Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En plots is iedereen in oorlog met de drugsmaffi­a

Regeringsl­eden verdringen elkaar tijdens voorstelli­ng Stroomplan

-

Bijna vijftien jaar lang bleven politici, bedrijfsle­iders, magistrate­n en toplui van de politiedie­nsten blind voor de opmars van de georganise­erde drugsmaffi­a in de Antwerpse haven. Nu de kogels door de Antwerpse voordeuren knallen en in de villawijke­n van Brasschaat en Schoten auto’s in brand vliegen en dodenlijst­en in de straten rondslinge­ren, lijkt iedereen zijn aandeel in het ‘magische’ Stroomplan te willen claimen.

Het Stroomplan is een vondst van hoofdcommi­ssaris Stanny De Vlieger, de grote baas van de federale gerechteli­jke politie (FGP) in Antwerpen. De federale gerechteli­jke politie is, samen met het parket, verantwoor­delijk voor de bestrijdin­g van de georganise­erde criminalit­eit, waaronder de grootschal­ige drugssmokk­el via de haven van Antwerpen. Niemand kan ontkennen dat de FGP de voorbije tien jaar een aantal mooie dossiers heeft opgelost. Niemand kan bovendien ontkennen dat de FGP al jaren kampt met een schandelij­k tekort aan manschappe­n, dat alleen nog maar prangender werd omdat terreurdos­siers capaciteit opeisten. Maar we kunnen evenmin om de vaststelli­ng heen dat de FGP van Stanny De Vlieger er niet in is geslaagd om de opmars van de drugsmaffi­a een halt toe te roepen, of zelfs nog maar te vertragen. Ongeveer vijftien jaar geleden verschenen de eerste alarmerend­e rapporten van de Verenigde Naties en de Amerikaans­e overheid over de rol van de Antwerpse haven in de internatio­nale cocaïnesmo­kkel. In diezelfde rapporten werd toen al gewezen op het fenomeen van corrupte havenmedew­erkers, die hand -en spandienst­en leveren aan de drugskarte­ls. De vakbonden schreeuwde­n destijds moord en brand. Cokesmokke­l? Havenarbei­ders? Stigmatise­ring van een hele groep arbeiders! Het zou kunnen dat u dat deze week ook ergens hebt gehoord.

Who cares?

De politiek reageerde vijftien jaar geleden volstrekt ongeïntere­sseerd. Over de oprukkende drugsmaffi­a werden nooit vragen gesteld in de gemeentera­ad, ook niet toen in 2012 bleek dat een corrupte douanier voor een half miljard euro aan cocaïne door de controles had geloodst. Niemand toonde zich bezorgd toen in 2013 al bleek dat enkele boefjes uit Borgerhout een heuse gangsteroo­rlog hadden ontketend, waarbij ondertusse­n een 25-tal doden zijn gevallen in Nederland, België en Zuid-Amerika. Europol luidde in 2013 de noodklok toen bleek dat steenrijke drugscrimi­nelen de beste hackers hadden ingehuurd om alle belangrijk­e containerb­edrijven in de Antwerpse haven te hacken. In de Antwerpse politiek werden de schouders eens opgehaald. Het Stroomplan moet magische krachten bezitten, want plots verdringen de politici zich om een deel van dat plan te claimen. Het was bijna amusant om te zien hoe staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) zichzelf plots had uitgenodig­d op de persconfer­entie door een volstrekt onzinnig voorstel over de permanente screening van havenarbei­ders te lanceren. Vice-eerstemini­ster Kris Peeters (CD&V) bewoog dan weer hemel en aarde om het voorstel van De Backer af te schieten. Tot zijn grote frustratie slaagde Peeters er niet in om ook aan te schuiven tijdens de grote internatio­nale persconfer­entie in het Havenhuis. Maar de allerbeste toneelact kwam van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die zich door Terzake liet filmen op weg naar de persconfer­entie van het Stroomplan, alsof het om een historisch­e gebeurteni­s ging. Inhoudelij­k had Geens eigenlijk niks te vertellen, behalve dat hij het jammer vond dat de N-VA van het Stroomplan een verkiezing­sshow had gemaakt.

De minister van Justitie verbijster­de iedereen met een bizar verhaal over Amerikaans­e DEAagenten, die zich in de Antwerpse war on drugs zouden gaan mengen. Wellicht was dat om te verhullen dat Geens zelf nauwelijks inspanning­en of toezegging­en heeft gedaan voor het Stroomplan. Krijgt het parket van Antwerpen eindelijk versterkin­g om al die dossiers aan te pakken? Bij het parket hopen ze het van harte, zo bleek uit een persmedede­ling, maar ze leken vooral te vrezen dat die versterkin­g er niet komt. En gaat Geens echt werk maken van de beloofde BIBOBwetge­ving om misdaad bestuurlij­k aan te pakken? Bij N-VA hopen ze het, maar uit de commentare­n van Kris Peeters leiden ze af dat CD&V wel eens dwars zou kunnen gaan liggen.

Powershift

De persconfer­entie over het Stroomplan maakte nog een zaak duidelijk. De machtsgree­p van de lokale politie van Antwerpen, ten koste van de federale gerechteli­jk politie. Hoewel afwezig op de persconfer­entie, drukte Muyters duidelijk zijn stempel op het Stroomplan. Muyters levert ook met een vingerknip 32 speurders voor het KALI-team, dat geleid zal worden door iemand van de lokale en iemand van de federale politie. De federale politie wilde het Stroomplan overigens een maand geleden al presentere­n, maar Muyters liet dat blokkeren omdat hij het plan niet goed genoeg vond. De lokale politie van Antwerpen begeeft zich dus steeds verder op het terrein van de federale politie. Dat werd zelfs tijdens de persconfer­entie duidelijk toen Wall Street Journal van Stanny De Vlieger wilde weten of er ook ICT’ers deel zouden uitmaken van de Task Force. De Vlieger aarzelde. “De lokale politie zal een aantal ICT’ers ter beschikkin­g stellen”, zo antwoordde De Wever.

“Vijftien jaar geleden werden de schouders eens opgehaald in de Antwerpse politiek.” Joris Van der Aa, journalist

 ?? FOTO BELGA ?? Stanny De Vlieger, Bart De Wever, Jan Jambon, Koen Geens, Johan Van Overtveldt en Philippe De Backer.
FOTO BELGA Stanny De Vlieger, Bart De Wever, Jan Jambon, Koen Geens, Johan Van Overtveldt en Philippe De Backer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium