Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet verbaasd dat Petegem afhaakt”

Urbain Spaenhoven mag plots weer dromen van promotie

- PETER NYS

En plots mag Rupel Boom toch weer volop dromen van de promotie naar eerste amateurkla­sse. Leider Sparta Petegem diende geen licentieaa­nvraag in en promoveert dus al zeker niet. De topper van zondag tussen Rupel Boom en Winkel Sport wint daardoor enorm aan belang.

“Ik kan niet zeggen dat ik verbaasd ben over het feit dat Sparta Petegem geen licentie vraagt”, zegt coach Urbain Spaenhoven. “Ik dacht dat in de heenronde al en mijn vermoeden wordt nu bevestigd. Dat is uiteraard hun goed recht. Promoveren brengt heel wat kosten met zich mee en iedereen moet zijn eigen rekening maken. Maar het voetbal verliest hierdoor toch een stuk van zijn charme. Wie gaat er straks promoveren? De tweede? De derde? Niemand die dat nu al kan voorspelle­n. Sint-Niklaas is er zelfs eens in geslaagd om als achtste te promoveren. Dat is toch niet meer serieus? Ik wil niet de eeuwige zagevent uithangen, maar vroeger was dat toch allemaal duidelijke­r. Werd je kampioen, dan speelde je het jaar nadien een reeks hoger. Nu is dat een heel gedoe en dat komt het voetbal niet ten goede, integendee­l zelfs.”

Blijft sponsor bij promotie?

En wat dan te zeggen van Rupel Boom? De laatste weken pakten de Steenbakke­rs vier op twaalf. Zouden zij dan wel hun plaats hebben in eerste amateurkla­sse? Of zou ook dat eerder een vergiftigd geschenk zijn?

“Als je het zuiver rationeel bekijkt, moet je vooral niet promoveren. Financieel is dat een zware dobber en eerste amateurkla­sse is voor Antwerpse ploegen geen aantrekkel­ijke reeks. Wij zouden er geen enkele derby hebben. De dichtstbij­zijnde ploegen zijn Geel, Heist en Dessel, maar dat spreekt de mensen toch niet aan? En dan zwijg ik nog over de verplaatsi­ngen naar Wallonië die erbij komen. Vanuit sportief oogpunt is het dan weer heel wat anders. Dan weet ik dat mijn spelersgro­ep er wel een uitdaging inziet. Noem me naïef, maar ik vind dat je altijd moet spelen voor het hoogst haalbare. Heb je de kans om te promoveren? Doe dat dan. Daar voetbal je toch voor? Misschien volgt de rest dan ook. Die grote sponsor die nu dreigt af te haken, die kunnen we waarschijn­lijk aan boord houden als we zouden stijgen. En ik ken mijn spelers. Zij zijn jong en gretig en willen hun sportieve limieten opzoeken. Rupel Boom zal er echt voor gaan.”

 ??  ?? FOTO TOM GOYVAERTS Rupel Boomcoach Urbain Spaenhoven. “Door al die ploegen die hun licentie niet aanvragen, verliest het voetbal een deel van zijn charme.”
FOTO TOM GOYVAERTS Rupel Boomcoach Urbain Spaenhoven. “Door al die ploegen die hun licentie niet aanvragen, verliest het voetbal een deel van zijn charme.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium