Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opener met historisch­e allures

-

Drie, twee, één, start! De opener van het Vlaamse voorjaar is er meteen een met historisch­e allures. Op een nieuw, maar tegelijk heel vertrouwd parcours gaat Greg Van Avermaet vandaag op zoek naar zijn derde opeenvolge­nde zege in de Omloop. Een unicum. Greg en De Muur. Lossen ze allebei de verwachtin­gen in?

Drievoudig­e winnaars in de Omloop hadden we al, een winnaar met drie zeges op een rij hebben we nog niet. Greg Van Avermaet kan zichzelf straks een nog prominente­re plek bezorgen in het rijke Vlaamsche wielerleve­n – copyright Karel Van Wijnendael­e. En zoals dat hoort: legendaris­che prestaties vragen om een al even legendaris­ch kader. Precies wat we in deze editie krijgen. Vergeet de vervelende rechte weg richting Gent van de vorige edities van de Omloop. Straks gaat het in de finale naar Meerbeke over een rijtje hellingen dat u jarenlang bijzonder bekend in de oren klonk. Berendries, Valkenberg, Tenbosse, Muur van Geraardsbe­rgen, Bosberg. Waar ooit Van Hooydonck, Museeuw, Cancellara en Boonen – excuus aan de groten die we niet vermelden – geschieden­is schreven in de Ronde van Vlaanderen, mag de nieuwe generatie het nu proberen in de Omloop. Schoner en zwaarder, volgens de renners. Innoveren en tegelijk de traditie eren, volgens de organisato­ren. Dit kan niet mislukken.

Des te groter is het onbegrip voor de te lange lijst van afwezigen. Geen Degenkolb, geen Kristoff, zelfs geen Sagan in de Omloop. Net zomin als Cavendish, Viviani of Kittel zondag de weg naar Kuurne-Brussel-Kuurne vinden. Liever een weekendje rust, de centen van ‘wielerland’ Abu Dhabi, of nog wat extra hoogtemete­rs in de Sierra Nevada. Ze hebben ongelijk. En je kan maar hopen dat er straks een tv is in Abu Dhabi waarop je ook naar Sporza kan zappen. Zodat Kristoff kan vergelijke­n: de troosteloo­sheid van een middagje fietsen in de woestijn of tussen duizenden liefhebber­s de Muur op rijden. Hij weet niet wat hij mist. Dan liever Tim Wellens. Mooi hoe de renner van Lotto-Soudal zich in het lijstje van favorieten heeft gewurmd. Een lijstje dat opvallend Vlaams getint is – nog prettig om te noteren. Of Wellens ook daadwerkel­ijk winstkanse­n heeft: groot vraagteken. Maar zelfs al stuitert hij straks van de kasseien, Wellens heeft alleszins de moed om uit zijn comfortzon­e te treden en de Waalse Ardennen even in te ruilen voor de Vlaamse. Wellens durft vaker standpunte­n in te nemen die tegen de geplogenhe­den van de koers ingaan. Ook deze keer. Houden zo. De hyperspeci­alisatie en de overdreven drang van sommige renners om zich steeds nadrukkeli­jker op enkele wedstrijde­n toe te leggen, verdienen tegengewic­ht. Net zoals de mooiste wedstrijde­n het beste parcours en het beste deelnemers­veld verdienen. WIM VOS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium