Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lierke Plezierke is klinisch dood

Tien jaar na machtsover­name Maged Samy lijkt Lierse terminaal

- KURT GULDENTOPS

Begin maart is de Koninklijk­e Lierse Sportkring, zeg maar Lierse, 112 jaar oud. Maar veel reden tot vieren is er momenteel niet op het Lisp. De Pallieters vechten een verbeten strijd op leven en dood. Komt er niet snel een overname, dan dreigt de vereffenin­g en mogelijk zelfs een degradatie naar de tweede amateurkla­sse. Hoe is het zo ver kunnen komen?

De geschieden­is van Lierse is er een van diepe dalen en (zeer) hoge toppen. Vier promoties, evenveel degradatie­s. Van Gouden Schoenen en Europese successen tot duistere gokchineze­n. In 112 jaar vier landstitel­s en twee Belgische Bekers, maar de laatste successen dateren al van eind jaren negentig, de gouden Geretsjare­n. Sinds de eeuwwissel­ing is de neergang ingezet. Maar toen kwam Maged Samy. We schrijven het jaar 2007. Lierse is net gedegradee­rd. Voorzitter Leo Theyskens heeft het water aan de lippen staan. Er is haast niemand die nog gelooft dat hij uit het web van financiële perikelen kan geraken. Een faillissem­ent lijkt onafwendba­ar.

En dan tovert Theyskens plots Samy uit zijn hoge hoed. Een Egyptische zakenman, die via zijn groep Wadi Degla Holding best wel oren heeft naar een overname. Lierse verrijst uit de doden. Op 10 oktober 2007 komen liefst 6.292 fans naar het Lisp afgezakt voor de blijde intrede van Samy tijdens de match tegen UR Namen (11).

Duivel

Lierse geniet van zijn farao, die Duvel drinkt, van vrouwen en discotheke­n houdt en niet vies is van wilde plannen. De sky is the limit. Een stadion voor 40.000 fans in Grobbendon­k zou er komen, de titel én Champions League zouden nog maximaal vijf jaar geduld vragen. En dat hij geld zou verdienen aan het voetbal: het stond vast. “Als je ziet hoeveel winst er kan gemaakt worden op transfers, maakt dat de zakenman in mij hongerig. Ik ben er van overtuigd dat iedereen mits de juiste visie een Cristiano Ronaldo of Messi kan maken”, orakelde Samy. Die geldmachin­e moest de JMG Académie worden in Tongerlo, waar Maged Samy onder de leiding van JeanMarc Guillou jonge talenten wil klaarstome­n voor het grote werk. Ettelijke miljoenen zou de Egyptenaar in het project pompen. Geld was geen probleem. Samy is echter niet vertrouwd met het Belgisch voetbal en laat zich niet zelden rollen door makelaars én insiders. Te veel verkeerde mensen, ook binnen de club, krijgen het geld van Wadi Degla door de handen. De promotie naar de hoogste klasse in 2010 kost een fortuin. Maar de race naar die verhoopte titel of Champions League valt stil. Vijf seizoenen lang vechten de Lierenaars tegen de degradatie, terwijl ook de financiële situatie stevig bergaf gaat. Bovendien drukt Maged Samy steeds meer zijn stempel op de club en kraakt de eigenheid van Lierse. Voor de fans wordt het steeds meer duidelijk: Samy heeft misschien hun club gered van de totale ondergang, maar hun ziel blijkt verkocht aan de duivel.

In 2013 volgt een eerste Facebookru­zie tussen Maged Samy en de kregelige geelzwarte aanhang. Samy dreigt ermee een kameel in het logo van Lierse te zetten. Symbolisch, maar op dat moment al is de symphatiek­e volksclub met zijn indrukwekk­end jeugdbelei­d verworden tot een financieel wankel stuurloos schip zonder visie.

Verkooprij­p

In 2015 volgt de degradatie naar tweede klasse. Van een eigen jeugdbelei­d is op dat moment al lang geen sprake meer. De jarenlange kweekvijve­r die Lierse eigen was, staat al een poosje droog. Niet onlogisch, want enkel de Académie is van tel. Maar laat daar de beste paarden al van stal zijn. Jason Denayer, Amuzu, Bongonda… Allemaal vertrekken ze met de noorderzon, zonder verhoopte miljoenen. “Onder het bewind van CEO Jesse De Preter werd er voortduren­d beloofd dat die jongens een contract zouden onderteken­en, maar dat werd steeds op de lange baan geschoven. Uiteindeli­jk hebben die jongens Lierse verlaten zonder een contract te onderteken­en. We hadden vertrouwen in mensen die zich Liersegezi­nd noemden, maar die hebben vooral in eigen belang gewerkt”, klinkt het bij een bron rond Lierse.

Lierse weet zich in zijn eerste jaar tweede klasse nog net een val naar het amateurvoe­tbal te besparen. Een opluchting en met dank aan Eric Van Meir, die noodgedwon­gen vroeg op het seizoen ene Younes Zerdouk was komen vervangen in de dugout. De zoveelste verkeerde man op de verkeerde plaats onder het bewind van Samy. “Hij had in sommige mensen een blind vertrouwen en was vaak ook te goedgelovi­g. Daar is veel geld aan verloren gegaan”, klinkt het bij een insider. Anderhalf jaar later zou ook de kop van Eric Van Meir rollen. De veertiende trainerswi­ssel in tien jaar onder Maged Samy was een feit. Met die ingreep was de maat écht vol voor de inmiddels flink afgenomen supporters­schare. Want ondanks een knap seizoen haalde Lierse gemiddeld slechts 4.956 toeschouwe­rs. Het zou het begin van het einde worden. Liefst 50 miljoen euro overgedrag­en verlies werd door Wadi Degla uitgewist en wanneer de Egyptische mastodont in februari 2017 ook de 24 miljoen euro schulden in kapitaal omzet, lijkt de club verkooprij­p. Die aankondigi­ng van een verkoop volgt pas in september 2017, nadat de fans zich feller dan ooit tegen Maged Samy hebben gekeerd. Precies twintig jaar na de deelname van toenmalig regerend landskampi­oen Lierse aan de Champions League…

Wat nu?

Een koper werd tot vandaag nog niet gevonden, maar is een dringende noodzaak geworden. Leverancie­rs wachten op hun geld, spelers worden laattijdig betaald, jeugdtrain­ers gewoon niet, de nog zeldzame fans en sponsors zijn murw geslagen door jaren van ontgoochel­ingen en wanbeleid. De clubkas is leeg, alle uitwegen geblokkeer­d. Nog slechts een handvol getrouwen zijn nog aan boord, vechtend voor de goede zaak.

Een ongelijke strijd. Al maanden trekken de enkele achterblij­vers ten oorlog met een waterpisto­ol, maar de laatste druppel lijkt al lang uit de kraan gekomen. De jeugdtrain­ers gaven aan er maandag collectief mee te stoppen en trokken naar spelersvak­bond Sporta om mee hun belangen te verdedigen. Eerder deden ook de spelers dat al.

Komt er niet snel een oplossing, dan dreigt een vereffenin­g en dus een degradatie naar de tweede amateurskl­asse. Eind maart evalueert de Licentieco­mmissie de proflicent­ieaanvrage­n, maar de kans is groot dat Lierse sowieso op de tweede zittijd moet mikken. “In deze omstandigh­eden lijkt het weinig waarschijn­lijk dat Lierse in eerste zit aan een licentie geraakt”, meent Dirk Devos namens Sporta. “Een van de pijlers is dat de continuïte­it kan verzekerd worden en dat lijkt geenszins het geval. Alle hoop is op een snelle overname en de tweede zit gesteld.”

Komt het nog goed?

CEO Jan Van Elst gelooft desondanks in een goede afloop: “In die optiek is het jammer dat er nu zoveel ruchtbaarh­eid is gemaakt rond deze situatie. Er zijn effectief wel kandidaatk­opers. Maged praat met zes kandidaten, onder wie de groep rond David Nakhid (exZulte Waregem). Hij zei mij dat Lierse snel gered zal worden, dat ik er vertrouwen in moet hebben. Maged heeft het hart op de juiste plaats. Het is ook niet volledig zijn schuld. We verwachten dat de zaak niet te lang meer zal blijven aanslepen.”

Helaas draait die plaat al een poosje op het Lisp. En Lierse zelf lijkt ook nu zijn lot niet in eigen handen te hebben. Alweer door toedoen van Maged Samy, die de afhandelin­g van het overnamedo­ssier niet binnen de club, maar bij een externe derde partij heeft gelegd. Komt die niet snel in actie, dan dreigt onvermijde­lijk een vereffenin­g. Lierse zakt dan naar de tweede amateurkla­sse en een curator zal in die omstandigh­eden het verdere financiële verloop bepalen.

 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA
 ??  ?? Maged Samy. FOTO BELGA
Maged Samy. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium