Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op een zeker moment moet je keuzes maken”

Stijn Caluwe neemt met spijt in het hart afscheid van het veldrijden

- KAREL LEMMENS

Zondag trekken de veldrijder­s in Oostmalle een streep onder het veldritsei­zoen 20172018. Sommigen zetten zelfs een punt achter hun carrière. Onder meer belofte Stijn Caluwe verkeert in dat geval. Hij rijdt zondag voor eigen supporters zijn laatste veldrit.

“Het is niet echt van harte dat ik mijn crossfiets op stal zet”, benadrukt de 22-jarige Mallenaar. “Ik had nu graag een profcontra­ct op zak gehad. De voorbije weken heb ik een gesprek gevoerd met de ploegleide­rs van Corendon-Circus en daarin werd me duidelijk gemaakt dat er geen plaats voor mij is in de profploeg. Ik heb dan maar mijn conclusies getrokken. Ik denk niet dat er andere ploegen op mij zitten te wachten, want renners van mijn kaliber zijn er zowat in alle ploegen te vinden.” “Ik heb nochtans zeker geen slecht seizoen achter de rug. In tegenstell­ing tot de twee jaar daarvoor had ik nu wel het gevoel dat ik er aan het doorkomen was. Dat ondervond ik in wedstrijde­n als Lille, waar ik op de rechte stukken bijvoorbee­ld een veel hoger tempo dan voorheen kon ontwikkele­n. Op het lastige parcours in Ronse verging het me ook erg goed en mijn bronzen medaille op het BK in Koksijde kwam al evenmin zomaar uit de lucht gevallen. Alleen zijn die stappen vooruit er te laat gekomen. Als ik die vroeger had kunnen zetten en ik vorig jaar niet was afgeremd door een knieblessu­re, had het mogelijk anders kunnen lopen. Maar met ‘als’ en ‘indien’ kom ik er niet.” “Ik wil mezelf dan ook geen rad voor de ogen draaien. Als je tegenwoord­ig bij de profs een vinger in de pap wil hebben, moet je er al bovenuit steken bij de beloften en dat is nu eenmaal niet het geval. Ik heb mezelf de tijd gegeven om het als veldrijder waar te maken. Ik denk dat ik nog groeimarge heb, maar tegelijk zat ik nog met een teveel aan vraagteken­s wat betreft mijn toekomst in het veldrijden. Dan dringen zich keuzes op en die heb ik gemaakt.”

Vangnet

“In plaats van misschien nog enkele jaren te blijven aanmoddere­n, kies ik ervoor om als elektricie­n aan de slag te gaan. Ik kan daarvoor terecht in het bedrijf van ex-veldrijder David Willemsens, waarmee ik een heel goeie band heb en die haast een buurman is. Ik heb dat werk trouwens vroeger al een tijdlang gecombinee­rd met het veldrijden, maar als belofte werd die combinatie te zwaar en besliste ik voluit voor de cyclocross gegaan. Met die job als vangnet in het achterhoof­d, was die knoop toen niet zo moeilijk om door te hakken. Nu is het tijd om de omgekeerde richting in te slaan. Gaan werken schrikt me helemaal niet af. Integendee­l zelfs, ik doe dat werk graag en ik zal zeker niet tegen mijn zin de draad weer opnemen. Ik ga ook nog twee jaar bijscholin­g volgen om weer helemaal mee te zijn. Ik kan dus misschien ook op die manier een mooie toekomst uitbouwen.” “Bijkomend voordeel is dat ik in schoonheid kan eindigen met die podiumplaa­ts op het BK. Bovendien kan ik in eigen gemeente Oostmalle afscheid nemen van mijn supporters. Ik zal dus zondag nog eens alles geven in een poging een mooi resultaat te behalen. Daarna is het definitief afgelopen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Stijn Caluwe: “Na zondag word ik weer gewoon elektricie­n.”
FOTO PHOTO NEWS Stijn Caluwe: “Na zondag word ik weer gewoon elektricie­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium