialen zoals vlas op te bouwen en hem volledig circulair te maken. Ziehier de koddige Noah.

De Tesla Roadster mag dan een milieuvrie­ndelijke sportauto zijn, door hem het heelal in te katapulter­en maakte Elon Musk er in één adem ook een stevige brok ruimteafva­l van die nog ettelijke decennia gaat rondzweven. Ongeveer gelijktijd­ig lanceert de Technische Universite­it (TU) Eindhoven haar Noah, de allereerst­e circulaire auto ter wereld. “Door ermee op tournee te gaan, hopen we autobouwer­s te kunnen inspireren”, zegt Cas Verstappen van het studentent­eam TU Ecomotive.

Waar komt het idee voor Noah vandaan? Cas Verstappen: Ons studentent­eam TU Ecomotive is zes jaar geleden speciaal opgericht om conceptaut­o’s te ontwerpen waarmee we aan de Shell Eco Marathon deelnemen. Dat is een internatio­nale wedstrijd voor energie-efficiënte voertuigen. Zo hebben we ooit een modulaire auto gemaakt. Vorig jaar maakten we Lina, ’s werelds eerste auto die is opgebouwd uit structuree­l biogebasee­rde materialen. Dit jaar gaan we nog een stapje verder door onze hele auto circulair te maken, waardoor die volledig recycleerb­aar is. Noah is opnieuw opgebouwd uit biogebasee­rde materialen, maar die hebben we nog sterk verbeterd. We gebruiken voor de carrosseri­e en het interieur alleen geweven vlasmatten en PLA, een bioplastic van suikerbiet­en. Dat maakt het gemakkelij­k om achteraf de grondstoff­en weer te scheiden en te re- cycleren.

Zit er dan geen motor in? Uiteraard wel, Noah wordt aangedreve­n door twee elektromot­oren en rijdt dus volledig elektrisch. Hij moet 100 kilometer per uur halen met een rijbereik van 250 kilometer. Die motor is niet biologisch afbreekbaa­r, maar nadien wel opnieuw bruikbaar voor een ander voertuig. Dat maakt het een circulaire auto. Wij gebruiken bijvoorbee­ld ook de velgen van een Renault Twizzy en het stuurhuis hebben we uit onze eerdere modulaire auto gehaald. Dat geeft aan dat je onderdelen van bestaande auto’s gewoon in nieuwe kan hergebruik­en. Het is wel de bedoeling dat de auto een normale levensduur heeft.

Wanneer bouwen jullie Noah? We maken maar één exemplaar als proof of concept en dat moet in juni klaar zijn. We vragen er dan bij de Nederlands­e overheid ook een kenteken voor aan, waar- door Noah dus de normale autokeurin­g moet ondergaan. Dat maakt dat we er legaal mee over de weg kunnen rijden. We willen langs verschille­nde Europese steden, ambassades en universite­iten toeren, om hem te testen en aan het publiek te laten zien. Ja, waarschijn­lijk ook in België. Dat is ook de reden waarom we niet meer mee doen aan de Shell Eco Marathon, omdat die wedstrijd zich op een gesloten circuit afspeelt. Wij willen tonen dat je met zo’n ecologisch concept een echte auto kunt maken die geschikt is om in de echte wereld te gebruiken. We besteden daarom ook veel aandacht aan het uitzicht ervan. Als je vertelt dat je een auto hebt die van planten is gemaakt, zie je mensen sceptisch kijken. We wilden daarom echt een aantrekkel­ijke auto maken, die er moet uitzien als een echte productiea­uto. Pas zo kun je je concept aan de buitenwere­ld verkopen.

Zou Noah ooit in productie kunnen gaan? Noah zelf niet, het is meer een rijdend wetenschap­pelijk bewijsstuk. Wat we wel hopen, is dat mensen in de auto-industrie kunnen inspireren om meer biogebasee­rde materialen te gebruiken. BMW doet dat soms al met bamboegras in zijn i3, maar er kan dus nog veel meer gebeuren.

 ??  ?? FOTO RR Noah is een koddig autootje dat gemaakt is van suikerbiet­enplastic.
FOTO RR Noah is een koddig autootje dat gemaakt is van suikerbiet­enplastic.
 ??  ?? Cas Verstappen. FOTO RR
Cas Verstappen. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium