Gazet van Antwerpen Stad en Rand

spreekt klare taal: “Groen is groter dan ooit”

Voorzitste­r Meyrem Almaci (Groen) over koolstofbu­bbels, klimaatris­ico’s en toekomstpl­annen

- INDRA DEWITTE LILIANA CASAGRANDE

De groenen hebben de wind in de zeilen als je de peilingen mag geloven. Alleen NVA en CD&V zijn met zekerheid groter. In sommige peilingen steekt Groen zelfs Open Vld voorbij en overal zijn ze groter dan sp.a. Ze zouden zo’n 13,5% waard zijn. “We polarisere­n niet zoals anderen, we doen aan constructi­eve politiek”, zegt voorzitste­r Meyrem Almaci, die zondag haar 42ste verjaardag viert. De oude groene thema’s – mobiliteit, energie, diversitei­t – zijn belangrijk­er dan ooit, en toch lijkt het alsof andere partijen zich daar nu mee profileren. Zijn ze onzichtbaa­r? Verdwijnen de groenen in de natuur? Almaci is duidelijk goedgezind. Je zou bijna vergeten dat Samen, het kartel met sp.a, nog maar een paar weken geleden uit elkaar is gespat.

Hoe gaat het na de hele heisa over Samen, dat nu weer apart is? Heel goed. Ik kan dan ook wat hebben. We hebben veel nieuwe leden. We zitten nu aan 10.000, toen ik begon als voorzitter waren er dat 7.500. We zijn groter dan ooit. Bij de nieuwjaars­receptie stonden mensen buiten aan te schuiven. Dat Samen niet meer samen is, is volgens sommigen het beste wat ons kon overkomen.

Waarom kiezen jullie zo vaak voor kartels? Want in sommige peilingen scoren jullie apart zelfs meer dan samen.

Het zijn de lokale afdelingen die kiezen of en met wie ze in kartel gaan. Soms is dat met sp.a, in Mechelen is dat met Open Vld. Voor ons primeert in ons gedachtego­ed.

Maar veel groen gedachtego­ed zien we toch niet bij CD&V en Open Vld of sp.a? Wij zijn progressie­ven, we staan boven die oude breuklijne­n. We kijken naar wat we lokaal kunnen verwezenli­jken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat groene accenten zo veel mogelijk gerealisee­rd worden? Als je daar een grotere meerderhei­d voor krijgt via een kartel, dan ben ik daar als voorzitste­r voor.

Waarom komt Groen zo weinig in het nieuws? We zien jullie niet vaak op voorpagina’s. We zijn niet de grootste polarisere­nde partij. Als we willen, openen we elke dag het journaal met een of andere ruzie. Maar mensen zijn dat beu. NVA polariseer­t wel en scoort tegelijker­tijd ook. Maar die stemmingma­kerij brengt ons geen stap verder. Mensen houden van partijen die zeggen waar het op staat. Je kunt veel over mij zeggen, maar niet dat ik geen klare taal spreek.

Toch lijkt het alsof groene thema’s vooral bij andere partijen liggen. Waar maken jullie politiek nog het verschil? “Wel, kijk naar het mobiliteit­sbudget. Nu krijgt ongeveer 15% van de werknemers een auto en staan ze daarmee in de file. Wij doen aan constructi­eve politiek en zeggen dat je tegelijker­tijd moet inzetten op duurzaam vervoer. En wat zag ik onlangs in Fokus, een tijdschrif­t voor de sector van de leasebedri­jven? Dat hun federatie zelf vindt dat het cash-for-carsysteem van deze regering geen gedragsver­andering stimuleert. Ik zal jullie dat boekje opsturen. Want dat bewijst dat onze groene boodschap doorsijpel­t tot bij de rest. Daarvoor hoeven we niet met iedereen in de clinch te gaan. Een ander voorbeeld is het M-decreet in het onderwijs: ons parlements­lid Elisabeth Meuleman is de eerste die hierover aan de alarmbel trok.

Dus jullie doen het werk en de rest gaat met de pluimen lopen? Kijk, wat er bij de mensen thuis leeft, is iets helemaal anders dan de rellen op Twitter. Daar zijn mensen bezig met thema’s als: hoe fiets ik veilig met de kinderen naar school? Hoe vermijd ik dat ik daarvoor de auto neem? Of neem nu het jaarversla­g van de Nationale Bank van deze week. Daarin gaan ze als toezichtho­uder voor de eerste keer in op de financiële risico’s van klimaatopw­arming. Uit onderzoek van de Klimaatcoa­litie blijkt dat de vier grootste banken van ons land voor 40 miljard euro investeren in fossiele grondstoff­en, waarvan bijna de helft aan steenkool. Ze doen dat via honderd verschille­nde bedrijven die overgewaar­deerd zijn. Die beurswaard­e is gebaseerd op iets dat onder de grond zit en straks niets meer waard is. In hun rapport van september verwees de Nationale Bank ook al naar een carbon stress test die ze in andere landen al hebben en ook nu zeggen ze dat er zo veel mogelijk ruchtbaarh­eid moet gegeven worden aan de klimaatris­ico’s. Wel, wij vragen om die stresstest hier ook in te voeren. Wij zijn voor zo’n wetgeving, in Frankrijk hebben ze al maatregele­n genomen.

Wie kan zo’n stresstest vragen? Jullie via een wetsvoorst­el? Dat is iets wat de Nationale Bank zelf moet uitwerken. Dringend zelfs. Ze hadden al in september aangegeven dat dit te

overwegen viel. We moeten naar een koolstofar­me economie.

Wat is jullie ambitie voor de volgende verkiezing­en? Hoeveel stemmen willen jullie halen?

Cijfers kan ik niet geven. In elk geval is the sky the limit.

Klopt het dat u een vriendin bent van Zuhal Demir? We kennen elkaar, we zaten in de Kamer op dezelfde gang. Jambon en Francken zaten daar ook. Ik zie haar af en toe, maar we gaan niet samen op stap.

Hebt u vrienden bij andere partijen? Ik moet zeggen dat ik me goed voel bij de anciens zoals Herman De Croo, Eric Van Rompuy en Jan Peumans. Ook bij Miet Smet en Nelly Maes en in mijn eigen partij bij Jos Geysels, Vera Dua en Mieke Vogels. Met hen ga ik ook regelmatig eten.

Waarom vist u niemand van jullie anciens op? Die zijn nog erg bekend. CD&V heeft dat ook gedaan in Gent met Mieke Van Hecke. Maar wij hebben nog nooit zoveel kandidaten gehad die met zoveel goesting op onze lijst willen staan. Trouwens, ik zet geen op de lijst, op ons congres wordt een poll-comité opgesteld dat bekijkt wie kandidaat is. Dat is het verschil met andere partijen. Oh, maar Bart De Wever zegt ook dat lokale afdelingen dat zelf beslissen. Bij ons staat dat ook in de statuten.

Jullie hebben pas Tarik Fraihi aangesteld als politiek directeur. Hij was bij het OCAD verantwoor­delijk voor het actie plan radicalism­e. Had hij daar geen nuttiger werk kunnen doen?

Hij heeft bij ons gesollicit­eerd. Na tien jaar OCAD wilde hij met politiek bezig zijn. Het zegt veel dat hij voor Groen kiest. Hij heeft ook veel ervaring met diversitei­t. Gaan jullie hem uitspelen op een lijst? Daar is nog niet over gesproken. Hoe lang wil je eigenlijk nog voorzitste­r blijven? Zolang ik het verschil kan mamensen ken. Het is natuurlijk geen 9 to 5 job en ik heb nog twee zonen van 7 en 10 jaar. Mijn man heeft ook een drukke job, het is dus elke dag puzzelen en een goede balans zoeken. Soms voel ik me schuldig ten opzichte van de partij, soms tegenover mijn gezin. Maar zolang ik geen signaal van mijn gezin krijg, blijf ik dit doen.

Hoe groot zijn uw ambities nog? Een ministersp­ost? Mijn leven is nooit verlopen zoals verwacht. De enige rode draad is mijn engagement. In elk geval zou ik zoiets moeten voorleggen aan de leden.

Jullie verhuizen volgende week naar hartje Brussel? Ja, we hebben samen met Ecolo een coöperatie­ve opgericht die een pand heeft gekocht aan het Barricaden­plein. Greenhouse. Brussels is de naam. Hiermee maken we een oude droom waar. Wij zaten nu in Anderlecht, Ecolo voor een stuk in Namen. Ook onze studiedien­sten zullen in hetzelfde gebouw zitten, die kunnen dan eens vaker overleggen. Beneden komt er een café. We maken er echt een groene hub van.

MEYREM ALMACI Voorzitste­r Groen “Je kunt veel over mij zeggen, maar niet dat ik geen klare taal spreek.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO GUY PUTTEMANS
FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium