Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We creëren een groen hart voor Berchem”

District wil Park Brialmont en grote ontmoeting­splek realiseren

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.overdering.be

Hangt het van het voltallige districtsc­ollege af, dan worden in het kader van een overkappin­g van de Ring op korte termijn het park Brialmont en een ‘grote markt’ – een ontmoeting­sruimte naast de Borsbeekse­brug – gerealisee­rd.

Voor alle duidelijkh­eid: de werkgroepe­n draaien nog op volle toeren. Definitiev­e beslissing­en over de realisatie van de projecten die door de werkgroepe­n worden uiteengeze­t, zijn nog niet genomen. Het was op initiatief van het district dat de werkgroep voor het segment ‘zuidoost’ toelichtin­g kwam geven over de kortetermi­jnprojecte­n die het uittekende voor Berchem. “Als district formuleerd­en wij op basis van die informatie een advies dat door alle raadsleden unaniem werd goedgekeur­d”, zegt districtsb­urgemeeste­r Evi Van der Planken (N-VA). “We plaatsen in dat advies twee projecten voorop, die volgens ons de leefbaarhe­id in Berchem sterk moeten verbeteren.” Ontmoeting­sruimte

Een eerste project is de realisatie van een ‘grote markt’ en een “extra groene overkappin­g”. Het gaat om een overkappin­gsproject naast de Borsbeekse­brug. “Een oppervlakt­e van een paar voetbalvel­den groot. Daardoor zou er plek vrijkomen voor ontmoeting­sruimte: een soort van ‘grote markt’, dus. Daarnaast is er ook een grote groenzone uitgeteken­d. We zijn ervan overtuigd dat dit project niet enkel de mobiliteit, maar ook de leefbaarhe­id sterk kan verbeteren.”

Ten tweede pleit het district voor de realisatie van Park Brialmont, met ecoduct en geluidswal­len, dat het De Villegaspa­rk, de Wolvenberg en het Brilschans­park met elkaar moet doen versmelten. “Met de uitvoering van Park Brialmont zal een hart voor Berchem gecreëerd worden, waardoor heel het district uiteindeli­jk een centrale, groene long krijgt. De versnipper­de wijken worden verbonden door een plek”, zo luidt het advies.

Geloofsbri­ef

Het district wil nu dat Berchem met één stem spreekt. Dat wil het doen door de adviezen in een ‘geloofsbri­ef’ te gieten. Brieven die zowel bewoners, organisati­es als districten binnenkort en t.e.m. 18 april kunnen indienen bij de werkgroepe­n, om zo bepaalde projecten te ondersteun­en. “We gaan proberen zo veel mogelijk draagvlak te creëren en zullen de komende weken aan organisati­es en bewoners vragen om mee aan deze brief te werken en hem te onderteken­en. Wie daarrond vragen heeft, mag altijd contact opnemen met ons. Het is belangrijk dat wij ons hierover met een verenigde stem uitspreken.” Wie de verschille­nde projecten van het ontwerptea­m ‘zuidoost’ wil ontdekken, kan op 10 maart deelnemen aan een wijkwandel­ing. Op 21 maart organiseer­t het ontwerptea­m een infomoment waarin het de resultaten van het hele traject presenteer­t. Op basis van die info kunnen geloofsbri­even worden ingediend.

 ?? FOTO CLUSTER ?? Een simulatie van het recreatiev­e natuurpark Wolvenberg.
FOTO CLUSTER Een simulatie van het recreatiev­e natuurpark Wolvenberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium