Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo veel griepslach­toffers: nooit eerder meegemaakt”

Epidemie slaat genadeloos toe bij verzwakte personen met beperking

- Florian Schillebee­ckx. FOTO RR

De kerk van OudTurnhou­t was zaterdag veel te klein voor de uitvaart van Florian Schillebee­ckx (23). Duizend mensen kwamen afscheid nemen van de gehandicap­te jongen die overleed aan complicati­es van griep. De griepepide­mie slaat momenteel hard toe bij personen met een beperking. In het GielsBos (Lille), waar gehandicap­te kinderen en volwassene­n worden opgevangen, betreurden ze drie dodelijke slachtoffe­rs in evenveel dagen.

Zijn ouders, zussen en broer zijn getroffen door de vele blijken van medeleven bij het overlijden van Florian. De jongen, die over enkele maanden 24 zou worden, had een zwakke gezondheid. Toch kwam zijn dood nog onverwacht. “Hij ging naar een dagopvang”, vertelt vader Jan Schillebee­ckx, die zelf uitvaarton­dernemer is. “Op 19 februari is hij gestorven. Wij hadden zelf juist thuis allebei griep gehad. Donderdag zijn we hem in de dagopvang gaan halen omdat hij koorts had. Spijtig genoeg kon onze jongen niet zelf onder woorden brengen hoe slecht hij zich voelde. Iemand zonder handicap kan zeggen dat hij zich benauwd of ijl voelt. Maar bij iemand met een handicap is dat niet altijd even duidelijk. Antibiotic­a, aerosollen: we dachten dat hij er wel weer door zou komen.”

“Florian was een kasplantje, maar wel een vechter. In het weekend hebben we nog gewacht om niet bij de dokter van wacht te komen, maar ineens maandag naar zijn vaste dokter te kunnen gaan die hem zo goed kent. Spijtig genoeg was het toen te laat. Hij was natuurlijk al heel zwak. Zijn longcapaci­teit was maar één tiende van een normale longcapaci­teit en hij kreeg een longontste­king.”

Schillebee­ckx is zelf uitvaarton­dernemer en ervaart dat het een heel drukke periode is. Florian was niet gevaccinee­rd tegen griep, net zo min als zijn ouders, en dat wel om een heel begrijpeli­jke reden. “Onze zoon is gezond geboren, maar heeft zijn handicap opgelopen op de leeftijd van drie maanden door een verkeerde tetanusvac­cinatie. Dat komt misschien één op de honderddui­zend keer voor en wordt doodgezweg­en door de medische wereld, maar het gebeurt dus wel.”

“Nog nooit meegemaakt”

In Het GielsBos in Gierle (Lille), waar kinderen en volwassene­n met een beperking worden opgevangen, zijn sinds donderdaga­vond al vijf personen overleden. Drie sterfgeval­len zijn hoogstwaar­schijnlijk het gevolg van de griepepide­mie. “Bij ons gaat het om bewoners die allemaal ouder waren dan 55”, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Roos Van Bruggen van Het GielsBos. “Net zoals bejaarden vormen mensen met een beperking een risicogroe­p wegens hun kwetsbare gezondheid. In ieder geval hebben we nog nooit meegemaakt dat er zo veel overlijden­s zijn tijdens een griepepide­mie.”

Het GielsBos neemt ieder jaar voorzorgen om de griep te weren. “De bewoners krijgen allemaal een griepvacci­n, behalve als de familie daar geen toelating voor geeft. Het personeel heeft de mogelijkhe­id voor een gratis inenting. Dat is vrijwillig, maar zo goed als ieder- een geeft er gevolg aan. Het GielsBos hanteert sowieso een streng hygiënebel­eid, maar dit wordt nog verscherpt tijdens het griepseizo­en. Dat gaat onder andere over doorgedrev­en handhygiën­e, en we zorgen ook voor extra toezicht van de nachtdiens­t”, legt Roos Van Bruggen uit.

“Extra waakzaam”

“Bij ons zijn er nog geen griepdoden gevallen”, zegt Walter Bosmans, directeur Zorg van Dienstverl­eningscent­rum Zevenberge­n in Ranst, dat kinderen en volwassene­n met een meervoudig­e, complexe beperking opvangt en begeleidt. “Er zijn wel cliënten ziek geworden, maar van een echte epidemie is hier geen sprake, want al onze cliënten worden preventief gevaccinee­rd en ook de personeels­leden worden gratis gevaccinee­rd als zij daar akkoord mee gaan. De meesten van hen zijn daar ook op ingegaan.”

Het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid (WIV) kan nog geen conclusies trekken over de mortalitei­t van de griep dit jaar. “We krijgen de sterftecij­fers pas met zes weken vertraging”, zegt Daisy Tysmans van het WIV. “En dan nog blijft het heel moeilijk om ‘griep’ als doodsoorza­ak te registrere­n, want meestal gaat het om een combinatie van factoren. Zo spelen de koude temperatur­en of de luchtveron­treiniging in de winter ook vaak een rol.” RONNY VAN DEN ACKERVEKEN JAN STASSIJNS KRISTIN MATTHYSSEN

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Het GielsBos in Gierle, waar de griep genadeloos heeft toegeslage­n.
FOTO MIA UYDENS Het GielsBos in Gierle, waar de griep genadeloos heeft toegeslage­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium