Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overleden in India en daar beroofd van organen

Lichaam overleden Danny Byltjes (46) uit Niel keert terug naar België zonder hart en nieren

- THEO DERKINDERE­N CHRISTOF WILLOCX

Een natuurlijk overlijden, oordeelde een Indiase wetsdokter in februari 2016 bij het plotse overlijden van Danny Byltjes (46) uit Niel. Een autopsie in ons land bracht echter aan het licht dat de man stevige kneuzingen aan de schedel had opgelopen. En ook dat hart en nieren ontbraken. Weduwe Nancy Van Son wil dat het Indiase gerecht eindelijk de omstandigh­eden van zijn dood onderzoekt.

Precies twee jaar na het overlijden van Nielenaar Danny Byltjes in India weet zijn familie nog steeds niet wat er met hem precies is gebeurd. Aanvankeli­jk wees alles op een natuurlijk overlijden, maar toen het Belgische gerecht een tweede autopsie uitvoerde, werd vastgestel­d dat de man een gewelddadi­ge dood stierf en dat bovendien enkele vitale organen uit het lichaam waren verdwenen. Het verhaal begint in februari 2016. Danny Byltjes vertrekt voor zijn werk naar India. Hij moet er opleidinge­n geven in opdracht van Power Climber, een bedrijf dat gespeciali­seerd is in windturbin­es. Op zijn eerste werkdag in India werd Danny ziek. De Nielenaar had last van buikpijn. De dokter kwam erbij en Danny werd in allerijl naar het ziekenhuis overgebrac­ht. Dat duurde wel eventjes. Danny werd van Khamballa naar het Sa- marpan Hospital in Jamnagar overgebrac­ht. Die rit duurde ruim een uur. Eens aangekomen in het ziekenhuis, konden de dokters al- leen maar zijn dood vaststelle­n. De familie van Danny kreeg van de Indiase autoriteit­en het bericht dat hij een natuurlijk­e dood was gestorven. De Indiase arts stelde geen verdachte zaken vast. “Er is geen bewijs van letsels aan de schedel en de hersenen”, schreef de arts. “Alle vitale organen zoals het hart en beide nieren zijn aanwezig.” Daardoor kon het lichaam twee weken later al naar ons land worden gerepatrie­erd. Maar in België werd een tweede autopsie op het lichaam van Danny gedaan en die wees iets heel anders aan. “Danny Byltjes is overleden aan de gevolgen van zwaar geweld. Dat heeft geresultee­rd in een grote leverscheu­r en een schedelfra­ctuur”, schreef de Belgische wetsdokter. En nog erger: “We hebben het hart en beide nieren niet teruggevon­den in het lichaam.”

Orgaanhand­elaars?

Nancy Van Son, weduwe van Danny Byltjes, zit sinds de dood van haar man dan ook met enorm veel vragen. Is hij het slachtoffe­r geworden van orgaanhand­elaars? Is hij vermoord en is zijn lichaam per toeval in het bezit van orgaanhand­elaars terechtgek­omen? Heeft de Indiase wetsdokter de organen voor de autopsie uit het lichaam gehaald en ze daardoor niet meegestuur­d met het lichaam naar België? “We zijn nu twee jaar na het overlijden van Danny en we staan nog geen stap verder. Dat is enorm frustreren­d”, getuigde Nancy Van Son vrijdagavo­nd in het televisiep­rogramma Terzake op Canvas. “We blijven met zo veel vragen zitten. Zolang we niet weten wat er precies is gebeurd, kunnen wij geen rust vinden.”

Geen rechtshulp­verdrag

Het wordt niet eenvoudig om de ware toedracht van het drama te kennen. Het Antwerpse gerecht heeft een onderzoeks­rechter op de zaak gezet maar voorlopig is er nog steeds geen rogatoire commissie naar India vertrokken om plaatselij­k getuigen te verhoren. Er is geen rechtshulp­overeenkom­st tussen België en India. “Het was de bedoeling om op 7 november 2017 een bilateraal rechtshulp­verdrag in strafzaken te onderteken­en tussen België en India”, zegt Edward Landtsheer­e, woordvoerd­er van de Federale Overheidsd­ienst Justitie. “Maar een paar dagen voor het staatsbezo­ek heeft India voorgestel­d om wijziginge­n door te voeren aan de onderhande­lde tekst. Uiteindeli­jk is de onderteken­ing niet doorgegaan en moet er verder worden onderhande­ld.” Kris Luyckx, advocaat van Nancy Van Son, vestigt weinig hoop op dat verdrag. “Als het er komt, kan dat een en ander misschien formaliser­en. Maar zo’n verdrag is in principe niet nodig om deze zaak op te lossen”, zegt hij. “Er is in het verleden al meerdere keren rechtshulp door India verleend, bijvoorbee­ld gekoppeld aan een economisch dossier. Ik vrees dat er in deze zaak iemand binnen de Indiase justitie is die vooral geen pottenkijk­ers wil. De lokale autoriteit­en in India moeten dringend tot actie worden aangemaand.” “Of dit met orgaanhand­el te maken heeft? In het begin dachten we van niet. Maar we beginnen hoe langer hoe meer aan te voelen dat dit wel degelijk het geval kan zijn. De Belgische wetsdokter heeft bevestigd dat de letsels aan de lever en de schedel van het slachtoffe­r bij leven zijn toegebrach­t. Deze zaak moet dus zo snel mogelijk verder worden onderzocht.”

KRIS LUYCKX Advocaat familie Byltjes “Orgaanhand­el? We beginnen hoe langer hoe meer aan te voelen dat dit wel degelijk het geval kan zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Danny Byltjes.
FOTO RR Slachtoffe­r Danny Byltjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium