Gazet van Antwerpen Stad en Rand

M HKA verhuist naar locatie hof van beroep

Gebouw Waalsekaai in 2021 gesloopt, verhuis museum volgt drie jaar later

- PATRICK VAN DE PERRE

Het M HKA in de Leuvenstra­at op het Zuid verhuist naar de locatie waar nu het hof van beroep gevestigd is. Dat afgeleefde gebouw wordt in 2021 gesloopt. Het nieuwe Museum voor Hedendaags­e Kunst moet in 2024 klaar zijn. De Vlaamse regering heeft daarvoor 65 miljoen euro gereservee­rd.

“Ik weet niet of ik dit mag zeggen, maar het is een goede zaak dat het hof van beroep wordt gesloopt. Veel zal daar ook niet voor nodig zijn. Als iemand de deur te hard dicht doet, zakt het hele gebouw waarschijn­lijk spontaan in elkaar”, zei burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) gisterenna­middag. Op datzelfde moment maakte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) bekend dat het M HKA verhuist van de huidige locatie naar de plek waar nu het hof van beroep staat. Wanneer in 2021 de restaurati­e van het oude gerechtsge­bouw in de Britselei klaar is, zal het hof naar die plek verhuizen.

Jaren van onderzoek

Op dat moment wordt het hof van beroep gesloopt en start de bouw van een volledig nieuw museum. Met 20.000 vierkante meter zal dat dubbel zo groot zijn als het huidige museum. De Vlaamse regering trekt voor dit project 65 miljoen euro uit. De opening is voorzien in 2024. Daarmee is na jaren van onderzoek en overleg eindelijk een beslissing gevallen over de toekomst van het museum. “Het Zuid is nu al een culturele ontmoeting­splek met naast musea, ook veel galerieën. Het nieuwe museum zal het belang van het Zuid als culturele hotspot alleen maar versterken”, zegt schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). Over een aantal maanden wordt een ontwerpwed­strijd uitgeschre­ven voor de bouw van het nieuwe museum. “Het mag en moet een architectu­rale parel worden. De stad zelf trekt bovendien 18 miljoen euro uit om bij het museum een voortuin aan te leggen. Die zal aansluiten bij het toekomstig­e park op de Gedempte Zuiderdokk­en”, zegt de scherpen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA). Het gebouw waarin het M HKA nu gevestigd is, wordt verkocht en zal wellicht gesloopt worden om plaats te maken voor een nieuwbouwp­roject.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het hof van beroep (foto) in Antwerpen wordt in 2021 gesloopt. Drie jaar later wordt op deze plek het nieuwe Museum voor Hedendaags­e Kunst geopend.
FOTO PATRICK DE ROO Het hof van beroep (foto) in Antwerpen wordt in 2021 gesloopt. Drie jaar later wordt op deze plek het nieuwe Museum voor Hedendaags­e Kunst geopend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium