Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb er een goed gevoel bij”

Ook na vertrek steunt Jonas De Roeck exploeg Berchem nog vanuit de tribune

-

Honderd procent zekerheid dat hij zondag de levensbela­ngrijke wedstrijd tegen Patro Eisden volgt, is er niet. Daarvoor is het programma van Jonas De Roeck nu eenmaal te onvoorspel­baar. Hoe dan ook is de huidige coach van SintTruide­n ervan overtuigd dat Berchem zich nog kan redden.

“Als de omstandigh­eden het toelaten, zit ik zondag zeker in de tribune”, opent een vermoeid klinkende De Roeck. “Dit seizoen heb ik ondanks de drukke weken bij Sint-Truiden toch een drietal matchen van Berchem kunnen zien. Ik verwacht dat Patro Eisden zijn huid duur zal verkopen. De Limburgers weten ook dat dit hun laatste kansen zijn om de degradatie nog te ontlopen.”

Heeft het je verrast dat Berchem in zo’n benarde situatie is terechtgek­omen? Jonas De Roeck: (aarzelt) “Toch wel, ja. Ik heb de aanloop naar dit seizoen nog meegemaakt en toen leefde het gevoel dat de hele club mee zou kunnen in deze reeks. Wat nu gebeurt, is wellicht een combinatie van enerzijds extra kwaliteit in eerste amateurkla­sse tegenover vorig jaar en anderzijds het wegvallen van enkele belangrijk­e spelers op het verkeerde moment, zoals Jelle van Kruijssen.”

Denk je dat het met jou aan het roer anders was gelopen? “Dat kan ik uiteraard niet zeggen. De continuïte­it in de manier van werken zou een pluspunt zijn geweest. Maar uiteraard zou er ook voor mij weer een aanpassing aan te pas zijn gekomen. Terug leren verliezen, dat is een factor die je niet mag onderschat­ten. Anders dan vorig jaar komen nu die kleine irritaties wat sneller naar boven. De spelers mogen niet vergeten waarom ze vorig jaar zo ver zijn geraakt. De kwaliteit is er altijd geweest en ze zijn voor elkaar blijven werken. Nu de resultaten tegenvalle­n, mogen ze dat niet uit het oog verliezen. Elke wedstrijd is er nu één waarin je punten kan pakken.” Met Kevin Van Haesendonc­k blijf je een goed contact onderhoude­n. Geef je hem ook raad mee? “Als we elkaar zien, praten we natuurlijk over Berchem. Over hoe het nu gaat, wat het verschil is met vorig jaar, van die dingen. Soms zeg ik mijn gedacht en dan moet hij maar zien wat hij er mee doet. Verder moet ik Kevin niets meer bijbrengen over deze spelersgro­ep. Ik ben blij dat het bestuur hem het vertrouwen heeft gegeven. Het is geen toeval dat hij twee keer een overwinnin­g pakte in de week dat hij moest overnemen.”

Via de Pro License cursus zie je ook Nicky Hayen nog geregeld. Waarom kreeg hij het niet rechtgetro­kken denk je? “Ik was ervan overtuigd dat Nicky een goede keuze was. Hij is een jonge trainer met een verfrissen­de kijk op het voetbal. Dat bewees hij al met goede resultaten bij zijn vorige clubs. Maar als je zelf voetballer bent geweest, weet je dat een groep soms met één trainer wel een klik ondervindt en met een andere niet. Nu, ik ben ervan overtuigd dat het niet aan Nicky lag dat hij in Berchem niet slaagde. Er zijn ook door de spelersgro­ep zeker fouten gemaakt.”

Tot slot nog een dilemma: playoff 1 met SintTruide­n of Berchem dat het behoud verzekert?

“Liefst allebei. Het is al een prachtig seizoen met Sint-Truiden en een plaats bij de eerste zes zou een mooie beloning zijn. Maar ik kan pas met een goed gevoel de zomervakan­tie ingaan als Berchem zich redt. Ik heb er een goed gevoel bij. De zege in Oosterzone­n kan de ploeg een boost geven tegen Patro Eisden. Sluit Berchem zondag met een goed resultaat af, dan is alles nog mogelijk.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Jonas De Roeck bij het behalen van de titel met Berchem in de tweede amateurkla­sse.
FOTO TOM GOYVAERTS Jonas De Roeck bij het behalen van de titel met Berchem in de tweede amateurkla­sse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium