Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De tocht is moeilijk,

- WERNER BOURLEZ

De hele wielerwere­ld is benieuwd of Wout van Aert op de weg kan wedijveren met Van Avermaet en co. Vandaag volgt met de Omloop al de Eerste Grote Test. De drievoudig­e wereldkamp­ioen tempert de verwachtin­gen, maar gids Stijn Devolder weet het zeker. “Met een beetje geluk doet hij dit voorjaar al mee voor de zege.”

Het was een aandoenlij­k tafereel gisteren in de Vlaamse Ardennen. Een oude ervaren knar die het jonge supertalen­t wegwijs maakt in de Vlaamse Ardennen. Vijftien jaar verschille­n ze, Stijn Devolder (38) en Wout van Aert (23). De tweevoudig­e winnaar van de Ronde van Vlaanderen nam zijn poulain 60 km op sleeptouw. Van in Mullem tot aan de Berendries. De laatste 37 km verkenden ze met de wagen.

“Ik ken dat parcours als mijn broekzak”, zegt Devolder. “Kleine tips kunnen grote verschille­n maken. Ik weet de ideale lijnen op de hellingen en kasseien en breng die over aan Wout. Er zullen tijdens de koers ook wel van die momenten zijn dat ik Wout tips kan geven. Alle beetjes helpen.”

“Stijn is van onschatbar­e waarde”, zegt Van Aert. “Hij weet als geen andere de beste positie te kiezen. De verkenning was ook interessan­t omdat het zaterdag dezelfde weersomsta­ndigheden zullen zijn. De wind zal uit dezelfde richting komen, ik weet aan wat ik mij kan verwachten.” Devolder: “Die wind kan ervoor zorgen dat de finale al op 80 km van de finish losbarst. We zullen ons niet laten verrassen.” Door de drukke veldritwin­ter was het gisteren de enige verkenning voor Van Aert.

“Dat volstaat allicht niet. Gelukkig ken ik wel alle hellingen. Ik heb er vorig jaar op getraind en heb er al over gekoerst in de Ronde van België en de BinckBank Tour. De parcoursbo­uwers van de Omloop hebben er net de hellingen en kasseistro­ken uitgekozen die ik kende. Ik ben ze dankbaar. (lacht) Maar ik maak mij geen illusies, ik heb altijd gezegd dat ik het voorjaar rij om bij te leren en dat is nog altijd de bedoeling.” Devolder is er gerust op. “Wat ik vorig jaar van Wout heb gezien op de weg was toch indrukwekk­end. Je zal zaterdag nog niet kunnen zeggen of het goed of slecht is geweest, maar op termijn kan hij echt ver komen in die voorjaarsk­oersen en meedoen om te winnen. Met een beetje geluk zelfs dit jaar al. Hij heeft vandaag eens doorgetrok­ken op de Molenberg en ik moet zeggen: er zat poeier in zijn benen. Zijn WK-vorm is nog niet weg hoor.” Mentaal ijzersterk

Van Aert is pas sinds donderdag terug van Mallorca, waar hij na het veldritsei­zoen in alle rust de Omloop voorbereid­de. “Ik ben bewust naar het buitenland getrokken om in het goede weer en buiten de dagelijkse wegen de training te hervatten. En die paar dagen vakantie in Malaga meteen na het WK hebben er ook voor gezorgd dat ik meteen weer zin had om hard te werken. De planning zat vrij goed ineen.”

Die derde opeenvolge­nde wereldtite­l veldrijden gaf Van Aert een boost om de focus te behouden tot en met Parijs Roubaix.

“Die regenboogt­rui heeft zeker voor rust gezorgd. Ik ben met een voldaan gevoel de winter uitgegaan en dat was belangrijk om aan dit nieuwe hoofdstuk te kunnen beginnen.” Dat heeft ook Devolder gemerkt. “Ik ken weinig renners die zo kunnen focussen op iets als Wout. Mentaal is hij ijzersterk. Het was indrukwekk­end hoe rustig hij naar dat WK toeleefde. Hij was ervan overtuigd dat hij ging winnen. Ook nu straalt hij dat zelfvertro­uwen uit. Het is voor mij een eer om hem te helpen in zijn ontdekking­stocht. Ik ga mij de ziel uit het lijf rijden voor hem.” Maat wat is de tactiek vandaag: aanklampen en zien waar het schip strandt? Of anticipere­n? “Ik zal toch een paar koersen moeten afwachten om te zien hoe sterk ik ben en hoe ik het best de koersen aanpak”, zegt Van Aert. “Volgen is de aangewezen tactiek. Ik probeer zo ver mogelijk te geraken en zo veel mogelijk op te steken. Ik weet dat iedereen benieuwd is hoe ver ik kan geraken. Ik hoop dat de wielerfans het net als ik bekijken als een leuke uitdaging. Ik doe toch iets dat nog niet veel jongens hebben geprobeerd.” Naast Devolder rekent Van Aert ook op Sean De Bie, die al een rit won in de Ster van Bessèges.

“Hij woont net als ik in Herentals en we slapen samen op de kamer, dat komt dus wel goed”, lacht Van Aert. “De ploeg is sterker dan vorig jaar. Iedereen is heel gemotiveer­d, dat was vorig jaar door omstandigh­eden (lees: slechte fietsen, red.) misschien niet altijd zo. Maar we moeten de koers niet dragen en onszelf geen onnodige druk opleggen. Het komt erop aan om alle kansen te benutten die zich aandienen.”

Wout van Aert “Stijn is van onschatbar­e waarde. Hij weet als geen ander de beste positie te kiezen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Stijn Devolder leer Wout van Aert alle geheimen van het parcours kennen van in Mullem tot aan de Berendries.
FOTO PHOTO NEWS Stijn Devolder leer Wout van Aert alle geheimen van het parcours kennen van in Mullem tot aan de Berendries.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium