Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nederland gidsland? Nee, narcostaat!”

-

Wie vindt dat Antwerpen in de greep zit van de drugsmaffi­a, leest best het pamflet dat de Nederlands­e Politiebon­d (NPB) deze week publiceerd­e. Die vindt dat het land afglijdt naar een narcostaat. Is het bij onze noorderbur­en echt zo erg gesteld?

“Nederland is de laatste dertig jaar echt een narcostaat geworden. Wat we niet zien, is er niet. Nou, ondergrond­s heeft het fors doorgewoek­erd. Een huurmoorde­naar kostte vijf jaar geleden 50.000 euro. Nu nog maar 5.000. Kwestie van vraag en aanbod.” Onder de titel ‘Noodkreet Recherche’ luidt de politie de noodklok over haar gebrek aan slagkracht. De vakbond legde daarvoor zijn oor te luisteren bij vierhonder­d rechercheu­rs. Hun conclusie: door een gebrek aan mensen en middelen wordt de zware misdaad – die is vooral drugsgerel­ateerd – weinig in de weg gelegd.

Politieher­vorming

En dat lijkt vreemd, want Nederland heeft pas een grondige politieher­vorming achter de rug. Om het apparaat performant­er te maken, werden in 2013 de 25 regionale politiekor­psen samengevoe­gd tot een nationale politie met één hoofdcommi­ssaris. Bedoeling was dat de bundeling van krachten en de eenheid van commando de recherche slagvaardi­ger zou maken. Op papier leek het een goed plan, maar op het terrein bleek het allemaal iets ingewikkel­der. Dat kwam twee jaar geleden al aan het licht na een grondige doorlichti­ng van die nieuwe nationale politie. De recherche presteerde nog altijd ondermaats, was de harde conclusie van de onderzoeke­rs. En dat was te wijten aan een “gebrek aan vakmanscha­p, een slechte uitrusting en een onvermogen om vernieuwin­gen goed te implemente­ren”.

NPB-voorzitter Jan Struijs: “Die doorlichti­ng deed wel wat politiek stof opwaaien, maar ze leidde niet tot maatregele­n op het terrein.” En daarom legt de bond nu zelf een eisenpakke­t op tafel. De belangrijk­ste eis is een snelle aanwerving van minstens tweeduizen­d rechercheu­rs. Maar er moet ook meer opleiding komen en extra investerin­gen in ICT.

Dalende misdaadcij­fers

Maar is het allemaal echt zo erg? De Nederlands­e misdaadcij­fers zijn de jongste jaren flink gedaald. In tien jaar zakte het aantal geregistre­erde misdrijven van 1,3 miljoen naar 928.000 en het aantal aanhouding­en liep in diezelfde periode terug met 45%. Tegelijk wordt Nederland al jaren opgeschrik­t door grote afrekening­en in het drugsmilie­u. Die hebben niet alleen plaats in de grote steden Amsterdam en Rotterdam, maar ook – en vooral – in de grensstree­k met België. De algemene misdaadcij­fers zijn dan wel gedaald, in Brabant verdubbeld­e tussen 2014 en 2016 het aantal strafrecht­elijke onderzoeke­n naar georganise­erde drugscrimi­naliteit. De burgemeest­ers zitten er met de handen in het haar.

In september vorig jaar legden de burgemeest­ers van de vijf grootste Brabantse steden, waaronder Breda, Tilburg en Eindhoven, een eisenbunde­l op de tafel van de regering. Ook zij vroegen meer geld, een strijdkas van minstens 150 miljoen euro. “Want we vechten elke dag tegen de bierkaai”, zei de burgemeest­er van Eindhoven. Het grote probleem is dat de landbouwer­s uit de regio veel geld aangeboden krijgen om hun stallen en loodsen om te bouwen tot drugslabs. Op die manier raakt de onderwerel­d steeds meer verbonden met de bovenwerel­d. De noodkreet van de politiebon­d werd deze week ook bijgetrede­n door justitie. In het actuaprogr­amma Nieuwsuur zei Gerrit van der Burg, de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, dat er dringend extra geld nodig is om de handhaving te versterken. In het regeerakko­ord heeft Rutte daarvoor 267 miljoen uitgetrokk­en. Maar volgens Van der Burg is er zeker 1 miljard nodig. Ook de nieuwe minister van Justitie, Ferdinand Grapperhau­s, erkent dat er meer rechercheu­rs nodig zijn, maar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium