Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is echt ongezien”

Discussie over heraanleg Gitschotel­lei en keerlus tram 9 zet zich voort in districtsr­aad

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Wat vorige week een verheldere­nde commissie moest worden over de plannen voor de heraanleg van de Gitschotel­lei, is uitgemond in chaos. Volgens NVA waren die plannen verouderd. “Klopt niet”, reageert het districtsb­estuur. NVA lichtte gisteravon­d wel de “juiste plannen” toe.

Het was de dienst stadsontwi­kkeling die vorige week de toelichtin­g gaf over de plannen met de Gitschotel­lei. “We waren met stomheid geslagen na die uiteenzett­ing”, zegt N-VA-raadslid Alain Herremans. “Parkeerple­kken zouden dramatisch vermindere­n en bomen zouden worden gekapt. We hebben dit onmiddelli­jk afgetoetst bij schepen van Mobiliteit Koen Kennis en toen bleek dat het om verouderde plannen ging en dus niet klopt.”

Iets wat het kabinet Kennis bevestigt, maar het huidige districtsb­estuur ontkent. “N-VA speelt paniekvoet­bal omdat ze gemerkt hebben dat er voor dit project totaal geen draagvlak is vanuit de buurt. In plaats van een aantal stappen terug te zetten en samen te zitten met alle betrokken partijen, schuift de partij de schuld af op anderen”, zegt districtsv­oorzitter Stephanie Van Houtven (sp.a) verontwaar­digd. “Dit is inderdaad ongezien”, valt districtss­chepen Marij Preneel (Groen) haar bij.

SintJozefk­erk

Toch lichtte de Borgerhout­se N-VA gisteravon­d de “juiste plannen” toe. De partij voegde daar nog een aantal aanpassing­en aan toe ter optimalisa­tie en goot deze in een voorstel tot advies, dat uiteindeli­jk werd weggestemd door de meerderhei­d.

Wat die plannen nu juist inhouden? “De keerlus van tram 9 komt sowieso ter hoogte van de Gitschotel­lei-Drakenhofl­aan-Cruyslei”, zegt Herremans. “Dat is niet om de tram door te trekken naar Borsbeek, maar om een veiligere verkeerssi­tuatie te creëren ter hoogte van de Dascottele­i, waar de huidige keerlus ligt.”

N-VA Borgerhout stelde daarbij voor om de tramhalte niet op de Gitschotel­lei, maar ter hoogte van de Sint-Jozefkerk in de Boekenberg­lei te implemente­ren. “Zo wordt het openbaar vervoer beter toegankeli­jk voor de hele wijk”, zegt Herremans. “Verder gaan we voor een maximaal behoud van parkeerpla­atsen en voor een maximaal behoud of heraanplan­ten van bomen. Om dat te realiseren, willen we de stad vragen om het ontwerp met langs en schuin parkeren te optimalise­ren.”

Bewonersov­erleg

Daarop stelde Nahima Lanjri (CD&V) voor om op basis van de elementen die N-VA vernoemde opnieuw naar de stad te stappen. “Met de vraag: hou rekening met al deze elementen en stel een nieuw voorontwer­p op dat we dan kunnen aftoetsen bij de bewoners.”

Stef Lauwers, fractielei­der van sp.a-Groen, vroeg eveneens om een bewonersov­erleg te organisere­n.

ALAIN HERREMANS

Districtsr­aadslid NVA ‘‘De negatieve parkeeren bomenbalan­s die tijdens de commissie werd voorgestel­d, klopt niet.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium